Recikliranje

Što se sve može od odbačenih materijala

Što se sve može od odbačenih materijala
Foto: Dom i vrt
1/5
15.11.2013.
u 00:00

Osvježite prostoriju za malo novca i bez odlaska u trgovinu

Ako želite vlastiti životni prostor učiniti više svojim, a zasićeni ste monotonom i trendovskom ponudom u trgovinama ili samo želite uštedjeti novac, u potrazi za novim idejama za uređenje interijera dobro je okrenuti se recikliranju.

Gdje pronaći materijale

Da ekološka osviještenost i originalan dizajn idu ruku pod ruku više nije tajna, međutim, dobro je znati nekoliko jednostavnih pravila prije nego što se uputite u pustolovinu recikliranja. Potrebno vam je nešto slobodnog vremena, malo dobre volje i spretne ruke.

Glomazni otpad već je godinama primjer koji potvrđuje staru poslovicu da ono što je jednom čovjeku smeće, drugome može biti blago. Starom i odbačenom namještaju može se udahnuti novi izgled i tako može dobiti novu svrhu.

Ljudi često ne znaju kakvu vrijednost bacaju na cestu i koji potencijal drže u podrumu. Imate li sreće, na cesti možete pronaći zaista kvalitetan komad namještaja koji će nakon restauracije oplemeniti i osvježiti vaš interijer. Gradski buvljaci druga su i nešto skuplja varijanta, međutim, izbor je puno veći a iskustvo cjenkanja i pregovaranja pustolovina je za sebe.

U trendu uradi sam namještaja palete doživljavaju renesansu.

Jeftine, dostupne i lake za manipuliranje palete su praktične za pretvaranje u razne komade namještaja. Slaganjem se mogu pretvoriti u postolje na koje možete staviti podnicu i madrac ili kauč, ili samostalno mogu biti upotrijebljene kao tabure ili stolić za dnevni boravak.

Mogu se bojiti i lakirati kako bi kvalitetno ispunile svoju funkciju ili da biste im udahnuli drugačiji karakter.

Promjena funkcije

Špule za namatanje kabela mogu poslužiti kao originalan stol za blagovanje, a armaturne mreže obojene i postavljene vertikalno uza zid mogu postati vješalica na kojoj možete izložiti najbolje komade odjeće, torbe, cipele ili nakit.

Isto tako upotrijebljene drvene kašete za transport namirnica mogu se povezati i sklopiti u unikatni ormar s policama. Prije nego što bacite neku staru stvar koja više ne ispunjava funkciju za koju je namijenjena razmislite može li vam poslužiti u nekom drugom obliku.

Tako ćete stvarati manje smeća, ujedno biti ekološki osviješteni i uštedjet ćete novac.

Počnete li tako razmišljati možete postati vlasnikom mnogih unikatnih detalja koji će vam ukrasiti dom. Na taj način pregorena žarulja može postati viseća vaza, kotač od bicikla može preuzeti funkciju okvira za slike, stari televizor može se pretvoriti u ormarić, a probušena autoguma u pleteni tabure.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije