BLAGDANSKI SOS

Uklonite u tili čas mrlje od voska, vina, masnoća, čokolade...

čišćenje mrlja
Foto: Thinkstock
27.12.2014.
u 08:45

Blagdanska ugošćavanja i druženja za bogatom trpezom često za posljedicu imaju neželjene mrlje na tekstilnom pokućstvu, koje, ako se ne tretiraju kako treba, kasnije teško možete odstraniti

Pun dom dragih ljudi, bogata trpeza, druženje i smijeh do u kasne noćne uobičajen su prizor blagdana u našim domovima. Dragocjeni trenuci provedeni u zajedništvu s bliskim ljudima jedna su od draži božićnih blagdana i vjerojatno ih zato svi i najviše volimo.

Druga strana tih druženja jesu velike pripreme koje im prethode te raspremanje nakon odlaska gostiju koje uključuje i skidanje mrlja - najčešće od vina, sokova, voska svijeće, masnoća i čokolade. Skidanje mrlja s tepiha, stolnjaka, sofa presvučenih tekstilom i sličnog predstavlja veliki problem ako ih se ne ukloni na vrijeme - ono je tu ključan faktor.

Foto: pixabay

Naime, što dulje stoje, mrlje je teže očistiti. Ukoliko nemate specijalna sredstva za skidanje mrlja, mogu vam pomoći neke namirnice ili kemijska sredstva koja imate u svome domu.

Gazirana pića - mrlje od njih najlakše ćete očistiti hladnom vodom ili sredstvom za fino rublje. Prvo ih naime tretirajte hladnom vodom a zatim istrljate krpom koju ste prethodno umočili u razrijeđenu otopinu sredstva za pranje.

Sokovi i bijela kava: Najdjelotvorniji su topla voda, sol ili sok od limuna te otopina salmijaka. Krpu uronite u mlaku vodu sa solju ili sokom od limuna te nanesete na mrlju. Ako imate kod kuće salmijaka, pokušajte s njegovom otopinom u koju ćete uroniti krpu.

Vosak svijeće: Glicerin je pravo rješenje za tepih, stolnjak ili fotelju pokapanu voskom. Namočite krpu u glicerin i lagano utrljajte na mjesto gdje je mrlja od voska. Glicerin je i izvrsno sredstvo za skidanje mrlja s kukičanih tabletića.

Crveno vino: Rješenje je sol, sok od limuna ili ocat. Pospite solju i ostavite da djeluje nekoliko minuta a onda isperite vodom odnosno vlažnom krpom. Ukoliko su mrlje još vidljive, ponovite postupak. Ako mrlja ne silazi, pospite ju soli i pošpricajte limunovim sokom. Istrljajte krpom i ostavite da se osuši.

Mrlje od čokolade: Za skidanje mrlje od čokolade sa tkanine uzmite litar hladne vode i stavite u nju žlicu glicerina i tom otopinom tretirajte mrlju lagano tapkajući krpom po njoj. Možete dodati i par kapi amonijaka u otopinu da bude efikasnija.

Senf: Isperite mlakom vodom te po potrebi naknadno obradite sredstvom za uklanjanje mrlja ili razblaženim detergentom.

Masnoća: U obzir dolaze puder, palenta, benzin ili limunov sok. Ako je riječ o masnim mrljama na baršunastim ili tkaninama od samta, onda trebate staviti papirnati ubrus na mrlju te po njemu posuti puder u prahu. Pokrijte mrlju s još jednim ubrusiom i vrućim glačalom pririsnite papir. Masnoće s tepiha odstraniti ćete sodom bikarbonom ili instant palentom. Pospite po tepihu i ostavite preko noći da djeluje. Ujutro usisajte tepih.

Savjet plus: Kada utrljavate sredstva za čišćenje mrlja, nemojte čvrsto trljati jer bi od toga mogla stradati tkanina. Kada se mrlja više ne vidui, istrljajte nježno očišćeni komad suhom krpom dok se posve ne osuši.

>>Ljuske od kuhanog krumpira eko su sredstvo za blistave čaše

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije