Naslovnica Interijeri

Preobrazba stare kamene kuće: štala je postala welness

U interijeru sve ima dizajnerski potpis, sagovi su od kokosove konoplje, a sve ostalo je također od prirodnih materijala.
12. srpnja 2014. u 09:30 1 komentara 6023 prikaza
kamena vila
Foto: Rajan Milošević
Pogledajte galeriju 1/13

Kad su dizajner Boris Ružić i njegov brat Dragan krenuli u obnovu kuće u selu Radetići pokraj Sv. Lovreća razvili su sasvim novu koncepciju, tako oprečnu filozofiji i stilu 80-tih kad je kuću gradio njihov otac Benito. Okrenuli su se tradiciji, a to je značilo korištenje najjednostavnijih materijala i povratak načinu gradnje koji je nekoć prevladavao u Istri. Tako su osnovni materijali ponovo postali običan beton i ručna žbuka.

Spoj tradicije i modernog života

- Dizajnerski prepoznatljivim rješenjem, drugačijim od standardnih rustikalnih kuća za odmor i manje luksuznim od skupih vila na osami, želio sam promovirati Istru kakva je nekad bila - sirova, lijepa, nenametljiva, u prirodnim bojama - ističe Boris Ružić. Naravno, povratak tradiciji nije isključio sve blagodati modernog života kojima je kuća opremljena. Tako je postala "art destinacija" za biranu klijentelu.

vila lorena | Autor : Rajan Milosević Foto: Rajan Milosević

Glavnu zgradu, koju je gradio njegov otac, dizajner je pretvorio u središnje mjesto boravka, s velikim dnevnim boravkom, blagovaonicom i kuhinjom u prizemlju te četiri spavaće sobe s kupaonicama na katu. Bivša kamena štala preuređena u wellness, povezan s natkrivenom zonom za dnevni boravak i relaksaciju.

Stražnji zid tog ugodnog prostora izveden je u kamenu oca Benita, povezujući i reinterpretirajući različitost materijala dvaju starih objekata.

vila lorena | Autor : Rajan Milosević Foto: Rajan Milosević

Prirodni materijali

Svi su podovi izrađeni od industrijskog betona, čak i u spavaćim sobama i kupaonicama. Od takvog je betona izrađen i bazen, ali i svi opločnici.

- Kuća je oslobođena svih balkona koji su nekad postojali, kako bi dobila na čistoći, te time podsjeća na stara istarska domaćinstva i takvom interpolacijom savršeno se spaja s netaknutom jezgrom postojećih susjednih kuća.

kamena vila | Autor : Rajan Milošević Foto: Rajan Milošević

U interijeru sve ima dizajnerski potpis. Zanimljivo je spomenuti da su sagovi od kokosove konoplje, prirodnog materijala, kao i sve tkanine u kući, a dinamika se tu i tamo razbija suvremenim stolcima ili sličnim dizajnerskim instalacijama u kontaktu s autentičnim restauriranim namještajem. Boris Ružić s posebnom je pažnjom projektirao rasvjetu kako bi svaki detalj došao do izražaja, a svjetlom prostoru u večernjim satima dao posebnu ambijentalnost. Dekoracije su upotpunjene detaljima s mnogobrojnih putovanja dizajnera Borisa Ružića.

  • Siska:

    Molim informaciju o mastorima / poduzecima koji postavljaju INDUSTRIJSKI BETON u kucama, kao sto je to prikazano u vasem clanku o kuci u Istri. "ISTARSKA LJEPOTICA - Preobrazba stare kamene kuće: štala je postala welness"