Za početnike

Svi detalji na koje trebate paziti prije kupnje osnovnih kućanskih aparata

LG perilica
Foto: Promo
1/3
26.08.2020.
u 07:00

Danas na tržištu ima uređaja koji izgledaju poput pravih remek-djela, a čiji dizajn potpisuju neki od najslavnijih dizajnera današnjice

Danas se pri kupnji kućanskih aparata ne vodimo isključivo rapoloživim budžetom ili dizajnom. Jako bitan faktor pri kupnji je energetski razred kojem određeni uređaji pripadaju. Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Oni koji nose oznaku A+ ili A++ još su štedljiviji.

Također, pri kupnji vodite računa o tome da uređaji svojim kapacitetima budu prilagođeni stvarnim potrebama vašeg kućanstva. Uređaje, npr. televizore, koji imaju mogućnost ostavljanja u stanju pripravnosti (tzv. stand-by mode) treba gasiti dok ih se ne koristi, jer u stanju pripravnosti također troše električnu energiju i to čak i do 25% energije u odnosu na onu koja im je potrebna za rad kad ih aktivno koristimo. Punjače za mobilne aparate ne treba nakon završenog punjenja ostavljati uključene u utičnicama, jer na taj način nepotrebno troše energiju.

Foto: Shutterstok

Istraživanja su pokazala da tek nešto više od 50 posto hrvatskih domaćinstava ima perilicu posuđa. Mnogi je smatraju nepotrebnim luksuzom, Međutim, osim što znatno olakšava kućanske poslove, dobro je znati da ručnim pranjem posuđa trošiimo i do 80% više vode nego pranjem perilici.

Pri nabavci klima uređaja potrebno je pak provjeriti da kapacitet uređaja bude odgovarajući, odnosno da rashladna snaga uređaja ne premašuje potrebe prostora koji treba rashladiti. Na izbor kapaciteta klima uređaja ne utječe samo veličina prostora, već površina staklenih otvora, toplinska izolacija prostorije, broj ljudi koji borave u prostoru te broj toplinskih izvora. Također, vanjsku jedinicu klima uređaja nije preporučljivo stavljati na južnu stranu objekta i izložiti direktnom utjecaju sunca.

Foto: Promo fotografija

Pažljivim postupanjem s energijom pri svakodnevnim kućanskim poslovima možete spriječiti nepotrebno rasipanje energije. Za hladnjake se često govori da su veliki “proždrljivci” energije. No, postupate li s njima racionalno možete znatno uštedjeti. Hladnjake je važno držati na optimalnoj temperaturi, ne prečesto otvarati vrata, dakako, paziti na energetski razred, te pripazite da vaš uređaj nije prislonjen preblizu zidu, jer je za pravilan rad potrebno osigurati nesmetano strujanje zraka.

Brojne funkcije

Naravno, osim što ćemo, kupujući aparate voditi računa o tome da troše što manje energije, bitna stavka su i brojne druge funkcije aparata za koje treba paziti da su prilagođene vašim potrebama. Uistinu nema potrebe da kupujete zamrzivač velikog kapaciteta ukoliko, primjerice živite sami, ili pak da investirate u pećnicu koja se sama čisti i koja ima brojne opcije ako je palite jednom mjesečno i to za pripremu jednostavnih jela. Isto tako, valja voditi računa i o tome kupujete li samostojeće ili ugradbene aparate. Stoga je prije planiranja kuhinje dobro znati koji vam je budžet na rapolaganju za kupnju bijele tehnike. Samostojeći aparati u pravilu su nešto jeftiniji, a i odabir takvih aparata smanjuje i cijenu drvenog dijela kuhinje, međutim, u tom slučaju valja voditi računa da su aparati po mogućnosti iz iste linije i stila kako vam kuhinja ne bi izgledala “skrpano”.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kada su pak u pitanju perilice rublja, itekako je važno obratiti pažnju na broj okretaja, na kapacitet aparata te na funkcije kojima je “naoružana”. Naime, jedna od korisnijih funkcija jest mogućnost pranja polovice bubnja rublja jer na taj način se štedi i količina potrošene vode i struje. Današnje perilice imaju brojne programe specijalizirane za određenu vrstu rublja i potrudite ih se slijediti jer ćete na taj način produžiti životni vijek odjeće i perilice, a i smanjit ćete potrošnju energenata i deterdženta.

Pazite na marku

Pri odabiru bijele tehnike mnogi zanemaruju marku uređaja koji kupuju, a to je pogrešno. Naime, prije same kupnje bilo bi dobro proučiti mrežu ovlaštenih servisa određenog proizvođača kako bi kada (ako) dođe do kvara na vašem uređaju mogli biti sigurni da ćete dobiti adekvatnu pomoć. Nije zgoreg obratiti i pažnju na garanciju, njezina dugovječnost varira od proizvođača do proizvođača.
Dakako, bitan faktor je i cijena. Viša cijena u pravilu garantira i bolje performanse, veću uštedu energije i naravno, dizajn. O tome bi valjalo voditi računa odlučujete li se za samostojeće aparate.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Danas na tržištu ima uistinu aparata koja izgledaju poput pravih remek-djela. Sve je više slavnih dizajnera koji su se odlučili za neku od poznatih kuća napraviti limitirane serije kućanskih aparata. Odlučujete li se za pećnicu možda je najbitniji faktor način na koji se pećnica hladi te koje sve funkcije ima. Danas je izbor uistinu velik, od tajmera koji vas upozoravaju na to kada je vaš obrok spreman, preko mogućnosti povezivanja s mobilnim uređajima i tabletima, do posebnih programa za pripravu određenih jela i namirnica. Ukoliko se odlučite na kupnju takve pećnice bilo bi dobro da ovladate funkcijama koje nudi jer skraćuju vrijeme pripreme jela, štede energiju, a katastrofe poput prepečenog mesa ili zagorene pizze svode na minimum.

Najbolje je pak sve aparate kupiti od istog proizvođača i na jednom mjestu. Danas, kada je većini nas teško provesti tako velike transakcije, dobro je proučiti i načine plaćanja u trgovinama. Većina trgovina bijelom tehnikom u nas nudi mogućnst obročnog plaćanja do 12 rata bez kamata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije