STAKLO JE HIT

Motivi za interijere: od recepta za štrudlu do imena djeteta

Manu interijer staklene površine
Foto: Manu interijer
1/9
04.07.2014.
u 13:15

Oslikane staklene površine dobar su način da interijer dobije personalizirani "štih", a gotovo bilo koji motiv možete staviti na površinu koju poželite - od klizne stijenke, do noćnog ormarića, kuhinjskih površina...

Jedinstveni interijeri čežnja su većine onih koji su se upustili u uređenje svojih životni prostora. S obzirom da si malo tko može priuštiti unikatne dizajnerske primjerke namještaja, mnogi se odlučuju barem jedan dio njih učiniti posebnim. Relativno novo rješenje u tom su slučaju oslikane staklene površine koje mogu biti dio raznih komada namještaja, od kuhinjskih fronti, ladica, šanka... U Zagrebu, u sklopu tvrtke Manu interijer koja se bavi proizvodnjom namještaja po mjeri, klijentima se nudi mogućnost da kroz staklene plohe personaliziraju svoj namještaj.

- Dekorativnim staklom oblaže se skoro sve, od zidova pa do kliznih vrata, "walk-in" ormara, komoda, noćnih ormarića, površina u kupaonici... No, najveći je interes za kuhinjskim staklenim oblozima - kaže nam Jelena Solarević iz Manu interijera koja po željama klijenata na staklene plohe oslikava gotovo sve.

Postoje gotovi, univerzalni predlošci motiva, a najtraženiji su motivi s leptirima, jednostavni cvjetni motivi, no i različiti geometrijski te apstraktni motivi. No, mnogi traže nešto što je baš njima posebno.

Foto: Manu interijer

- Ideje klijenata su zaista raznolike. Nekad preslikavam zadani motiv s tapete u blagovaonici, nekad detalj sa zavjesa, ispisujem ime djeteta, recept za štrudlu. Bilo kakve ideje i želje dolaze u obzir, a radimo s dvije tisuće nijansi boja. Prvo izradimo skice, a onda klijent, u dogovoru s dizajnerom, može raditi izmjene - objašnjava Jelena.

Potom slijedi grafička priprema pa lakiranje u slojevima. Postupak traje ovisno o broju boja, kompliciranosti motiva i dodatnim obradama poput pjeskarenja.

- To su jako zahvalne površine za održavanje. Boja se uvijek aplicira sa stražnje strane stakla, pa je nakon ljepljenja stakla na podlogu posebnim ljepilom, i dodatno zaštićena. Kad se stakla koriste za klizne ormare sa stražnje strane (prema unutrašnjosti ormara) lijepi se sigurnosna folija, koja u slučaju pucanja stakla sprečava rasipanje.

Foto: Manu interijer

Dekorativna stakla koriste se i na staklenim pregradnim stijenama, kao dekor na ogledalima za kupaonice, kao gornja ploha stola..., a u kuhinji se sve češće rabe jer ih je lakše održavati nego nego pločice. Stakla nisu rezervirana samo za domaćinstva već njima kupci daju dodanu estetsku vrijednost privatnim praksama poput stomatoloških ordinacija, liftova poslovnih zgrada...

Jedino što se ručnim lakiranjem ne može izvesti na staklu su preslike fotografija s obzirom da se to radi digitalnim tiskom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije