Made in Regeneracija

Tepisi iz srca Zagorja: od Pariza i New Yorka sve do domaće Laube

tepisi regeneracija zabok
Foto: Promo fotografija
1/5
04.04.2016.
u 11:38

Dizajnerice poznate tvornice tepiha iz Zaboka Marija Gredečak i Karmen Telišman predstavile su svoju R'n'D kolekciju zagrebačkoj publici

Granica između umjetnosti i dizajna vrlo je tanka i često gotovo nezamjetna pa je ponekad teško kod nekih radova precizno odrediti čemu pripadaju ili ih smjestiti u određeni kontekst.

Tako je i s prekrasnim tepisima vrhunske kvalitete i upečatljivog dizajna koje od davne 1967. proizvodi zabočka Regeneracija. Iako je riječ o uporabnom dizajnu, zbog izgleda, koncepta i angažmana ne samo kućnih nego i vanjskih dizajnera, ali i umjetnika i arhitekata u njihovu kreiranju tepihe ove poznate radionice iz srca Zagorja publika doživljava ipak prije svega kao umjetnost, što je svakako kompliment njihovim tvorcima.

Foto: Promo fotografija

Takvoj percepciji doprinosi i stalna praksa vodstva tvornice da svoje radove izlaže u galerijama i muzejima, i to ne samo u Hrvatskoj. Oni boljeg pamćenja prisjetit će se kako je sredinom 80-ih u galeriji Paris Art Centre unutar izložbe ‘Picasso i nova tapiserija’, gdje je uz tapiserije rađene prema najpoznatijim slikama slavnog španjolskog slikara ‘Guernica’ i ‘Gospođice iz Avignona’, naša Regeneracija izložila svojih 30-ak tapiserija.

Novije godine bilježe predstavljanje konceptualnih tapiserija kućne dizajnerice Marije Gradečak u newyorškoj Gallery MC te izlaganje na najvećem europskom sajmu podnih obloga Domotex u njemačkom Hannoveru. Posljednja, ništa manje zanimljiva i atraktivna izložba ona je koja danas zatvara svoja vrata u prostoru zagrebačke Laube. Riječ je kolekciji R’n’D koja je zanimljiv spoj dvaju dizajnerska identiteta što ga utjelovljuju Karmen Telišman i Marija Gradečak.

Foto: Promo fotografija

Inspiracija autoricama za vizualna rješenja njihovih kreacija bile su tradicija i svakodnevica koje su vješto upakirale u spoj komercijalnosti i umjetničke jedinstvenosti.

– Kolekcija je građena na temeljima važnih tradicionalnih vrijednosti, pretvarajući tematiku svakodnevnog života u ekspresivnost. Unutar kolekcije dominiraju izražajnost, modificirani svakodnevni motivi i svojstvo potrebitosti produkta kao integriranog dijela svakog interijera – govori Marija Gradečak, sretna zbog činjenice što je tvrtka u kojoj radi od početka dizajn i vizualnu komponentu tepiha doživljavala kao važan segment konačnog produkta, što je itekako vidljivo na svakom njihovu primjerku.

>>Savjet stručnjaka: tepisima dočarajte blagdanski ugođaj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije