LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Od krovne terase napravite vašu oazu u džungli betona

Oplemenite je biljem, tkanina od jedra neka čini hlad, a ako imate mogućnost – napravite i bazen.
18. srpnja 2014. u 10:13 1 komentara 4116 prikaza
krovni vrt
Foto: IKEA
Pogledajte galeriju 1/4

Dobro osmišljena krovna terasa omogućuje bijeg u prirodu koji vam vrt ili dvorište ne mogu pružiti. Terasa vam može osigurati prekrasan pogled na grad, intimnost, odmor od bukeZa malo novca terase mogu u toplim ljetnim večerima postati drugi dnevni boravak ili mjesto za izlazak. Doista je neprocjenjivo imati oazu punu zelenila s udobnim okruženjem za opuštanje i roštiljem.

Donosimo nekoliko savjeta za pretvaranje krova u krovnu terasu:

Ključni elementi većine krovnih terasa su sjedaća mjesta, privatnost i velike zelene površine. Kad je riječ o zelenilu na terasama, treba obratiti pažnju na sadnju biljaka koje su izdržljive, koje ne zahtijevaju puno brige, jer za neke vrste krovni vrtovi mogu biti izrazito nepovoljno okruženje. Također je vrlo važno zaštititi biljke od insekata. Najjednostavnije je kupiti proizvode za zaštitu u obližnjoj agroljekarni. I sebe nemojte zaboraviti zaštititi.

Za namještaj je najjednostavnije rješenje odabrati jednostavan stol, suncobran i stolac i običan krov postat će mala blagovaonica za objed.

Osigurajte grijalice

Za ležeći dio možete iskoristiti palete, staviti nekoliko šarenih jastučića i dvosjed sa stolićem za kavu. Ako ste avanturističkog duha i imate šator, možete ga iskoristiti za noćenje na krovnoj terasi. Za ugođaj uzmite lanterne i svijeće.

Za zaštitu privatnosti krovnog vrta od neželjenih susjedskih pogleda možete se zaštititi jednostavnim montažnim drvenim ogradama ili visokim biljkama. Na krovnoj terasi za ljetnih dana poželjno je svakako osigurati dovoljno hlada. Kao savršen detalj mogu poslužiti platnena jedra, ako postoji mogućnost za to.

Na krovnom području također provjerite neravna mjesta, neravnine izravnajte, a velike nedostatke možete prikriti biljkama ili namještajem.

krovni vrt | Autor : IKEA Foto: IKEA

Ugradite vanjsku rasvjetu – usmjerite svjetlost na biljke ili mjesta koja želite istaknuti.

Naravno, poželjno je osigurati dovoljno svjetla za noćni roštilj i vanjsku kuhinju ako ona postoji. Za zimske dane osigurajte vanjske grijalice i deke kako biste se utoplili u prohladnim noćima. Osim što postaju dodatne prostorije u vašem domu, krovne terase podižu vrijednost nekretnine. Fantastičan su dodatak svakom domu i njihove su prednosti velike i mnogobrojne. Zelena krovna terasa postaje sve popularnija u urbanim sredinama.

Tendencija je da se krovna terasa prekrije travom, ali također može biti prekrivena raznim biljkama. Zelena krovna terasa pruža opuštajući zeleni prostor u džungli betona. Dobro izvedena krovna terasa pruža veću izolaciju i zimi može smanjiti gubitak topline za 30 posto te pridonijeti smanjenju buke. Kad je riječ o grijanju, terasa će sigurno utjecati na smanjenje računa. Životni vijek krovne terase također se može produljiti do 70 posto ako se pravilno dodatno zaštiti.

Zahvaljujući terasi sigurno ćete se dobro osjećati jer smanjenjem razine ugljikova dioksida pomažete ekološkoj ravnoteži planeta.

Brojne prednosti

Oni s malo više novca na krov mogu staviti i bazen. Za takav pothvat potreban je izračun statike i dobri izvođači koji imaju u tome iskustva. U nekim slučajevima, ako se mijenja statika i u bitnome vanjski izgled zgrade, za takav pothvat potrebne su dozvole.

Također, ravni je krov jedan od dijelova zgrade najviše izložen klimatskim i fizikalnim utjecajima, a po svojoj je funkciji najvažniji element zgrade. Zato je razumljivo da je takve radove najbolje prepustiti stručnjaku. Ako vam dozvole ne trebaju, svakako recite susjedima što namjeravate učiniti – takve geste smanjit će mogućnost da se žale zbog radova.

Kao što vidite, terase na krovu imaju mnogobrojne prednosti. One su izvrstan način za stvaranje personaliziranih, opuštajućih prostora savršenih za vaše potrebe.

>>Evo kako dobro i praktično organizirati ljetnu kuhinju

  • Milivoj57:

    Da, sve ovo je predivno. Da li vlasnici terase vode računa da se ispod njih nalazi drugi stan? Da li stanu ispod curi iz plafona od uživanja u kupanju ovih na terasi? Da li se zalijevanjem obilja zelenila na terasi ... prikaži još!i javljaju vlažni flekovi u stanu ispod? Kada kupujete stan na vrhu zgrade s velikom terasom trebali biste kupiti i stan ispod da možete uživati sve blagodati terase. Terasa nije dvorište !!!!