JUB

Novom fasadom do 40 posto uštede energije

Jubizol
Foto: Jubizol
1/2
26.02.2015.
u 10:19

Iako trošak postavljanja ili obnove fasada nije malen, svakako je isplativ jer iskustva govore da se u svega nekoliko godina uloženi novac može povratiti

Fasada je zasigurno prva stvar koju primijetimo na nekom objektu, bilo da je riječ o privatnoj kući ili visokoj stambenoj zgradi. Osim estetske uloge koju ima, najvažnija uloga fasade jest toplinska zaštita objekta, što je posebno vidljivo kod kuća bez fasade kod kojih se energija potrebna za zagrijavanje ili hlađenje prostora nepovratno gubi u velikim količinama. 

Iako trošak postavljanja ili obnove fasada nije malen, svakako je isplativ jer iskustva govore da se u svega nekoliko godina uloženi novac može povratiti i to kroz uštedu energije do 40 posto. Ovo je posebno značajno u vremenu nezaustavljivih trendova kontinuiranog rasta cijena energije kojem svakodnevno svjedočimo, pa tako danas troškovi zagrijavanja objekata zimi te hlađenja ljeti predstavljaju najveću financijsku stavku u kućnom budžetu svake obitelji. Neke procjene pokazuju da na grijanje zimi odlazi oko 60 posto ukupne potrošnje energije u kućanstvu.   

Samim time, toplinska izolacija na fasadama više nema alternativu jer ukoliko je kvalitetna izravno utječe na smanjenje troškova grijanja. Osim što omogućuje uštede u visini i do 40 %, s tehničkog gledišta kvalitetno izvedena toplinska izolacija na objektu osigurava produljenje životnog vijeka građevine zbog smanjenja temperaturnih oscilacija na konstrukciji. Jednako tako, toplinski dobro izoliran objekt siguran je od pojave kondenzacije na unutarnjim površinama zidova i posljedično razvoja algi i plijesni na zidovima. Dobra izolacija objekta utječe na ekonomičnost stanovanja, štiti objekt i produljuje mu vijek te osigurava zdravu i ugodnu klimu boravka u njemu. Osim što štedi energiju te zgradi daje ljepši izgled, dobro izvedena fasada služi i kao zvučna izolacija, što značajno doprinosi povećanju kvalitete življenja, posebice u velikim gradovima. 

Za toplinsku izolaciju objekata u današnje vrijeme najčešće se koriste kontaktni toplinski sustavi, odnosno ETICS sustavi sa EPS pločama. Ovakve „fasade“ primjerene su za ne zahtjevne objekte do 22 metra visine kojim, osim dugoročne financijske uštede, pružaju znatno kvalitetniju klimu i ugodnost boravka. U kombinaciji sa stiroporom mogu se ugrađivati sve vrste završnih slojeva, tj. mineralne, silikatne, akrilne ili silikonske osnove završnih žbuka. Vrstu završnog sloja određuju različiti parametri, npr. izloženost objekta utjecaju atmosferilija, klimatska zona, karakteristike objekta (vrsta i debljina konstrukcije) te paleta nijansi koja je na raspolaganju za pojedinu vrstu završnog sloja.

S obzirom da je za kvalitetno postavljanje ili obnovu fasade potrebno petnaestak lijepih, toplih i sunčanih dana te da se najviše investitora na ovaj zahvat odlučuje upravo u proljeće, kraj zime idealan je trenutak za početak planiranja i prikupljanja ponuda za fasadne sustave. Jer, što prije krenete u planiranje i realizaciju prije ćete osjetiti uštede ove investicije. 

Tvrtka JUB svojim klijentima nudi potpune fasadne sustave, a JUB-ovi stručnjaci na raspolaganju su za sve vrste savjetovanja prilikom odabira najprimjerenijeg rješenja s obzirom na želje i zahtjeve klijenta te s obzirom na okoliš i arhitekturu objekta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije