ISTRAŽIVANJE

Cijene nekretnina u Hrvatskoj niže nego u siječnju 2015.

nekretnine
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/5
16.02.2016.
u 11:37

U usporedbi sa siječnjom prošle godine cijene nekretnina doživjele su prvom mjesecu 2016. pad od 1% , čak 9% u odnosu na siječanj 2011.

Cijene nekretnina i dalje padaju u Hrvatskoj. Tako je pokazalo najnovije istraživanje Njuškala – prema njemu, cijene u siječenju ove godine bile su za jedan posto manje nego u istom mjesecu 2015, odnosno devet posto u odnosu na siječanj 2011.

Istraživanje provedeno na 159 000 nekretnina oglašenih na ovome portalu govori kako je prosječna cijena kvadrata stana ostala ista, dok je pad 1,55 posto zabilježen u prodaji kuća. Konkretno, kada govorimo o gradovima - u Zagrebu je zaustavljen trend pada prosječnih cijena stanova, dok Rijeka i Osijek i dalje pokazuju pad cijena istih nekretnina. Split pak bilježi porast prosječnih cijena kvadrata na godišnjoj razini.

Prodaja kuća u Zagrebu doživjela je značajan pad u usporedbi s prošlom godinom jer je manja za 5 posto - prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1255 eura u siječnju. Kada je o županijama riječ, na mjesečnom nivou bilježi se mali oporavak cijena nekretnina, ali na godišnjoj razini ipak se primijećuje pad od 1 posto. To je malo blaže od prethodnih mjeseci.

Najveći pad bilježe, kao i do sada, kontinentalne županije, i to one u istočnoj Hrvatskoj – Virovitičko-podravska (9,36%), Brodsko-posavska (6,42%) i Osječko-baranjska županija (6,07%) te još jedna na sjeveru - Međimurska (6,085), a rast bilježe Ličko-senjska (3,97%), Šibensko kninska (1,63%) te Splitsko-dalmatinska (1,36%). Od priobalnih, jedino Dubrovačko neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina (2,16%).

Goran Kovacic/PIXSELL

Također, bitno je istaknuti kako su navedene kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno i županije s najnižim cijenama nekretnina općenito. Čak je 11 županija u Hrvatskoj u kojima je prosječna cijena kvadrata kuće ispod 600 eura.

>>Na slovenskoj obali cijene 3000 €/m2, a u Budvi 1500

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije