Muzejski primjerak

Novi način konzumiranja umjetnosti – sada svatko kod kuće može imati antikne šalice!

šalice za kavu
Foto: maaikeroozenburg.nl
1/6
08.07.2014.
u 15:57

Nizozemska umjetnica pobrinula se za to da antikni setovi za čaj i kavu ne budu rezervirani samo za muzeje

Nizozemska dizajnerica Maaike Roozenburg koristi se 3D printanjem kako bi napravila replike antičkih komada. Pomoću 3D skenera i printera te tehnika rada s keramikom, Maaike je uspjela napraviti savršene kopije krhkih setova za čaj koji se mogu vidjeti samo u muzejima, a uz pomoć računalne tehnologije dodala je i niz informacija koje se mogu pročitati korištenjem smartphonea ili tableta.

"Posjet muzejima da bismo gledali šalice i tanjuriće većini ljudi je dosadan. Ove stvari napravljene su da bi se koristile, a u muzeji gube svoju svrhu", objasnila je dizajnerica.

Foto: maaikeroozenburg.nl

Upravo zato Maaike je u suradnji s nekoliko nizozemskih muzeja iskoristila njihov arhiv kako bi napravila kolekcije kojima se svatko može koristiti.

"Isprva me bilo jako strah uopće primiti te šalice, no sad se vozim s njima u automobilu bez problema", dodala je.

Iako su i same 3D šalice trenutačno dio izložbe, Maaike kaže kako se iz njezinih replika, za razliku od originala, slobodno može piti.

>>Nostalgična kolekcija: istočna Europa u komadu namještaja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije