NOVI BROJ LIVINGA

Potkrovlja: originalna, individualna i izazovna za uređenje

potkrovlje
Foto: VELUX
1/6
08.12.2015.
u 11:33

Vole ih umjetnici i arhitekti, ugodna su za stanovanje, nude niz mogućnosti... Potkrovlja su prostori u samom startu izliječena od običnosti. Otkrivamo kako ih urediti!

Sa svojim kosinama, šarmantnim gredama, mogućnosti iskorištenja brojnih istaka ili udubina, igrajući se zanimljivim podnim razinama, potkrovlja su izuzetno zanimljiva za stanovanje. S njihovih krovnih ili standardnih prozora pružaju se nevjerojatne gradske vizure, zbog svoje visine obično su to tihi prostori, bez gradske buke, a često zbog svoje prostranosti pružaju i dosta kvadrata.

Pravi su izazov za uređenje jer već svojom strukturom nude puno mogućnosti za kreativnost i uređenje interijera koji će biti sve samo ne puka konfekcija. No, da bi se ispunila ta bajka, prvi korak pri uređenju je kvalitetno postavljanje važnih elemenata – toplinske i zvučne izolacije, prozora i dobro zaštićenih instalacija od, primjerice, požara. Od svih navedenih elemenata, posebno je važna toplinska izolacija jer time se prostor štiti od vanjske temperature – ljetnih vrućina i zimske hladnoće, vjetra, tuče i snijega. Izolacija je važna i zbog ugodne mikroklime, posebno sprečavanja vlage i plijesni. Izolacija krova radi se u nekoliko faza, a najvažnije je voditi brigu o toplinskoj vodljivosti izolacijskog materijala. U praksi to znači knauf višenamjenske ploče, paropropusne i vodonepropusne folije, filcevi (vrste ovise radi li se o kosim ili ravnim krovovima), zatim parne kočnice, parna brana, kamena vuna i dobar majstor.

Foto: VELUX

Dobro je znati i kako se krovni prozori mogu ugrađivati i naknadno, a prilikom ugradnje nužno je koristiti originalne opšave koji povezuju krovni prozor s pokrovom. Krovni prozor treba “obući” u hidroizolacijsku foliju kako oborinske vode, koje se u iznimnim slučajevima mogu naći ispod krovnog pokrova, ne bi uz okvir prozora prodirale u dublje slojeve krovne konstrukcije.

Što je još važno znati prilikom planiranja uređenja potkrovlja, kako smanjiti potrošnju energije dobrom izolacijom, kako i gdje smjestiti dimnjak i još mnogo tajni stručnjaka za uređenje potkrovlja saznajte u novom broj magazina Living.

Upravo su potkrovlja tema njegovog božićnog broja koji na svojih stotinu raskošnih stranica donosi još niz savjeta stručnjaka za uređenje interijera, brojne inspiracije, prekrasan editorijal na temu blagdanskog stola, dva senzacionalna stana...

Vodimo vas i kroz ponudu borova, kuglica, ukrasa u domaćim trgovinama, upoznajemo i s, osim božićne zvijezde, drugim idealnim sobnim 'božićnim' biljkama i učimo kako kod kuće napraviti najpopularnije božićne kolače te punč i grog. U novom Livingu saznajte i koji su trendovi u uređenju interijera u 2016. godini te kako odabrati savršeno božićno drvce za svoj dom...

Ne propustite nabaviti svoj primjerak božićnog izdanja Livinga, na svim kioscima za samo 14 kuna!

>>Inspiracija: evo kako impresivno dekorirati blagdanski stol

Foto: Living

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije