Dobre ideje

Neka uređenje dječje sobe bude obiteljski projekt održivosti

Shutterstock
06.11.2023.
u 11:55

Ako je pred vama zahtjevan zadatak uređenja dječje sobe, razmislite o biranju namještaja u skladu s održivošću jer osim što je povoljnije za vaš kućni budžet, i djecu ćete naučiti novim životnim vrijednostima.

Imati vlastitu sobu u koju može pozvati svoju ekipu na igru, druženje, na prespavanac ili na zajedničko učenje, vjerojatno je želja svakog školarca. I, naravno, važno je da soba bude ugodna, maštovito i s ukusom uređena, ali i funkcionalna. Odnosno, da bude opremljena u skladu s djetetovom dobi i interesima, da zadovoljava potrebe za odmorom, razonodom i učenjem, ali da vi, kao roditelji sve to možete i “financijski podnijeti”. 

U gomili “svega” i “svačega” što se nudi po trgovinama namještaja ponekad je teško odabrati, a danas, ako smo iskreni, cijene mogu biti težak udarac i natprosječnim obiteljskim budžetima. Stoga, zašto ne biste razmislili preloved namještaju? Jer, doista, postoji više opravdanih razloga zašto se odlučiti krenuti upravo u ovome smjeru.

Trendovi se vraćaju, a starom namještaju možete udahnuti novi život

Bez obzira na to tražite li krevet ili ormar za svoje dijete ili djecu, možete biti sigurni da ćete pronaći rabljeni dječji namještaj koji je u dobrom stanju i po pristupačnoj cijeni. Kupovina takvog namještaja sjajan je način da uštedite novac, ali i da doprinesete održivosti u svome domu i pozitivno djelujete na očuvanje okoliša.

I tu ste sada u prednosti. Jer, mnoge komade namještaja, upravo u ovim linijama možete pronaći očuvane. S druge strane, kupnjom takvih komada smanjujete potražnju za novim resursima, a starim komadim produžili ste vijek trajanja i korištenje.

Na stranicama, kao što je Njuškalo, možete pronaći širok izbor namještaja za dječje sobe, koji je u odličnom stanju. Ako uzmete u obzir da prosječni roditelji u deset godina djetetova života barem dvaput promjene namještaj u dječjoj sobi, onaj koji ćete pronaći Njuškalu prilično je očuvan i spreman za barem još jedan krug upotrebe.

Foto: Shutterstock

One više nisu princeze, a oni prestaju biti superheroji

Djeca rastu brzo, a s time se mijenjaju njihove potrebe i ukusi. Do prije nekoliko mjeseci vaši klinci su po vrtiću trčali i igrali se princeza i superheroja, a sada su školarci – njoj strašno smetaju Elza i Ana na ormaru, a on više ne želi spavati u Spiderman krevetu. Naravno, dolazi i potreba za “konkretnim” radnim stolom jer valja dijete naučiti radnim navikama i samostalnom pisanju zadaća.

Ne samo što vi možete svoje viškove oglasiti na Njuškalu i tako si osigurati novac za potrebne promjene u stanu, već na istome mjestu možete pronaći nešto “odraslije” za svoju djecu. Već promjenom kreveta, ormara i kupnjom radnog stola, soba će izgledati drukčije, a možete pronaći i police te praktična rješenja za odlaganje igračaka i knjiga. 

Ako pak želite riješiti sve potrebe u jednom potezu, mnogi roditelji prodaju i komplet namještaja za dječje sobe, a često je riječ o komadima ne starijim od dvije-tri godine, koji su u izvrsnom stanju. Da stvar bude zabavnija, u izbor nove sobe, možete uključiti i svoje mališane pa sve pretvoriti u igru kombinatorike.

K tomu, djecu ćete naučiti kako živjeti na postavkama održivosti i sačuvati ih od konzumerizma, ali i pokazati im da uz malo mašte i kreativnosti zajedno možete stvoriti njihovo “cozy” mjesto za trenutke odmora, druženja i učenja.

Foto: Shutterstock

Neka uređenje sobe postane zajednički održivi projekt

Vaša obitelj je zajednica u kojoj na djecu želite prenijeti razne vrjednosti u koje vi, kao roditelji, vjerujete. I možda će vaše dijete biti razočarano jer niste novi krevet ili ormar pronašli u nekom shopping centru, nego ste se odlučili na varijantu rabljenoga namještaja.

Upravo opremanje dječje sobe tako što ćete zajedno njuškati po Njuškalu, idealna je prilika da svome djetetu objasnite kako se okoliš može očuvati na razne načine, pa tako i korištenjem rabljenih stvari kada god se za to pruži prilika. Ako k tome, djetetu objasnite kako ćete staru sobu prodati ili zamijeniti za nešto drugo, sigurno će se veseliti zajedničkom projektu održivosti.

Neke komade namještaja, koje kupite na Njuškalu, možete i sami dotjerati, na primjer obojiti, da se može uklopiti u ostatak sobe, a dijete će, ako mu date neku važnu ulogu, s veseljem u tome sudjelovati.

Dakle, kada vam dijete postavi zahtjev da mu je potreban novi krevet ili ormar ili da želi da mu soba izgleda drukčije nego prošle godine, to ne mora biti razlog za frustraciju. Radije, gledajte to kao priliku da kao obitelj zajedno uđete u provedbu jednog vašeg malog projekta održivosti u kojem ćete učiniti dobro za planet Zemlju, vi ćete imati super sobu, a dijete će dobiti još neku dodanu vrijednost – naučit će što znači živjeti prema zero waste uvjerenjima.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije