LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Proljetno čišćenje

Ovih 9 znakova odaje da je vašoj perilici za rublje došao kraj

Bilo da se radi o problemima nastalima zbog starosti mašine ili je pak uzrok njena kvara kriva upotreba, po ovim ćete simptomima prepoznati treba li vašoj mašini popravak ili vama treba nova
26. rujna 2019. u 07:36 1 komentara 2792 prikaza
Foto: Shutterstock

Dotrajala mašina za rublje vjerojatno pokazuje neke od sljedećih simptoma, a ako u radu vaše mašine prepoznate njih čak nekoliko možda je vrijeme da se pripremite na kupnju nove, navodi rd.com

Proizvodi glasne i pretjerane zvukove

Glasni zvukovi koji dolaze iz središta mašine za rublje nisu dobar znak, tvrdi predsjednik tvrtke koje se bavi kućanskim popravcima, Ron Shimek. 
Glasni su zvukovi rezultat kvara bubnja ili pak motora mašine i stručnjak bi trebao moći utvrditi hoće li ih biti moguće popraviti, navodi. 

Koristi previše ili premalo vode

Bez obzira na to ostaje li voda u bubnju i nakon centrifuge ili je nema dovoljno, svi problemi mašine koji se tiču dovoda ili odvoda vode znak su da s mašinom nešto nije u redu i da ju treba servisirati. 

Ne pere robu


Mašina za rublje koja ne pere kao i inače, ozbiljan je problem, tvrdi Shimek. "Ukoliko mašini treba više od jednog pranja kako bi roba izašla u potpunosti čista, riječ je o dubljem problemu", navodi. 

Porast troškova kućanstva


Veći troškovi struje ili vode najčešći su pokazatelji pokvarene mašine, no ovi simptomi ujedno znače i njen kraj. 

stepeniste Iskoristite svaki kutak Četiri u jednom - stepenište koje je stol, ormar i polica!

Pretrpana mašina


Svaka mašina dolazi s određenom kilažom koju može podnijeti i te bi se oznake trebali pridržavati. Mašina koja se redovno pretrpava uzrokovat će dodatni napor motora mašine te će se on brže istrošiti, tvrdi Shimek. 

Pretjerana upotreba deterdženta


Učestalo pretjerivanje u dodavanju deterdženta produžit će proces ispiranja, a na taj će način izravno utjecati na potrošnju struje. Osim toga, ova će praksa i brže istrošiti mašinu

Smrad


Smrad koji dolazi iz mašine ne mora nužno značiti njen kraj, a njegov uzrok može ležati u nakupinama plijesni na prednjim dijelovima mašine. Kako bi spriječili njeno pojavljivanje preporuča se brisanje mašine nakon ciklusa, a i otvorena bi vrata trebala pomoći. Također, jednomjesečno pranje mašine s vrućom vodom i izbjeljivačem je dobra ideja koja će pospješiti rad mašine, no ako mašina i dalje ispušta mirise, potrebno ju je zamijeniti. 

Prastara mašina


Predviđeni radni vijek mašine za rublje varira, no mašina će u konačnici raditi do deset godina, tvrde studije. Svi problemi koji nastanu u tom razdoblju vjerojatno su popravljivi, a mašinu treba pregledati majstor. 

interijer MALA ŠKOLA UREĐENJA Uređenje malog stana: kako izvući najviše od skromne kvadrature
  • Avatar Artoo Detoo
    Artoo Detoo:

    U naslovu "perilica", a dalje u tekstu "mašina", pa "mašina". Molim odgovor na pitanje postoji li u Večernjem listu lektor ili ste im se svima zahvalili? Naime, očito da novinari nisu vični hrvatskom standardnom jeziku, pa bi bilo dobro da ... prikaži još! zaposlite nekog lektora.