M. Mikulec

Studentski stan može biti “šik” mjesto. Provjerite kako!

Interijer stan
Foto: Mirjana Mikulec
1/5
08.08.2014.
u 12:03

Uz zidne naljepnice, pano od pluta ili lijepi prekrivač za sofu neugledni prostor može dobiti novi, simpatičan imidž.

Studentski stanovi asocijacija su na skromno uređene, male interijere, najčešće sa starim, stilski nepovezanim namještajem. Iako postoji nešto šarmantno i u takvim životnim prostorima, uz male i jeftine zahvate da ih se učiniti ljepšima, pogotovo zato što ova generacija ne teži luksuzu, već da im je mladenački i funkcionalno.

Boje i naljepnice

Jedan od najpristupačnijih, a ujedno i najefikasnijih načina, promjena je postojeće boje zidova (uz dozvolu vlasnika, ako je stan unajmljen). Dovoljno će biti bojenje i samo jednog zida koji se vidi iz više kuteva stana. Prilikom odabiranja boje, vodite računa da se dobro uklopi u ostatak interijera. Zid ćete također osvježiti i s nekoliko naljepnica koje možete kupiti u većim trgovačkim centrima ili dati izraditi po narudžbi. Cijene su im od 50-ak pa do 200 i više kuna, ovisno o veličini.

Foto: Mirjana Mikulec

Također, i promjena zavjesa ne iziskuje veliki budžet, a prodavaonice tekstila nude velik izbor tkanina po prihvatljivim cijenama. Vidljiva promjena može se postići i s debljim trakama kojima se svežu postojeće zavjesa. Ako su jednobojne, trake neka budu u drugoj boji ili šarene, a za šarene zastore, neka trake budu jednobojne (u najmanje zastupljenoj boji u zavjesama). Ako nema zavjesa, na stakla prozora lako se apliciraju prozirne folije različitih uzoraka.

Ako financije omogućuju novu sofu, neka ona obvezno bude od što lakše konstrukcije i na rastezanje, što će biti sjajno rješenje prilikom posjeta roditelja ili prijatelja. Stare sofe mogu se osvježiti novim jastučićima (ako ste se odlučili za trake, neka budu u boji/bojama traka na zavjesama). Alternativno, preko sofe se uvijek može prebaciti pamučna tkanina u nekoj smirujućoj ili "otkačenoj" boji, koja se u metražama može kupiti za simbolične iznose.

Studentima uvijek treba mjesta za knjige, a najjeftinije su zidne police, učvršćene samo donjim konzolama. Pravilno postavljene na zid i uredno ispunjene knjigama iznad radnog stola ili čak sofe u dnevnom boravku, pokazat će se i dobrim dekorom. Prije kupovine treba im provjeriti nosivost!

Jedan dio zida (idealno uz radni stol ili u kuhinji) može se ostaviti za pano od pluta, na koji ćete uvijek moći pričvrstiti papiriće - podsjetnike na nadolazeće obveze.

Ako stanu nedostaje stolaca, a prostor je već sada skučen i prilično natrpan, dobro su rješenje stolci na rasklapanje, koji se mogu po potrebi pričvrstiti i na zid ili ih pak sklopljene odložiti iza ormara. Ovakvi stolci (dobar izbor je u svim trgovačkim centrima) neka budu jednobojni ili od prozirnog plastičnog materijala jer će se tako uklopiti u svaki prostor.

Foto: Mirjana Mikulec

Tepisi i bilje

Dobar način za osvježiti tepih počevši od poda je jedan tepih u veselim bojama (može se zatražiti u dimenzijama po želji, a u specijaliziranim trgovinama tepiha će ga odmah po potrebi i porubiti). Tapison i tanji pamučni tepisi ujedno spadaju u najjeftinija i najbrža rješenja.

Sobno bilje sigurno će oplemeniti i oživiti svaki prostor. Prije kupnje, treba se posavjetovati za koju vrstu je potrebno više ili manje svjetlosti te ga shodno tome rasporediti po stanu.

>>Evo trikova kako do dodatnog mjesta za višak stvari u domu

Komentara 1

Avatar possibilis
possibilis
21:22 08.08.2014.

Sto je to "studentski stan"? Debelo nakon studija ljudi moraju zivjeti s roditeljima. ovo je clanak za Amerikance.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije