LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine Kretanje cijena

Cijene stanova u Zagrebu više 9 posto nego lani

Cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu bilježe ubrzaniji rast i sada su više za 4,27 posto
02. studenoga 2017. u 12:31 0 komentara 667 prikaza
niskoenergetske kuće zelena gradnja
Foto: Thinkstock

Prema novom istraživanju provedenom na uzorku od 162 tisuće aktivnih oglasa na Njuškalu u listopadu 2017. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju rast viši od 2 posto na godišnjoj razini, dok su u odnosu na isto razdoblje 2011. godine niže za 1,75 posto.

gradnja kuće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Iako primjećujemo pad cijena u odnosu na 2011. godinu, kad se promatraju samo cijene kuća, vidi se rast za gotovo 9 posto. U Zagrebu prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem iznosi 1270 eura i za 19 posto je niža u odnosu na 2011 godinu, kada je iznosila 1560 eura.

Cijene kvadrata kuća u Dubrovniku u šest su godina porasle za 9 posto i sada iznose prosječno 4382 eura, dok je u Rijeci zabilježen pad od 10 posto, sa 1484 eura na 1328 eura.

Cijene stanova u Hrvatskoj u odnosu na prošlu godinu bilježe ubrzaniji rast i sada su više za 4,27 posto.

Zanimanje za nekretnine u Hrvatskoj raste, a tome u prilog ide činjenica da je posjećenost kategorije Nekretnine u listopadu ove godine porasla za 7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Prosječna cijena kvadrata stana u Dubrovniku iznosi 3.097 eura, dok kvadrat kuće prosječno iznosi 4.382 eura i za oko 170 eura je jeftiniji u odnosu na kolovoz ove godine.

gradnja kuće fasada izolacija | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

U Slavonskom Brodu kvadrat stana prosječno iznosi 804 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem 636 eura.

Prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem u Varaždinu iznosi 789 eura, a ukoliko želite tamo kupiti stan, prosječno ćete morati izdvojiti 1.139 eura.

U Zagrebu prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1762 eura i za oko 140 eura je viša u odnosu na prošlu godinu. Dakle, na razini cijelog Zagreba, primjetan je rast cijena stanova za gotovo 9 posto u godini dana. Važno je napomenuti da su cijene stanova porasle u svim gradskim četvrtima u Zagrebu. U četvrti Donji grad cijene kvadrata stana više su za čak 12 posto u odnosu na prošlu godinu, dok su istovremeno cijene kvadrata stanova u četvrti Gornji grad -Medveščak više za 5 posto.

Iako na razini čitave Hrvatske bilježimo rast cijena nekretnina u odnosu na prošlu godinu od preko 2 posto, na razini određenih županija bilježimo pad tih istih cijena. Pad je prisutan ponajviše u istočnim županijama Hrvatske, pa su tako cijene nekretnina u Brodsko-posavskoj županiji pale za gotovo 6 posto u godinu dana, a u Osječko-baranjskoj za gotovo 5 posto.

Rast cijena prisutan je u svim županijama na obali te u Varaždinskoj županiji i Gradu Zagrebu. Najveći godišnji rast cijena oglašenih nekretnina zabilježen je upravo u Gradu Zagrebu te Istarskoj županiji.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.