SAVJETI M. MIKULEC

Uz ove trikove spavaća soba postat će vaša intimna oaza

spavaća soba
Foto: Mirjana Mikulec
1/5
24.07.2014.
u 11:05

Kad je o uređenju spavaćih soba riječ, i danas se sve vrti oko njegova veličanstva – kreveta.

Današnji trendovi u uređenju spavaćih soba podrazumijevaju da one više ne podsjećaju na klasične, nemaštovite hotelske sobe u kojima dominira krevet s dva pripadajuća noćna ormarića, usklađen sa stilom i bojom ormara. Iako je maštovitost u kombiniranju različitih komada namještaja, kao i same njegove linije i materijali, napravila iskorak, kad je o spavaćim sobama riječ, jedno se nije promijenilo, a i neće: svako planiranje rasporeda spavaće sobe gradi se oko njezina središnjeg elementa, njegova veličanstva – kreveta.

Foto: Mirjana Mikulec

Poradite na prostoru

Pri planiranju rasporeda namještaja valja uzeti u obzir kvadraturu samog prostora te položaj prozora i vrata, odnosno čvrsto zadanih parametara svake sobe koji beskompromisno diktiraju veličinu i krajnje mjesto na koje ćete smjestiti određeni komad namještaja. Kada odredite kamo ćete što smjestiti, svakako nemojte zaboraviti na moguću potrebu promjene mjesta električnih instalacija za lampe za čitanje u krevetu, stolnu lampu na pisaćem stolu ili lampe oko toaletnog stolića, kao i za eventualne utičnice za TV.

U slučaju da se u spavaćoj sobi nalazi radni stol, postavite ga što je moguće bliže prirodnom izvoru svjetlosti. Između kreveta i ostalog namještaja ili zida moralo bi se ostaviti prostor za prolaženje od barem 60 cm.

Foto: Mirjana Mikulec

Ostali namještaj (noćni ormarići, ormari, toaletni stolić, police) naslanja se na same zidove, dok se npr. fotelja ili stolica postavlja odmaknuto ili ukošeno u odnosu na zid. Samostojeće lampe također neće biti uza sam zid (dimenzije oboda i postolja), što svakako morate uzeti u obzir pri razmatranju stvarne površine spavaće sobe. Ako na krevetu spavaju dvije osobe, iz praktičnih razloga nikako ga nemojte postavljati tako da bude prislonjen uza zid. Zbog uštede prostora, ali i atraktivnosti, danas su u trendu zidne noćne lampe koje sve češće zamjenjuju klasične stolne.

Sniženja su prilika

Posebno atraktivnim rješenjem u moderno uređenim prostorima pokazuju se metalne zidne lampe čije savitljivo koljeno omogućuje regulaciju smjera svjetlosti. Preporučujem da planiranje smještaja dekorativnih elemenata dolazi kao posljednji korak uređenja. Kako bi se uređenje interijera spavaće sobe pokazalo financijski bezbolnijim izdvojili smo nekoliko prokušanih savjeta, jedan od njih svakako je kupnja na sniženjima. Pričekajte tako akcije kompleta namještaja, a umjesto novih noćnih lampi samo promijenite sjenila starih.

Savjeti:

1. Zanimljive dekorativne predmete poput slika ili vaza možete potražiti na lokalnom sajmu antikviteta.

2. Bojenje zidova najbrži je i najjeftiniji način promjene osnovnog kolorita svake prostorije.

3. Stare komode možete osvježiti bojenjem ili lakiranjem i postavljanjem novih ručkica ili nožica.

4. Kreveti s ugrađenim ladicama mogu uspješno zamijeniti još jednu skupu komodu.

5. Umjesto jednog ili dva gotova, naručite jedan ugradbeni ormar po mjeri od poda do stropa.

6. Kosine iskoristite za ugradnju duboke komode

>>Od krovne terase napravite vašu oazu u džungli betona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije