DESIGN DISTRICT ZAGREB

Počelo je prvo izdanje festivala koji budi kreativnu stranu Zagreba

design district zagreb
Foto: Promo fotografija
1/5
16.06.2016.
u 16:30

Od 16. do 19. lipnja u parkovima, krovovima, dvorištima i galerijama u Martićevoj i okolnim ulicama događat će se desetine zanimljivih projekata - od izložba preko performansa do radionica i predavanja

Danas je otvoren Design District Zagreb čiji dinamičan program od stotinjak projekata u četvrti oko Martićeve ulice inspirira kreativnom preobrazbom javnog prostora. Festival poziva građane da šetnjom kroz ovaj kreativnošću probuđeni kvart posjete projekte koji ih očekuju u parkovima, na ulicama, krovovima, dvorištima i galerijama te zajedno s autorima, organizatorima festivala i lokalnim stanovnicima podrže novi impuls razvoja Zagreba.

Tijekom četiri dana posjetitelji festivala moći će vidjeti dvadesetak izložbi i prostornih intervencija, sudjelovati u nekoj od čak tridesetak radionica, poslušati predavanja i uživati u nekolicini glazbenih događaja među kojima se ističe nastup slavnog britanskog kolektiva Crazy P koji u Ratkajevom prolazu 19. lipnja navečer zatvaraju festival u velikom stilu.

Foto: Promo fotografija

Festivalski program razveden je na mnogo različitih lokacija u kvartu, a za snalaženje i obilazak projekata posjetiteljima je na raspolaganju informativna mapa koja se dijeli u krugu Design Districta. Programska knjižica također je čitavo vrijeme dostupna za kupnju u Croatian Design Superstoreu te na info pultu, smještenim u Martićevoj 4. O programu se je moguće detaljno informirati na službenoj internet stranici Design Districta Zagreb.

Kao neprikosnovena atrakcija festivala svakako se izdvaja prostorna instalacija NET hrvatsko-austrijskog dizajn-kolektiva Numen/ForUse, postavljena između krošnji drveća u parku 100. brigade Hrvatske vojske. Ova je instalacija već oduševila publiku Hasselta, Yokohame, Linza, Berlina i Moskve, a sada će ju napokon doživjeti i zagrepčani, zajedno s turistima.

Foto: Promo fotografija

Podjednako atraktivan dio programa zasigurno je i IKEA urbani vrt koji se prostire na krovu Drvenog nebodera na Iblerovom trgu 7, sa čijeg vrha se proteže jedinstveni pogled na grad. Design District Zagreb je inicirao, a IKEA Hrvatska je omogućila preobrazbu krova koju čine komplementarni segmenti urbane terase i zelenila, u skladu s dobrom praksom tzv. 'zelenih krovova'. Posjetitelji festivala imat će priliku uživati u šarmu tog eksterijera tijekom sva četiri dana festivala, nakon čega će zeleni krov Drvenog nebodera postati trajna zelena oaza za njegove stanare.

Design District Zagreb inaugurira i Privremeni muzej dizajna koji predstavlja klasike hrvatskog industrijskog i grafičkog dizajna smještene na četiri dana u neiskorištene ulične izloge na nekoliko lokacija. Projekt zagovara ideju osnivanja samostalnog Muzeja dizajna, a osmislila ga je kustosica Koraljka Vlajo iz Muzeja za umjetnost i obrt.

Foto: Promo fotografija

Staru vojnu bolnicu u Vlaškoj oživljava izložba Slika od zvuka u gradu kustosice Eveline Turković koja u suradnji s Trećim programom Hrvatskog radija i Udruge 90-60-90, prezentira 21 zvukovni rad suvremenih hrvatskih umjetnika, izvorno emitiran u emisiji Slika od zvuka. Posjetitelji izložbe moći će ih doživjeti slobodno istražujući labirint soba stare zgrade, te sami otkriti one u kojima ih čeka neponovljivo zvukovno iskustvo, prateći signale smještene u prostoru.

Jednako uzbudljivo bit će pratiti nastanak murala na pročelju zgrade u Martićevoj 24, kojeg će za vrijeme trajanja festivala oslikavati Miron Milić u sklopu platforme Upgrade zagrebačke Operacije grad. Izložbenom sadržaju festivala doprinijet će i matični program HDLU-a, gdje se već prvog dana otvara 51. Zagrebački salon vizualnih umjetnosti na temu Izazovi humanizmu.

Foto: Promo fotografija

Ratkajev prolaz je za vrijeme trajanja festivala zatvoren za promet kako bi ugostio impresivne dizajnerske projekte, među kojima se ističe Franck Pop-Up, najnoviji dizajn mobilne stanice za pripremu i posluživanje kave, kojeg potpisuje Draga Komparak, a prenosi identitet arhitekture Franckove tvornice, od taktilnog doživljaja kroz teksturu materijala i boja, do asocijacije na miris svježe pržene kave.

U Ratkajevom prolazu očekuje vas i Lay-by, mali sustav urbane opreme namijenjen kraćem predahu, kojeg je namjenski za festival dizajnirala Grupa. U neposrednoj blizini, u interijeru praznog prostora Martićeve 31, odvija se živahna dizajnerska radionica Hacking IKEA u sklopu koje 10 timova natjecatelja ”hakira” tj. prenamjenjuje proizvode odabrane iz IKEA-inog asortimana, kako bi dobili (novu ili dodatnu) funkciju u prostorima kuhinje, blagovaonice ili smočnice, povezanima s pripremom, konzumacijom ili skladištenjem hrane.

Foto: Promo fotografija

Među neiskorištenim izlozima, vežama i lokalima koji oživljavaju u zoni Martićeve tijekom festivala, u malu oazu preobrazilo se i dvorište na Trgu žrtava fašizma 6. Novo zeleno utočište osmislile su mlade hrvatske dizajnerice Maja Subotić i Ana Somek, dok je realizaciju omogućio Strongbow. U niknulom Hidden Gardenu posjetitelji se mogu opustiti i osvježiti uz cidere i dobru glazbu istodobno uživajući u posebnom programu.

A za sve one ljubitelje dizajna i dobre rasprave, DDZ i Strongbow pozivaju na program koji ostvaruju u suradnji s HURA u subotu, 18. lipnja od 17 do 18:30 sati, čija je tema Komunikacija prostorom, pod konceptom naziva PPP - Piva Poslije Programa.

>>Učite o dizajnu od najbojih: dođite na predavanje Erika Olovssona

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije