LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Nekretnine

Poraslo zanimanje građana: za obnovu zgrada osigurano 280 milijuna kn

Ove godine odobrena je obnova 262 zgrade. Novi natječaj koji će biti otvoren početkom 2016. godine
06. srpnja 2015. u 11:11 0 komentara 691 prikaza
zgrada
Foto: Thinkstock

Idući natječaj za dobivanje subvencija za obnovu višestambenih zgrada bit će otvoren početkom godine, stoga pravo je vrijeme da se počne pripremati potrebna dokumentacija. Valja podsjetiti da je riječ o programu Vlade RH, a sredstva su osigurana u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji i objavljuje natječaje. Za energetsku obnovu zgrade građani se na natječaj prijavljuju putem svog upravitelja.

Obnova 262 zgrade

Ove godine odobrena je obnova 262 zgrade.

– Konkretno, to omogućava bolje uvjete života, manju potrošnju energije i manje troškove za 6797 kućanstava – ističe Sven Müller, direktor Fonda, dodajući kako je vrijednost investicija 280 milijuna kuna, od čega Ministarstvo putem Fonda sufinancira 106,3 milijuna kuna, a ta ulaganja imaju i važan učinak na pokretanje poslova u građevinskom sektoru.

Zanimljiv je podatak da je najviše zgrada prijavljeno iz Primorsko-goranske, Istarske i Splitsko-dalmatinske županije, a riječ je o više od 580.000 četvornih metara površine, što je više od 500.000 kvadrata, koliko program Vlade predviđa. Najmanje zahtjeva, samo po jedan, došao je Ličko-senjske, Karlovačke, Virovitičko-podravske i Šibensko-kninske županije. Valja znati kako je većina višestambenih zgrada u Hrvatskoj sagrađena u 80-im godinama i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Takve zgrade, s niskim energetskim razredom, troše 5 puta više energije od zgrada energetskog razreda B.

Program podrazumijeva četiri koraka energetske obnove – energetski pregled i certificiranje, izrada projektne dokumentacije za projekt obnove, sam proces obnove, a ove je godine sufinancirana i ugradnja razdjelnika i kalorimetara. Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti na besplatni info telefon 0800 200 170 (radnim danom od 9 do 15h) ili na enu@fzoeu.hr. Da interes i svijest o potrebi energetske obnove zgrada raste, pokazuje i podatak da je 2015. godine u neki od oblika energetske obnove zgrada uključeno više od 1800 zgrada, a prošle ih je godine bilo i 774.

Za subvencioniranje dokumentacije 2014. bilo je 245 prijava, a za certificiranje 447. Obrada podataka, nakon što je zatvoren javni poziv za 2015. godinu za sufinanciranje projektne dokumentacije, pokazala je kako je zaprimljeno 670 zahtjeva, dok je za certificiranje i pregled zaprimljeno 900 zahtjeva. Uz već spomenutih 280 milijuna kuna za 2015. godinu, u 2014. vrijednost investicija bila je 85 milijuna kuna.

I ušteda i estetika

U Zagrebu se trenutačno obnavlja zgrada na adresi Vincenta iz Kastva 2. To je jedna od 24 zagrebačke zgrade za koje su odobrena sredstva ove godine. Predstavnik suvlasnika Veljko Lacković ističe:

– Nužna je dosta opsežna dokumentacija i potrebno je vrijeme da se sve prikupi, ali imali smo dobre motive i uspjeli smo. Očekujemo manje režije – naglašava Lacković te dodaje da će cijena kvadrata zasigurno porasti u obnovljenoj zgradi, a važnu ulogu ima i estetika. Naime, zgrada je građena prije 50-ak godina i bila je potpuno derutna. Investicija je vrijedna 4,2 milijuna, a udio Fonda je 1,4 milijuna kuna.

Druga je zagrebačka zgrada na adresi Trnsko 24, a subvencije su odobrene prema prošlogodišnjem natječaju i radovi su u izvođenju. Vrijednost investicije je 1,2 milijuna kuna. Ministar Mihael Zmajlović ističe:

– U odnosu na prošlu godinu, donijeli smo neke promjene u programu Vlade za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Primjerice, suglasnost suvlasnika – sad je dovoljna natpolovična. To se pokazalo ispravnim jer se broj zgrada u obnovi gotovo utrostručio.

obnova | Autor : Promo fotografija Foto: Promo fotografija

Iskustva stanara

1. Potrebna energija za grijanje u zgradi Kolarove breze prije obnove bila je 222,6 kWh/ m2. Zgrada je imala energetski razred F, a nakon što je obnovljena, ima energetski razred B i troši samo 46,5 kWh/m2, što znači uštedu energije od 79 posto.

2. Stanari su izračunali mjesečnu uštedu energije u kunama – ona iznosi 5,8 kn po četvornom metru. Povećanje pričuve radi otplate kredita iznosi 4,8 kn, a smanjenje životnih troškova iznosi 1 kunu po četvornom metru.

3. Stanari zgrade u Botincu ističu i da je interes potencijalnih kupaca za njihove stanove znatno veći otkako je zgrada obnovljena. Uz ugodnije stanovanje i manje račune, važno je istaknuti i estetsku komponentu. Nekoliko desetljeća stara zgrada sad je prava ljepotica.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.