LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Makover apartmana

Pogledajte trendove u opremanju apartmana za iznajmljivanje: Kako da vas gosti odmah zavole?

Apartman ne uređujte po vlastitom ukusu nego slijedite trendove. Najpopularniji od njih je skandinavski kojeg odlikuje jednostavnost, funkcionalnost i svijetle boje. Na što sve treba paziti doznajte od stručnjaka za uređenje apartmana. Ne zaboravite vi stvarate sjećanja
20. veljače 2019. u 16:03 43782 prikaza
Lesnina
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/34

Sve više građana odlučuje se na iznajmljivanje apartmana kao dodatnog  vida zarade, ili čak kao promjenu karijere  te financijskog  zaokreta u životu. Iz tog razloga, važno je istaknuti se u „moru“ drugih smještaja, kako na obali tako i u kontinentalnom turizmu. Zato vam donosimo nekoliko vrlo korisnih savjeta kako urediti apartman za iznajmljivanje s kojim ćete biti uspješno popunjeni cijelu sezonu.

Za početak, nemojte se igrati s inspekcijama. Radite sve legalno, nabavite sve papire i surađujte s renomiranim agencijama. Oni će vam pomoći da odredite realne cijene i dati vam dragocjene savjete oko stranih tržišta.

Lesnina | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Razmislite što je to što vašem apartmanu daje prednost u odnosu na druge i istaknite to. Bilo da se radi o blizini mora, lokaciji u centru grada ili nekoj jedinstvenoj osobini, probajte to naglasiti tekstualno i fotografijama. Što kvalitetnije prezentirate smještaj, to će biti veća šansa da se gosti odluče za vas. Kako bi se dodatno istaknuli, probajte angažirati profesionalnog fotografa koji će vas atraktivnim slikama odmaknuti od konkurencije. Gosti koji nikada nisu bili kod vas ili u vašem mjestu ne mogu dobiti dojam o čemu se radi na temelju par fotografija snimljenih mobitelom. Ako ne možete platiti nekoga, potražite pomoć prijatelja ili obitelji koji se ipak malo više razumiju u fotografiju od vas.

Kod opisa imajte na umu da strani gosti vole pročitati opis na svom jeziku. Ovdje vrijedi isto pravilo kao kod fotografije, nemojte se služiti Google translate ili sličnim servisima, radije investirajte u  nekoliko  dobrih prijevoda nego deset smiješnih koji će vam više odmoći nego pomoći.

Aktivnost na društvenim mrežama također može podići popularnost vašeg smještaja i doseći publiku koju ne biste imali putem stranica za iznajmljivanje. Facebook, Instagram, Twitter, za što god se odlučili, ne može vam odmoći, kao i ljubaznost prema svim upitima, koliko god besmisleni bili.

Lesnina | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Uređenje apartmana je, uz cijenu i lokaciju, najbitnija stavka. Dobro uređeni i čisti apartman će uvijek biti tražen, pa makar tražili i cijenu višu od prosjeka. Nemojte zanemariti čistoću i zbog toga dobiti loše recenzije na raznim stranicama, potrudite se da prije nego gosti dođu sve bude kao i na slikama koje ste prezentirali.

Osigurajte gostima flat rate Wi-Fi, neograničeno korištenje klima uređaja ili grijanja, satelitsku televiziju. Sve ove stvari su do nedavno možda i predstavljale luksuz, međutim danas se smatraju uobičajenim i gosti će ih očekivati kao standardnu ponudu.

Ako štedite na krevetima, gosti će to već prvu večer osjetiti. A svi idemo na godišnji odmor negdje da se prvenstveno dobro odmorimo. Kreveti su jedna od najčešće komentiranih stvari u apartmanu stoga pazite da osigurate svojim gostima udoban boravak i laki san. Isto vrijedi i za pomoćni ležaj.

I za kraj, budite ljubazni prema svim svojim gostima. Da, možda vam jedne godine dođu gosti koji vam i neće sjesti na prvu, međutim dobra ocjena s njihove strane može značiti još više gostiju tijekom idućih godina. A možda dobijete i redovne goste koji će se vraćati iz godine u godinu. Gosti će uvijek cijeniti vašu ljubaznost i dobrodošlicu. Naučite pokoji strani jezik, sastavite popis lokalnih trgovina, stanica, znamenitosti i budite gostu na usluzi.

Razgovarali smo s Johannom Basara Babić, specijalisticom marketinga u Lesnini, i zamolili je nekoliko savjeta oko uređenja apartmana za iznajmljivanje.

Lesnina | Autor : Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Važno je pogoditi ukus koji će zadovoljiti većinu gostiju i zanemariti vlastite ukuse. Koji trendovi prevladavaju zadnjih godina i na što obratiti pažnju?
Kao prvo treba razlikovati opremanje apartmana za iznajmljivanje od uređenju stambenog prostora jer apartman zahtijeva ponešto drugačiji pristup. Iako postoje određeni trendovi koji su se zadržali posljednjih nekoliko godina (a najpopularniji od njih je skandinavski kojeg odlikuje jednostavnost, funkcionalnost i svijetle boje) treba znati da načelno pravila nema, nego samo generalnih smjernica. Namještaj neka bude lagan i praktičan, po mogućnosti i višenamjenski, a prilikom razmještaja umjesto postavljanja u središte prostorije,  izaberite opciju postavljanja ‘uz zid’  jer će to stvoriti iluziju veličine.  Također keramičke pločice bolja su opcija od parketa, birajte perivu boju za zidove, sklopive stolice koje se mogu po potrebi maknuti ili razvući, tkanine na namještaju neka budu perive, birajte namještaj otporan na ogrebotine…

Razlog zašto se naš posljednji katalog zove „Apartmani-ljubav na prvi pogled“ je to što je najčešće samo jedan pogled dovoljan da gost odluči hoće li apartman unajmiti ili ne. Onog trenutka kada gost uđe u apartman već smo kod njega izazvali emociju. On je, ili oduševljen viđenim, ili razočaran. Uz to što apartman treba biti uredan i lijep, kod opremanja funkcionalnost je jednako bitna i upravo to će gostu osigurati ugodan boravak tako da vaš apartman mora biti organiziran, a ujedno autentičan i inspirativan što nije lako postići s najčešće malim prostorom. No dobar početak bi bio da pratite trendove, a ne vlastiti ukus.  Probajte približno odrediti svoju ciljnu skupinu jer nećete isto opremiti apartman za avanturiste, bicikliste, mlađe goste, obitelji s djecom ili goste starije dobne skupine…sjetite se da prodajete izgled!

Lesnina | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Ima li neka prostorija koju bi posebno izdvojili, na koju treba obratiti dodatnu pažnju?
Sve to ovisi o tipu gosta i njegovim svakodnevnim navikama no ako moramo vodili bi se mišlju da gosti dolaze kako bi upoznali sredinu u kojoj su odlučili boraviti, a nakon cjelodnevne aktivnosti vjerujemo da je svakome bitna higijena i dobar i kvalitetan san stoga bi kao bitne prostorije svakako istaknuli kupaonicu koja treba biti funkcionalna i uredna, svijetlih tonova koje daju dojam da je prostor veći, a tuš je uvijek bolje rješenje od kade. S druge strane je to spavaća soba koja treba biti ugodna i funkcionalna stoga bi prednost pri opremanju dali krevetima sa spremištem, a za maksimalno funkcionalnu sobu opremili bi ju s dva kreveta koji se spajaju u bračni ili po potrebi razdvajaju i funkcioniraju samostalno. Ormar je neizostavan, a na prozore postavite zavjese i dekore koji će omogućiti zamračivanje te potpuni odmor. Naravno , ovisno da li se radi o moru ili planinama te tipu gosta, akcent može uvijek biti i na ugodnoj  garnituri za uživanje uz knjigu ili kuhinja s aparatima za opći komoditet, a tu je i cijeli niz detalja kao što su tepisi ili lako čistivi keramički pod, da li su to dekice ili ugodna posteljina za vruće ljetne večeri, dekoracije, rasvjeta…sve ovisi o mašti vlasnika, dostupnim sredstvima te raspoloživom prostoru.

Lesnina | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Koje boje kombinirati, žive i jarke ili ipak ići tradicionalnijim pristupom?
Iako je eklektičan stil također trend, ipak, kod opremanja apartmana se treba voditi za nešto „jednostavnijim“ stilom u smislu da treba izbjegavati žive i agresivne boje. Namještaj i boje trebaju biti nenametljivi i ugodni no pri tome treba paziti da cijeli dojam ne ostane bezličan i nedefiniran. Mali prostor će biti skladan i vizualno veći ako koristite svijetle tonove i/ili bijelu boju, a plohe ostavite ravnima, jednostavnima i čistima. Pri tome pazite da prostor ne postane sterilan uz osjećaj prolaznosti mase gostiju. Stoga odaberite dvije osnovne boje koje će se ‘provlačiti’ kroz sve prostorije, a oplemenite ih  dekoracijama poput jastučića, slike ili vaze u pastelnim tonovima.  U manjim prostorima koristite namještaj visokog sjaja koji će reflektirati svjetlost i vizualno „uvećati“ prostoriju.

Možete li nam dati preporuku par "bezvremenskih" detalja koji će gostima dati onaj osjećaj kao da su kod kuće?
Dobar savjet bi bio autohtonog stila kraja u kome je apartman smješten jer ljudi cijene tradicionalne vrijednosti. Prednost dajte predmetima iz prošlosti koji su karakteristični za vaš kraj i koje će gost prepoznati kao dio vaše kulture i tradicije. Što se tiče osjećaja da su gosti kao da su kod kuće ima nekoliko načina. Jedna od metoda je dekorativno ogledalo koje ne mora nužno imati samo funkciju da osobe bace onaj posljednji check na outfit prije nego napuste apartman jer su ogledala ujedno i zgodan trik da mali prostor učinite većim jer reflektiraju svjetlost i daju prostoru dodatnu dubinu. Rasvjeta također može imati važnu ulogu jer postavljena na strateškim mjestima kao što su kutevi prostorije, ona može apartmanu dati dozu glamura i vizualno povećati prostor.

Lesnina | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Zavjesama pobudite osjećaj ugode, privatnosti i podarite prostoru svježinu. Pri odbiru izbjegavajte napadne šarene uzorke i recite ne žaluzinama koje nas najčešće asociraju na ured! Toplina je u teksturi i detaljima, a bilo kakvo šarenilo će u manjim prostorima stvoriti osjećaj pretrpanosti.

Jedan jako zgodan prijedlog je da u kuhinju stavite ulje, sol, šećer, brašno i vašem gostu omogućiti da skuha brzi obrok. Isto tako, čaj, nekoliko vrećica instant kave i instant juha su topao znak pažnje gostima koji dolaze s dalekog puta. U ljetnom periodu osigurate sredstva protiv komaraca koji gostima mogu uzrokovati neprospavanu noć, a mrzovoljan i umoran gost će zapamtiti krivi dojam. Da, vi prodajete izgled ali gosta će vratiti dojam da je boravak bio ugodan i udoban.

Kako pristupiti uređenju malog balkona?
Puno toga ovisi gdje se taj balkon nalazi i da li je natkriven, stane li i mali stol ili samo udobna fotelja? U svakom slučaju, kako ljudi vole boraviti na otvorenome svakako pokušajte uklopiti barem mali bistro stol s dvije ili četiri stolice koji se lako sklapaju čime ćete omogućiti gostima ispijanje kave na jutarnjem suncu ili objedovanje na otvorenome. Ako je balkon veći možete staviti i ležaljku, a kakva mala svjetiljka, možda suncobran s integriranom led rasvjetom ili pokoja biljkica za osjećaj prirode uvijek je dobrodošao detalj.

Lesnina | Autor : Promo/Eva Virc Foto: Promo/Eva Virc

Svakako je dobro pridržavati se preporuka ali interijeru ipak dajte svoj osobni pečat. Apartman bi trebao imati toplinu doma, ali ne i potpunu prisutnost vlasnika. Ovim savjetima stvorit ćete prostor kojem će se gosti uvijek iznova vraćati i zapamtite ono najvažnije – vi ne iznajmljujete apartman vi stvarate sjećanja!

Sadržaj omogućila Lesnina