CIGLENO ZDANJE

Zaštitni znak kuće je zid/knjižnica dug čak 17 metara!

kuća u Mađarskoj
Foto: Levente Sirokai/Foldes architects
1/14
23.09.2018.
u 08:30

Starijem bračnom paru pri projektiranju kuće ključno je bilo da imaju gdje složiti stotine knjiga koje su sakupljali cijeloga života.

Svaka kuća ima svoj kutak ili detalj koji su joj zaštitni znak i na kojeg su vlasnici najponosniji. U slučaju ovog ciglenog zdanja u okolici Budimpešte radi se o 17 metara dugom zidu duž kojeg su nanizane stotine knjiga koje vlasnik i vlasnica godinama prikupljaju.

Foto: Levente Sirokai/Foldes architects

Radi se o prizemnici nazvanoj "Duga ciglena kuća", dizajniranoj u mađarskom studiju Foldes Architects za stari bračni par koji je otišao u mirovinu. Oni su pak poručili arhitektima da im je glavno da imaju negdje staviti sve svoje knjige. On je donedavno radio kao rektor na sveučilištu, a ona je bila menadžer ljudskih resursa u velikoj tvrtci. Ukupno, kada se sve njihove knjige nanižu na pod, niz je dug gotovo 100 metara.

Kako bi se izbjeglo nedovoljno iskorištavanje prostora, maksimalno je iskorišten potencijal hodnika te je vodoravna os kuće okrenuta u 17 metara dug zid knjižnice. On je 50 cm debeo što je dozvolilo da se u njega inkorporiraju kamin i tri sjedeća prozora s pogledom na vrt, a istovremeno "razigravaju" knjižnicu.

Foto: Levente Sirokai/Foldes architects

Kuća se nalazi sakrivena među stablima koje vlasnici nikako nisu htjeli posjeći. Na prilazu se tako vidi tek djelić parkinga dok je kuća zaklonjena.

Unutar nje, pod s nizom stuba prati kosinu terena na kojem je građena pa sobe postepeno imaju sve veći strop kako se ide prema stražnjem dijelu kuće, koja završava divnom natkrivenom terasom. Upravo te stube daju šarm i raznolikost interijeru. Na stražnjem dijelu kuće nalazi se kuhinja otvorenog plana, blagovaonica i dnevna soba, a na prednjem su spavaća i gostinjska soba.

Foto: Levente Sirokai/Foldes architects

Kuća sadrži mali podrum sa saunom i ostavom do kojih se ide vanjskim stubištem. Koštala je 115 tisuća eura, a pod je obložen s PVC-om koji daje efekt drveta.

>>Suvremena čileanska vila koja odiše obiteljskom toplinom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije