ŠIBENSKA MANUFAKTURA

"Šupljoglavci": posude za cvijeće s motivima Elvisa, Beatlesa, rastafarijanca...

Lulas-Art
Foto: Lulas-Art
1/13
21.11.2014.
u 14:00

Ovi tzv. "pitari" izrađeni su od betona, a ovaj šibenski umjetnik na njima naslikava sve moguće motive

Trenutak umjetničke inspiracije može stići u zaista bilo kojem trenutku života. Mariju Jurasu (42) iz Šibenika, on se dogodio prije dvije godine dok je renovirao vlastiti stan. Inspiraciju je pronašao u relativno ružnom i nezanimljivom materijalu - betonu. "Pilot-projekt" bio je betonski panj koji je toliko vjerno podsjećao na drvo da, kaže Mario, ni sam nije u svakom trenutku bio siguran od čega je.

Nastavio je i dalje raditi s betonom, u "panju" napravio udubljenje i isprofilirao svoj vlastiti dizajnerski proizvod i nazvao ga - pitar, kako u Dalmaciji zovu posudu za cvijeće, a svoju kućnu radionicu Lulas Art.

Foto: Lulas-Art

- Spoznaja da sam toliko zaokupljen izradom i smišljanjem novih pitara uslijedila je prije dvije godine kad sam shvatio da zbog toga nisam pogledao prvo poluvrijeme nogometne utakmice Hrvatska-Makedonija. Tada sam sam sebi rekao: "Mario, zaražen si!". Nakon tog prvog panja, počeli su nastajati pitari, tzv. Šupljoglavci koje sam do danas izradio na desetke. I dalje ih radim istim žarom i intenzitetom kao na početku - objašnjava Mario.

Njegovi pitari do danas su utjelovili brojne poznate i manje poznate osobe te motive. Bilo ih je s poznatim šibenskim kapama, navijačkim motivima, portretima glazbenika poput Elvisa, Slasha, ZZ Topa, Beatlesa...

Foto: Lulas-Art

- Bilo je tu i lica političara, ali i samih naručitelja. No, osim Šupljoglavaca, od betona izrađujem i stare brodove, glazbene instrumente, šešire, svjetiljke, pladnjeve, tacne, tanjure, vrtne garniture, umivaonike... U većinu se njih stavlja zemlja i posadi svijet, a odolijevaju svim vremenskim neprilikama - ističe Mario.

Ideju mu često daju i naručitelji njegovih betonskih skulptura, traže se ugravirani datum vjenčanja i slične simbolike.

- Moji pitari su unikatni, imaju funkciju, nepoderivi su i ručni su rad. Nadam se uskoro otvoriti radnju staroj šibenskoj jezgri jer bi moji radovi mogli biti idealan suvenir za turiste - zaključio Mario.

>>Stara vaza postala je koristan predmet u kuhinji

Komentara 1

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:01 21.11.2014.

Fora mi je kad čovjek ima inspiraciju i za ovako nešto!! Klinci bi s time bili oduševljeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije