U 50 KVADRATA

Želja da se nađe radni kutak rezultirala je potpunom promjenom tlocrta stana

Lanište stan
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
1/5
27.09.2014.
u 10:15

Pri uređenju prednost su dobili nježni bijelo i bež tonovi koji naglasak stavljaju na prirodnu strukturu drvenog poda

Površinom od 52 četvorna metra i lođom te položajem i istočno-sjeveroistočnom orijentacijom stan na Laništu zadovoljavao je kriterije vlasnika. Ono što je njemu bilo malo manje atraktivno bio je raspored prostorija, stoga je prije useljenja stan doživio neke važne izmjene.

– Osnovna ideja vodilja pri uređenju interijera bila je želja vlasnika da ima funkcionalan i moderan stan. Dakle, stan je trebalo “preprojektirati” te posljedično i potpuno preurediti – istaknuo je arhitekt Darko Kadović iz tvrtke Interrupt.

Prvi zadatak bilo je pozicioniranje radne sobe pa je nekadašnji ulazni hodnik i pretprostor osmišljen kao malen, ali koristan radni kutak.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

Arhitekt Kadović ističe da je to donekle izmijenilo izgled stana i njegovu percepciju. Tako se umjesto međusobno strogo odvojenih prostorija dobio povezaniji prostor otvorenijeg tlocrta, a istodobno se dodavanjem kosog zida koji pregrađuje radni kutak i dnevni boravak dobio dinamičniji doživljaj i zanimljivije vizure prostora. Zbog relativno male tlocrtne površine, a i što bolje funkcionalnosti nove pregrade istodobno imaju dvostruke funkcije – one su ujedno pregrada i ormar te pregrada i polica. Pri uređenju prednost su dobili nježni bijelo i bež tonovi koji naglasak stavljaju na prirodnu strukturu drvenog poda te djelomično kamenom obloženog zida koji prostoru daje identitet i prepoznatljivost. Sve to u interijer unosi smirujući i opuštajući dojam.

Foto: Nina Đurđević/PIXSELL

– Ističu se i djelomično staklene površine kao i sama trodimenzionalnost zidova postignuta različitim dubinama i materijalima. Bitnu ulogu igra i obilato korišteno i dobro promišljeno neizravno osvjetljenje koje pridonosi ugodnoj atmosferi te istodobno naglašava strukture prirodnih materijala – naglasio je Kadović.

Kompletan namještaj u stanu, ormare, kupaoničke ormariće te specifičnu kuhinju osmislio je i izradio Interrupt tim. Valja izdvojiti neke detalje poput blagovaoničkog stola na razvlačenje koji je integriran u samu kuhinju te ugradbenog namještaja u kupaonici koji maksimalno povećava skladišni prostor, a pritom djeluje nenametljivo, stavljajući naglasak na pločice i sanitarije te na specifičnu asimetričnu tuš-kabinu koja, osim što kupaonici daje prepoznatljiv izgled, referira se na već prije spomenuti kosi zid kao novi element identiteta stana i povećava njezinu iskoristivost. Cijeli interijer nosi prepoznatljivost vlasnika i atmosferu koju sam stvara. A tome pridonosi bogati multimedijski sustav.

– To je trenutak kad stan namijenjen za nepoznatog stanara postaje nečiji dom – istaknuo je Darko Kadović.

>>Nekad tvornica OREO keksa, a danas predivan stan

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije