LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

"Šupljoglavci": posude za cvijeće s motivima Elvisa, Beatlesa, rastafarijanca...

Ovi tzv. "pitari" izrađeni su od betona, a ovaj šibenski umjetnik na njima naslikava sve moguće motive
21. studenoga 2014. u 14:00 1 komentara 646 prikaza
Lulas-Art
Foto: Lulas-Art
Pogledajte galeriju 1/13

Trenutak umjetničke inspiracije može stići u zaista bilo kojem trenutku života. Mariju Jurasu (42) iz Šibenika, on se dogodio prije dvije godine dok je renovirao vlastiti stan. Inspiraciju je pronašao u relativno ružnom i nezanimljivom materijalu - betonu. "Pilot-projekt" bio je betonski panj koji je toliko vjerno podsjećao na drvo da, kaže Mario, ni sam nije u svakom trenutku bio siguran od čega je.

Nastavio je i dalje raditi s betonom, u "panju" napravio udubljenje i isprofilirao svoj vlastiti dizajnerski proizvod i nazvao ga - pitar, kako u Dalmaciji zovu posudu za cvijeće, a svoju kućnu radionicu Lulas Art.

Lulas-Art | Autor : Lulas-Art Foto: Lulas-Art

- Spoznaja da sam toliko zaokupljen izradom i smišljanjem novih pitara uslijedila je prije dvije godine kad sam shvatio da zbog toga nisam pogledao prvo poluvrijeme nogometne utakmice Hrvatska-Makedonija. Tada sam sam sebi rekao: "Mario, zaražen si!". Nakon tog prvog panja, počeli su nastajati pitari, tzv. Šupljoglavci koje sam do danas izradio na desetke. I dalje ih radim istim žarom i intenzitetom kao na početku - objašnjava Mario.

Njegovi pitari do danas su utjelovili brojne poznate i manje poznate osobe te motive. Bilo ih je s poznatim šibenskim kapama, navijačkim motivima, portretima glazbenika poput Elvisa, Slasha, ZZ Topa, Beatlesa...

Lulas-Art | Autor : Lulas-Art Foto: Lulas-Art

- Bilo je tu i lica političara, ali i samih naručitelja. No, osim Šupljoglavaca, od betona izrađujem i stare brodove, glazbene instrumente, šešire, svjetiljke, pladnjeve, tacne, tanjure, vrtne garniture, umivaonike... U većinu se njih stavlja zemlja i posadi svijet, a odolijevaju svim vremenskim neprilikama - ističe Mario.

Ideju mu često daju i naručitelji njegovih betonskih skulptura, traže se ugravirani datum vjenčanja i slične simbolike.

- Moji pitari su unikatni, imaju funkciju, nepoderivi su i ručni su rad. Nadam se uskoro otvoriti radnju staroj šibenskoj jezgri jer bi moji radovi mogli biti idealan suvenir za turiste - zaključio Mario.

>>Stara vaza postala je koristan predmet u kuhinji

  • Avatar banovina
    banovina:

    Fora mi je kad čovjek ima inspiraciju i za ovako nešto!! Klinci bi s time bili oduševljeni.