Naslovnica Interijeri

Originalan loft: arhitekti usred tlocrta smjestili "sobu u kutiji"

Visoki strop dao je arhitektima priliku da se poigraju tlocrtom, a rezultat je zaista jedinstven
11. ožujka 2015. u 12:15 1 komentara 2325 prikaza
interijer
Foto: Dangermond Keane Architecture/freshome
Pogledajte galeriju 1/7

Prostori s izrazito visokim stropovima specifični su po tome što arhitektima dozvoljavaju nešto više "igranja" s tlocrtima. Ako su k tome i velike površine, mogućnosti je pregršt, a upravo su takvu situaciju iskoristili stručnjaci iz studija Dangermond Keane Architecture kada su donju etažu obiteljskog doma u Portlandu iz neiskorištenog prostora trebali prenamijeniti u životni prostor koji će najviše koristiti jedna djevojčica i njezina baka.

Naime, dok je osnovni dnevni prostor ostao na etaži više, tražilo se rješenje da sve tri generacije obitelji imaju svoj dovoljno velik kutak. Za najstarijeg i najmlađeg člana osmišljen je novi prostor.

interijer | Autor : Dangermond Keane Architecture/freshome Foto: Dangermond Keane Architecture/freshome

Za njih su na 111 m2 projektirane dvije spavaće sobe, velika kupaonica, radni prostor, prostor za igru i odlaganje, blagovaonica i kuhinja. Cijeli je interijer zaokružen i dan mu je dizajnerski pečat tako da je jedna od spavaćih soba smještena u samu sredinu tlocrta, i to u obliku svojevrsne kutije čiji je strop nekoliko metara niži od pravog.

interijer | Autor : Dangermond Keane Architecture/freshome Foto: Dangermond Keane Architecture/freshome

"Soba u kutiji" kliznim se vratima otvara direktno prema blagovaonici, a druga spavaća soba ima "normalan" strop i nalazi se odmah pored. Osim što su arhitekti realizirali ovo zanimljivo rješenje, i ostatak interijera lijepo je uređen.

interijer | Autor : Dangermond Keane Architecture/freshome Foto: Dangermond Keane Architecture/freshome

Na zidovima je ostavljena opeka, namještaj je prilično jednostavan, s obiljem tamnog drveta, ali je kroz detalje i dekore u bojama interijer dobio dovoljno živosti.

>>Stara viktorijanska fasada krije moderan i atraktivan dom

  • Avatar targus
    targus:

    sve to izgleda lijepo, ali smjestiti spavaću sobu usred kuhinje i blagovaone??? Da se intimna zona sjeće sa svakodnevnom??? malo too much! sigurno je postojao i bolji način,...ali...