MALA ŠKOLA UREĐENJA

Zona za odmor – omiljenom dijelu doma posvetite najviše pozornosti

dnevni boravak
Foto: Promo
1/6
10.10.2021.
u 05:33

Zona za odmaranje mora privlačiti, biti udobna i činiti oku ugodnu stilsku cjelinu. U isto vrijeme važna je i njena funkcionalnost, ali i estetika

Ono što dnevni boravak čini privlačnim i posebnim funkcionalna je i oku ugodna zona za odmaranje. Bez obzira na to u kojem stilu želite urediti svoj dom, ako još niste počeli s uređenjem, ili ste već nekim elementima odredili smjernice, zona za sjedenje trebala bi se stilski i koloritno nadovezati na ostatak uređenja dnevnog boravka.

Pri uređenju dnevnog boravka i same zone za odmaranje vodite računa o veličini prostora te prema tome birajte namještaj i druge elemente. Odaberite središnji element oko kojeg ćete formirati grupu. To može biti kamin, TV uređaj ili velika staklena stijena s pogledom na prirodu. Vrlo je važno imati na umu da ova zona treba biti prozračna i ne smije biti prezasićena krupnim namještajem i dekorativnim elementima. Osnovni su elementi koji čine zonu za odmor sjedeća garnitura, klub-stolić, tepih, element s TV uređajem i, ako to prostor dopušta, komoda i polica za knjige.

Foto: Promo

Činjenica je da mnogi od nas većinu svoga slobodnog vremena provedenog doma uživamo zavaljeni u udobnom kauču ili fotelji uz omiljeni časopis, knjigu ili TV emisiju. Stoga, pri odabiru sjedeće garniture ponajprije pazite na udobnost, ali i na estetiku. Ponekad je teško odlučiti koja opcija je bolja, kutna garnitura ili pak kombinacija trosjeda, dvosjeda i fotelje. Kutne garniture različitih oblika omogućuju maksimalnu iskoristivost površine i idealne su za male prostore, pogotovo one na kotačićima koje se po potrebi lako premještaju.

Veći prostori omogućuju postavljanje većih primjeraka namještaja, ali i različite kombinacije sjedećih elemenata. Današnji trendovi uređenja nameću pravila kombiniranja dvije ili više različitih fotelja uz jednu sofu kao osnovni element. Fotelje se po potrebi lako mogu premještati u druge zone i prostorije te se na ovaj način postiže fleksibilnost u prostoru.

Foto: Promo

Odabir klub-stolića prilagodite sjedećoj garnituri i stilski i dimenzijama. Pazite samo na to da bude omogućena prohodnost između stolića, sjedeće garniture i drugih elemenata. Tepih je vrlo važan element u zoni za odmaranje. Njime ćete postići osjećaj topline i ugode te vizualno formirati granice ove zone. U trendu su klasični perzijski tepisi, jednobojni te crno-bijeli s geometrijskim uzorcima. Za one koji vole mirniji ugođaj u prostoru, dobar izbor bit će tepih u pastelnim tonovima.

Hoćete li u zonu za odmaranje "ubaciti" komodu, ovisi o vašim potrebama, ali i o raspoloživoj površini u prostoru. Moj je savjet da je ne postavljate pod svaku cijenu i nauštrb mjesta za sjedenje. TV uređaj smješten na poseban element ili pričvršćen na zid približite, odnosno udaljite nasuprot mjestu na kojem sjedite onoliko koliko je potrebno za ugodno gledanje i, naravno, ovisno o njegovoj veličini. Sredina televizora trebala bi biti u visini očiju gledatelja, a to je između 90 i 110 centimetara.

Za svokodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije