DOMAĆI PRODUKT DIZAJN

Pogledajte nagrađene radove s Ambijente

Ambienta
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
19.10.2014.
u 10:49

Nagrade ''DA!'' za najbolje dizajnerske radove dodijeljene su Kseniji Jurinec, Darku Špiljariću, Stipi Marasoviću i Nevenu i Sanji Kovačić, a posebno priznanje Maji Mesić i Adi Kezić

U subotu, predzadnji dan ovogodišnje, 41. Ambiente, sajma namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije, koja se tradicionalno održava na Zagrebačkom velesajmu, dodijeljene su i nagrade najboljim domaćim dizajnerima. Ocjenjivački sud u sastavu Ada Kezić, Mladen Orešić i Damjan Geber dodijelio je čak četiri jednakopravne nagrade 'DA!' koje se ove godine dodjeljuju po prvi puta za dizajnerska rješenja naših produkt dizajnera – Stipi Marasoviću, Nevenu i Sanji Kovačić, Kseniji Jurinec i Darku Špiljariću. Ocjenjivački sud dodijelio je i prizanja za dizajn Ambienta 2014. Maji Mesić i Adi Kezić. Pogledajte nagrađene radove naših dizajnera.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Jedini prototip među nagrađenim radovima (ostali su proizvodi) je krevet mladog sinjskog arhitekta Stipe Marasovića. Originalnog naziva 'Krevet za drvo ljubav' govori o autorovoj ljubavi prema drvetu kao materijalu i porivu za istraživanjem i eksperimentiranjem budući da je njegov ležaj načinjen bez ljepila i ijednog metalnog dijela te se sklapa bez upotrebe alata. U čemu je zapravo trik? Stranice kreveta koje su izrađene od dviju lamela iste debljine spajaju se na shemu pero-utor, bez korištenja ljepila i drvenih čepova. Bočnice kao stranice poklopnice ovoga kreveta spajaju se konopcem koji se uvrtanjem nateže do određene sile čime se iste objedinjuju u jedinstven konstruktivni okvir.

Zagrebačka dizajnerica unutarnje arhitekture Ksenija Jurinec, u čijem se radu isprepliću područja dizajna interirijera, proizvoda, abalaže do vizualnih komunikacija nagrađena je na Ambijenti za svoju inovativnu kolekciju štokrla, klupa i stolova nazvanih Quadrupedia.

- Ova kolekcija nastala je kao posljedica čestih upita koje su mi upućivali moji prijatelji i poznanici gdje mogu pronaći lijep, jednostavan i stilski neutralan stol ili stolac koji bi se uklapao u svaki stan. S obzirom da na tražištu nije bilo takvih proizvoda, odgovorila sam na tu potrebu na svoj način - govori Ksenija Jurinec. Razradom svoje ideje u stvaranju Quadrupedije došla je do kolekcije proizvoda čija konstrukcija odiše čvrstoćoma, ali i lakoćom, što je čini pogodnom za brojne modifikacije.

Foto: Privatni arhiv

- Konstrukcija stolaca nije zarobljena samo u jedan izričaj nego je u svojoj jednostavnosti i čistoći prilagodljiva za brojne dimenzije. Stoga je i izvedena i određena kolekcija niskih stolova i njima pripadajućih štokrla', dodaje Ksenija. Kolekcija je rađena od šperploče furnira breze te lakirana akrilnim lakom. Prva serija bila je narudžba njezinih prijatelja, a danas se ona može kupiti putem dizajneričine web stranice.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Dizajnerski par Sanja i Neven Kovačić, još od svoje inovativne kolekcije kartonskog namještaja plijene pažnju javnosti i struke. Ovogodišnju nagradu 'DA!' dobili su za 'Up-lift' fotelju, koja predstavlja inovaciju u segmentu tipologije fotelja s integriranim ležajem. Riječ je o proizvodu koji čini savršen spoj funkcionalnosti i estetike. Kako nam je objasnio Neven Kovačić, fotelja je oblikovana na način da se transformacija iz sjedeće u ležeću funkciju postiže jednostavnim podizanjem (UP) naslona koji automatski podiže (LIFT) donju zonu ležaja zadržavajući pritom optimalnu visinu.

- Formu čine dva volumena koji po principu ekscentra rotiraju jedan oko drugog čineći skladnu cjelinu u oba položaja' - objašnjava Kovačić. Rukonaslon i naslon za leđa su također vrlo originalna riješenja koja imaju i druga 'zaduženja'. Tako je naslon za ruke zaobljene linije jer preuzima funkciju kotača, a naslon ukošen i zaobljen radi smanjenja nepotrebnog volumena.

Foto: Privatni arhiv

Uz mini kuhinju nazvanu 'Kuhinja za mlade graditelje karijera', dizajnerski studio Inkea predstavio je još jedan originalan proizvod koji je pobudio pažnju javnosti a to je LIR.S stol, koji je se svidio i žiriju te dobio nagradu. Riječ je o jednostavnom minimalističkom proizvodu arhitekta Darka Špiljarića iz linije namještaja LIR koji ima visoku estetsku, inovativnu, ali i funkcionalnu vrijednost. Tehnologijom urezivanja 'rebara' na segmentnu materijala postignuta su potrebna zaobljenja na stolu što ga čini vrlo zanimljivim i efektnim. Posebnost crnog Inkeinog stola jest i da je izrađen od ekološki prihvatljivih materijala – u osnovi je furnirska ploča obostrano obložena lionoleumom.

Foto: Privatni arhiv

Produkt dizajnerica Maja Mesić narađena je za svoj rad Abstract, modularni tepih od reciklirane gume. Takav tepih moguće je koristiti u zatvorenim i otvorenim prostorima. Osim materijala, njegova inovativnost i posebnost je u tome što se slaže i spaja poput puzzli u željenu dimenziju i na taj je način apsolutno prilagodljiv svakome prostoru.

Višestruka dobitnica nagrada Mobil optimuma na Ambienti Ada Kezić iz Zagreba ove je godine nagrađena nagradom 'DA!' za višefunkcionalan objekt Piazza Luce koji se na prvi pogled čini samo klupskim stolićem. No, on je ujedno i rasvjetno tijelo te stolac. Proizvod iz autoričine serije Eco Oak načinjen je u obliku kocke s po tri utora cijelom svojom dužinom. Unutar kocke dimenzija 44x44x44 cm ugrađena je LED bijela rasvjeta kojom se upravlja daljinskim upravljačem. Piazza Luce izvedena je od cjelovitog drva slavonskog hrasta, koji je autoričin omiljeni materijal. Površinski sloj proizvoda obrađen je ekološkim uljima.

Foto: Privatni arhiv

>> Počela Ambienta: atrakcija su outlet dućan i domaći dizajneri

Komentara 1

Avatar vjekoslav.hrupec.1
vjekoslav.hrupec.1
11:47 25.01.2015.

VELIKI BRAVO ZA ZAJEDNIČINE DIZAJNERE !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije