OD MODE DO TABUREA

Što sve može nastati od plastike? Provjerite na izložbi zagrebačkih studenata

izložba polimeri
Foto: Promo fotografije
1/13
12.06.2015.
u 11:04

U zagrebačkoj galeriji Bernardo Bernardi studenti Tekstilnog-tehnološkog fakulteta izložili svoje kreacije koje se kreću od modnog do uporabnog produkt dizajna

U Zagrebu je u četvrtak, 11. lipnja, u galeriji Bernardo Bernardi Pučkog otvorenog učilišta Zagreb otvorena nova dizajnerska izložba pod nazivom 'Polimer art - Nova dimenzija'. Galerija, koja inače ima zadaću izlagati radove studenta dizajna, ovaj je puta odlučila prikazati plodove istraživanja na kolegiju Kreiranje tekstila studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba.

Tema kolegija s 3. godine preddiplomskog i diplomskog studija bila je oblikovanja dizajerskih predmeta od plastike, tj. polimera. Studenti su kreirali modne detalje i odjeću te uporabni i dekorativni dizajn poput naslonjača, sjenila za svjetiljke i taburee.

Foto: Promo fotografije

Zanimljivo je vidjeti što se sve, i to na vrlo maštovit i originalan način može oblikovati od ovoga plastičnog materijala. A još je zanimljivije samo polazište ove priče: u prvim fazama projekta studenti su imali gotovo slikarski zadatak, stvoriti “platno” – metražu – dimenzija 300 x 100 cm, reciklirajući plastiku, osnovni materijal u kojem u zadani oblik pokušavaju uhvatiti više ili manje istrošene predmete, spojiti ih u vizualno prihvatljivu cjelinu dovoljno podatnu kako bi se njome moglo raditi dalje.

Nakon toga zaživjeli su u tri dimenzije, a rezultate možete vidjeti ako posjetite izložbu.

Foto: Promo fotografije

- U ovom putovanju od stvaranja osnovnog materijala do konačnog proizvoda studenti su iznenadili istraživanjem i rješenjima koja djeluju posve prirodno i jedinstveno, u mnogim radovima ništa ne upućuje na raznorodnost dijelova od kojih je nastala cjelina, a osim novih uporabnih vrijednosti isluženih materijala otkrili su i nove vizualne kvalitete nekad negirajući, a nekad snažno naglašavajući strukturu sirovine - objašnjava u predgovoru kataloga izložbe Ksenija Foretić.

Foto: Promo fotografije

Svoje radove predstavili su: Dominik Brandibur (torba-ruksak), Duje Kodžoman (tabure), Irena Kuzmić (jastuk/tabure), Ines Mazan (suncobran), Irena Šoštarec (naslonjač), Barbara Čovran (kratka haljina), Helena Drkelić (pernica), Stjepan Gluščić (haljina), Ivana Udiljak (patchwork torba), Dijana Vojak (stolna svjetiljka i sjenilo), Dijana Zagorac (torbica-oblak), Marina Šoštarec (stol-kutija) te Lora Holjevac (transparentna torbica).

Izložba ostaje otvorena do 4. srpnja, a možete je pogledati radnim danom od 9 do 21, a subotom od 9 do 14 sati.

>>Kako to izgleda kad studenti udahnu novi život odbačenim stvarima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije