proljetni posao

Vrijeme je za make-over doma: u ruke valjak i kist!

bojanje zidova
Foto: Thinkstock
1/3
24.04.2015.
u 08:30

Proljeće je pravo vrijeme za osvježenje doma. Unesite nove boje u svoje sobe, kuhinju, hodnik ili kupaonicu... Zahvaljujućim kvalitetnim bojama i dobrom alatu posao nije težak

Sad kad je zasjalo sunce sve nečistoće na zidovima, poput različitih mrlja, ogrebotina i oštećenja bodu nam oči. Dakle, pravo vrijeme za bojanje. Dobra priprema je pola posla. Iz prostorije koju bojite iznesite većinu stvari, a sav teži namještaj odmaknite od zida i prekrijte najlonom.

Sa zidova skinite slike, a sve utičnice zaštite samoljepljivim zaštitnim trakama. Te trake zalijepite i uz rub vrata, prozora ili stropnih greda kako bi kasnije manje čistili. Pregledajte zidove, eventualne neravnine ili rupe u zidu zakitajte. Ako se u prostoriji pojavile mrlje od vlage, svakako ih treba tretirati.

Foto: pixabay

Na tržištu postoji niz sredstva za tretiranje vlage i plijesni. Ako ih koristite, čvrsto se pridržavajte uputa proizvođača. To isto vrijedi i za boju, a ako nemate previše iskustva konzultirajte se s majstorom ili prodavačem tamo gdje kupujete boje.

Mnogi od njih dosta toga znaju i mogu dati kvalitetan savjet. Stari recepti kažu kako pomaže stopostotni alkohol. Staru boju ostružite, a zidove pregletajte. To je jedan od najdosadnijih, ali i najpotrebniji posao. Pripremite sav potreban pribor - boju, različite vrste kistova i valjaka te razređivač.

Kako odabrati pravu boju? Naravno, sve ovisi o osobnoj estetici, ali i veličini prostorije. Male prostorije vole svjetle tonove, ali i tu je dozvoljeno malo odstupanje od klasičnih pravila. Poigrajte se pa tamnom bojom obojajte samo jedan zid! Svjetle boje nužne su u prostorijama s niskim stropovima, za dugačke i uske hodnike ili kupaonice.

Foto: pixabay

Osvježite prostoriju koristeći stikere ili šablone. Neku od prostorija možete osvježiti i s novim tapetama.

>>Budite kreativni i napravite originalne jastuke za svoje mališane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije