ŠARMANTNO POTKROVLJE

Pulski penthouse sa spektakularnim pogledom na grad

stan Pula
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/12
26.01.2020.
u 07:00

Balkon od 5 m2 pruža divan pogled na novu pulsku atrakciju, osvijetljene dizalice brodogradilišta

Potkrovlja su tradicionalno najšarmantniji prostori za život, no isto tako prouzrokuju podosta problema pri adaptaciji i uređenju. U slučaju stana od 53 kvadrata u Puli, koji se sastoji od hodnika, dnevne sobe s blagovaonicom, kuhinje, kupaonice, spavaće sobe, ostave i balkona, adaptacija je bila najmanji problem, a projektiranje i izrada namještaja izazovan pothvat.

- Sve mora biti trodimenzionalno jer vam je strop najveći neprijatelj. Izvođenje radova je iznimno zahtjevno. Sav materijal i opremu nosite uvijek na vrh. Pri uređenju često pomislite kako bi bilo lijepo da uređujete stan u prizemlju ili na prvom katu - objašnjava vlasnik koji je, baš kao i supruga, zaljubljenik u arhitekturu. Radili su, kaže, vođeni vlastitim osjećajem za estetiku i sami “potpisuju” cjelokupno uređenje interijera.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Vođeni hedonizmom

- Htjeli smo napraviti neutralan i moderan, jedinstven, intiman i luksuzan penthouse koji će ispunjavati našu potrebu za hedonizmom. Prostor je mali i u rubnim dijelovima zaista nizak. Htjeli smo sve smjestiti unutar ta 53 kvadrata a da pritom dobijemo otvoren i prozračan prostor te sačuvamo ostavu.

Iako povremeno zadaje glavobolju, posebice na mjestima gdje je strop najniži, uređenje potkrovlja ima i neke olakotne okolnosti.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

- Često nemate mjesta za lustere i viseće lampe pa u tom dijelu imate uštede. Potkrovlja često nemaju klasične prozore pa i time izbjegavate eventualni trošak za rolete, škure, zavjese ili slično. Uz to, lijepo je tu živjeti zbog posebnog ugođaja kada pada kiša i grmi, buka s ceste gotovo da se ne čuje, a slobodno možete i goli hodati po stanu - u šali dodaje vlasnik.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Gotovo sav namještaj, osim kreveta, kauča, stolaca za blagovaonicu te sanitarija i aparata za kuhinju, rađen je po mjeri. Stolić i kino ormarić zanimljivo su izvedeni, imaju staklene noge kako bi “lebdjeli” u zraku, kupaonicu krasi neobičan crni matirani pod za koji vlasnik tvrdi da se vrlo lako održava, baš kao i ostale obloge i namještaj u stanu. Zidovi su ukrašeni nizom umjetnina.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

 

- Najposebnije su nam stvari na policama: erotična skulptura djevojke i mladića, skulptura božice Afrodite, egipatske mačke, koralji te nezaobilazni zrakoplovi, jer sam veliki ljubitelj zrakoplovstva.

Bogat zidni vrt

I kuhinju krase dvije posebnosti. Naime, u njoj je poprilično nekonvencionalno smještena polica s knjigama, a iznad radne površine nalazi se zaista bogat vertikalni vrt u kojem rastu kadulja, majčina dušica, mažuran, bosiljak, peršin, metvica, matičnjak i čili papričice.

- Nema većeg zadovoljstva nego koristiti svoje namirnice pri kuhanju ručka!

U kupaonici se nalazi zanimljiv detalj morskog dna ugrađen u pod. Hodnik je postao velika ploča za crtanje zahvaljujući zidu koji imitira školsku ploču, na kojoj gosti nerijetko ostavljaju poruke i crteže.

- Ipak, najdraži dio stana nam je balkon na kojem uživamo ujutro pijući kavu i gledajući brodice kako uplovljavaju u luku, a navečer uz čašu istarskog vina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije