LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

U pet koraka do savršeno osmišljene i organizirane ostave

Gornje police ostave rezervirajte za stvari koje rijetko upotrebljavate, poput velikih lonaca ili aparata koji se koriste sezonski
13. svibnja 2020. u 11:37 2 komentara 8844 prikaza
ankica ostava
Foto: Promo fotografije
Pogledajte galeriju 1/10

Možda ste u prilici kada se trebate odlučiti hoće li vaš novi dom uopće imati potrebu za ostavom? S obzirom na to da biste htjeli pametno iskoristiti svaki centimetar stambene površine vašega doma, mislite da je uzimanje dragocjenih kvadrata za ostavu nepotrebno. Iz moga profesionalnog i osobnog iskustva, pokazalo se da je velika prednost imati u domu pomoćnu prostoriju za odlaganje namirnica.

Osim što ćete rasteretiti kuhinju i samim time pridonijeti njezinoj urednosti, uredno složene namirnice u ostavi omogućit će vam dobru preglednost i brzo snalaženje kada vam hitno treba određena namirnica. Ako vam pak kvadratura stambenog prostora i raspored prostorija nikako ne dopuštaju posebnu prostoriju za tu namjenu, odlučite se za izradu posebnog ormara za čuvanje namirnica.

ankica ostava | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Pazite na iskoristivost

Idealno mjesto za takav ormar je, dakako, u kuhinji. No, ormar-ostavu možete smjestiti čak i u hodnik ili pak na balkon. Maksimalnu iskoristivost svakog kutka u ostavi postići ćete dobrim rasporedom, ladicama, podesivim policama i logičnom organizacijom. Ako je ostava preuska pa samo na jednom zidu možete postaviti police od poda do stropa dubine 40 do 50 cm, na suprotnom zidu postavite vrlo plitke police, čak i one od 8 do 10 cm, koje će dobro doći za manje teglice, bočice i druge sitnice.

Na dubljim policama za bolju organizaciju dobro će vam doći košare u kojima ćete držati namirnice sortirane po grupama. Donje police neka vam služe za one namirnice koje najčešće koristite i koje bi vam trebale biti uvijek pri ruci. Osim namirnica, ostava će vam dobro poslužiti i za posuđe koje rijetko koristite. Lonci i slične stvari koje vam trebaju samo povremeno neka mjesto nađu na višim policama.

ankica ostava | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Pomoćne sklopive ljestve koje bi također trebale imati svoje mjesto obješene na zidu u ostavi omogućit će vam pristup stvarima na višim policama. Takve ljestve trebalo bi imati svako kućanstvo za razne potrebe i radove u domu. Ostava je prostorija u kojoj je vizualni sklad teško postići, s obzirom na to da puno različite ambalaže na jednom mjestu daje šarenilo. Boje tegli u kojima držite zimnicu različitih su oblika i veličina. Stoga bi bilo dobro da su zidovi i police bijeli.

ankica ostava | Autor : Promo fotografije Foto: Promo fotografije

Čistoća na prvome mjestu

Namirnice u ambalaži složite u kutije ili košare, a tegle sa zimnicom neka budu sve jednake kako bi se dobio vizualni sklad. Urednost i čistoća vrlo su važne za zdravlje kada je u pitanju prostorija za čuvanje hrane.

Stoga su redovito čišćenje i dobra organizacija ključni da biste bili zadovoljni i da bi vaša ostava bila maksimalno iskorištena.

stan SKANDINAVSKI STIL Samački stan od 30-ak m2 kojemu je balkončić najveće blago glicinija FOTOGENIČNA PENJAČICA Instagram luduje za čarobnom glicinijom stan meksiko Na vrhu nebodera Dvoetažni penthouse s prekrasnim pogledom na grad

LAKO KVARLJIVE NAMIRNICE NEKA VAM UVIJEK BUDU NA OKU!

 

1. Ostavu smjestite u neposrednoj blizini kuhinje, kako bi vam namirnice bile nadohvat ruke.

2. Da bi se i vaši ukućani lakše snalazili u potrazi za određenom namirnicom, postavite naljepnice na kutije u kojima držite namirnice i tegle sa zimnicom.

3. Povrće (krumpir i luk) držite u najtamnijem i najhladnijem dijelu ostave. Pod obložen keramičkim pločicama  idealan je za odlaganje povrća ali i za održavanje ostave.

4. Kupite plastične ili staklene posude za čuvanje namirnica. One su oblikom i veličinama prilagođene uštedi prostora. Usto možete vidjeti što se u njima nalazi a da i ne otvarate poklopac. 

5. Ostavu čistite redovito kako ustajala hrana ne bi privukla insekte (moljce i mrave). Povremeno poskidajte sve s polica, bacite ono što se pokvarilo, oštetilo i prosulo. Operite tegle i dobro očistite police prije ponovnog slaganja hrane.

  • Avatar reference
    reference:

    ahahahaaa, 90% hrvata moze samo sanjat o "ostavama"...idi pa ovima reci kako se slaze ostava.....Mucne slike ljudi postale su hrvatska svakodnevica - u redovima za besplatan topli obrok pred puckim kuhinjama odavno više ne stoje samo beskucnici, neki u potrazi ... prikaži još! za hranom kopaju po kontejnerima, druge iz vlastitih domova zbog nemogucnosti placanja racuna iznosi interventna policija... Gotovo desetina gradana u dubokom siromaštvu . Broj korisnika pucke kuhinje povecan za petinu ove godine Gladna djeca u Hrvatskoj postala su realnost i sve je veci broj djece kojima je jedini topli obrok u danu onaj iz pucke kuhinje ciji broj korisnika u svim gradovima raste. U Zagrebu se, primjerice, broj korisnika u ovoj godina povecao za oko 20 posto, otkriva Mile Novacic socijalni radnik u ustanovi Dobri dom Grada Zagreba, a s obzirom na stanje u državi za ocekivati je da ce taj broj i u iducoj godini rasti. I ovogodišnje povecanje broja obroka, koji se svakodnevno podjele u zagrebackim puckim kuhinjama zasigurno bi bio i puno veci, no pravo na topli obrok u Dobrom domu imaju samo registrirani korisnici Centra za socijalnu skrb. „Da, broj bi zasigurno bio puno veci bez kriterija, jer puno se gradana nalazi na samoj granici priznavanja prava ili oduzimanja prava, no zakonodavac postavlja odredene zakonske uvijete ili zakonska tumacenja. Svi oni koji iz odredenih razloga ne ostvaruju pravo kroz institucije, mogu objedovati u nekoliko karitativnih puckih kuhinja na podrucju Grada Zagreba, a koje ne utvrduju ima li covjek pravo na topli obrok ili ne“, kaže Novacic. Treba posebno napomenuti i to da sustav u državi u kojoj, prema posljednjim podacima iz Fine, cak 319.890 gradana ima blokiran racun ne omogucava tim ljudima da ostvare pravo na ikakvu socijalnu naknadu pa niti na besplatni obrok u puckoj kuhinji.

  • Avatar reference
    reference:

    interesanto, kako su nase matere, babe i prababe slagale ostave bez interneta i anglosaxonskog smeca koji servirate.