Obnova zgrada

Poraslo zanimanje građana: za obnovu zgrada osigurano 280 milijuna kn

zgrada
Foto: Thinkstock
06.07.2015.
u 11:11

Ove godine odobrena je obnova 262 zgrade. Novi natječaj koji će biti otvoren početkom 2016. godine

Idući natječaj za dobivanje subvencija za obnovu višestambenih zgrada bit će otvoren početkom godine, stoga pravo je vrijeme da se počne pripremati potrebna dokumentacija. Valja podsjetiti da je riječ o programu Vlade RH, a sredstva su osigurana u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji i objavljuje natječaje. Za energetsku obnovu zgrade građani se na natječaj prijavljuju putem svog upravitelja.

Obnova 262 zgrade

Ove godine odobrena je obnova 262 zgrade.

– Konkretno, to omogućava bolje uvjete života, manju potrošnju energije i manje troškove za 6797 kućanstava – ističe Sven Müller, direktor Fonda, dodajući kako je vrijednost investicija 280 milijuna kuna, od čega Ministarstvo putem Fonda sufinancira 106,3 milijuna kuna, a ta ulaganja imaju i važan učinak na pokretanje poslova u građevinskom sektoru.

Zanimljiv je podatak da je najviše zgrada prijavljeno iz Primorsko-goranske, Istarske i Splitsko-dalmatinske županije, a riječ je o više od 580.000 četvornih metara površine, što je više od 500.000 kvadrata, koliko program Vlade predviđa. Najmanje zahtjeva, samo po jedan, došao je Ličko-senjske, Karlovačke, Virovitičko-podravske i Šibensko-kninske županije. Valja znati kako je većina višestambenih zgrada u Hrvatskoj sagrađena u 80-im godinama i ima slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Takve zgrade, s niskim energetskim razredom, troše 5 puta više energije od zgrada energetskog razreda B.

Program podrazumijeva četiri koraka energetske obnove – energetski pregled i certificiranje, izrada projektne dokumentacije za projekt obnove, sam proces obnove, a ove je godine sufinancirana i ugradnja razdjelnika i kalorimetara. Za sve dodatne informacije, građani se mogu obratiti na besplatni info telefon 0800 200 170 (radnim danom od 9 do 15h) ili na enu@fzoeu.hr. Da interes i svijest o potrebi energetske obnove zgrada raste, pokazuje i podatak da je 2015. godine u neki od oblika energetske obnove zgrada uključeno više od 1800 zgrada, a prošle ih je godine bilo i 774.

Za subvencioniranje dokumentacije 2014. bilo je 245 prijava, a za certificiranje 447. Obrada podataka, nakon što je zatvoren javni poziv za 2015. godinu za sufinanciranje projektne dokumentacije, pokazala je kako je zaprimljeno 670 zahtjeva, dok je za certificiranje i pregled zaprimljeno 900 zahtjeva. Uz već spomenutih 280 milijuna kuna za 2015. godinu, u 2014. vrijednost investicija bila je 85 milijuna kuna.

I ušteda i estetika

U Zagrebu se trenutačno obnavlja zgrada na adresi Vincenta iz Kastva 2. To je jedna od 24 zagrebačke zgrade za koje su odobrena sredstva ove godine. Predstavnik suvlasnika Veljko Lacković ističe:

– Nužna je dosta opsežna dokumentacija i potrebno je vrijeme da se sve prikupi, ali imali smo dobre motive i uspjeli smo. Očekujemo manje režije – naglašava Lacković te dodaje da će cijena kvadrata zasigurno porasti u obnovljenoj zgradi, a važnu ulogu ima i estetika. Naime, zgrada je građena prije 50-ak godina i bila je potpuno derutna. Investicija je vrijedna 4,2 milijuna, a udio Fonda je 1,4 milijuna kuna.

Druga je zagrebačka zgrada na adresi Trnsko 24, a subvencije su odobrene prema prošlogodišnjem natječaju i radovi su u izvođenju. Vrijednost investicije je 1,2 milijuna kuna. Ministar Mihael Zmajlović ističe:

– U odnosu na prošlu godinu, donijeli smo neke promjene u programu Vlade za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Primjerice, suglasnost suvlasnika – sad je dovoljna natpolovična. To se pokazalo ispravnim jer se broj zgrada u obnovi gotovo utrostručio.

Foto: Promo fotografija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije