sasvim osobno

Mladi, ambiciozni i uspješni: Paulo Valčić i Boran Petljak

intervju
Foto: Duško Vlaović
1/2
07.12.2015.
u 08:30

Dizajnersko-arhitektonski dvojac dobro se nadopunjuje, premda se katkada razilaze u mišljenjima. Najveća pohvala njihovu radu su zadovoljni klijenti, među kojima su bili i Maja Šuput te Mislav Čavajda

Arhitekt Paulo Valčić i dizajner interijer Boran Petljak godinama su najbolji prijatelji, a činjenica da su njihove struke usko povezane i da se međusobno nadopunjuju dovela je prije tri godine i do otvaranja zajedničkog studija. Stairwell&Loft studio ubrzo je postao prepoznatljiv brend koji potpisuje zavidan broj projektiranih i uređenih atraktivnih interijera.

Profilirali su se za projektiranje hotela, restorana i vila, a u posljednje vrijeme sve češće lete u Dubai gdje surađuju s partnerskim uredom “Home staging” koji se bavi pripremom privatnih rezidencija za prodaju na vrlo zahtjevnom tržištu skupocjenih nekretnina.

Prijatelji ste i suradnici, znaju li među vama katkad frcati iskre?

– U svakom prijateljstvu, pa tako i u poslovnom odnosu povremeno se pojave iskre, a u našem slučaju to nas eventualno dogodi kad smo u kreativnom zanosu i u žaru konstruktivne rasprave. No, dosad smo uvijek uspjeli naći zlatnu sredinu i pretočiti kompromis u uspješan projekt. Katkad se razlikuju naše vizije prostora koji uređujemo, ali bilo bi čudno da je drugačije. Dok jedan razmišlja arhitektonski i praktično, drugi pak interijer doživljava kroz estetiku i stil. No, mišljenja smo da upravo prelamanjem takva dva naizgled oprečna stava klijent dobiva kvalitetniju i cjelovitiju uslugu.

Što vas najviše privlači u projektiranju?

– Kad prvi put ugledamo neki prostor, pokušavamo sagledati sve aspekte koje on potencijalno pruža. Svakako nas najviše veseli preobrazba prostora i krajnja reakcija klijenta kada u njega uđe. Inspiraciju i stil najčešće crpimo iz građevina i interijera koje slučajno primijetimo na našim poslovnim i privatnim putovanjima, kako u arhitektonskom oblikovanju povijesnih tako i interpolaciji suvremenih građevina, proučavajući odnose građevina i duha mjesta ili “genius loci”.

Na što ste posebno ponosni u svom radu?

– Izuzev projekata koji trajno ostaju iza nas, prije svega ponosni smo na tim arhitekata iz našeg studija i vanjskih suradnika, profesionalaca kojima smo se okružili i s kojima sjajno surađujemo. Iz dana u dan motiviraju nas divne reakcije šire publike i zadovoljstvo naših klijenata.

Postoji li neki komad ili rješenje u interijeru koje je zapravo vaš potpis?

– Svaki projekt koji radimo stilski je drugačiji od prethodnog pa iz tog razloga ne želimo pod svaku cijenu oblikovati svoj izričito prepoznatljiv stil. Nije nam bitno da projekte publika prepoznaje po našem autorskom potpisu jer svakim interijerom želimo istaknuti specifičan ukus i stil pojedinog klijenta. Veselimo se svakom novom zadatku i izazovu, svakim projektom učimo nove tehnike i svladavamo stilove.

Foto: Duško Vlaović

O interijerima razmišljamo urbano, slabi smo na klasike dizajna pa ih često koristimo, a pokušavamo ih skladno kombinirati sa suvremenim dizajnerskim komadima. Nerijetko pri opremanju interijera proizvodimo namještaj u domaćim radionicama starih majstora zanata. Jako cijenimo i podržavamo domaće produkt dizajnere.

Volite li više kreirati prostor iznova ili su vam drage adaptacije?

– Teško nam je opredijeliti se između ove dvije kategorije. Volimo stvarati prostor od nule pa je potpuno nebitno gradimo li građevinu iz temelja ili radimo cjelovitu preobrazbu nekog postojećeg prostora. Naravno da su rekonstrukcije uvijek zahtjevnije, ali obojica živimo za izazove.

>>Građanski stan iz ranih 40-ih godina 20. stoljeća sjajno je preuređen

Ključne riječi

Komentara 1

LA
Lancelot
16:05 09.12.2015.

Zasto se ovaj Bojan, sa zavrsenom srednjom skolom i diskutabilnim nacinom stjecanja stana, auta i firme, predstavlja kao dizajner interijera?? Prestanite promovirati wanabe umjetnike bez formalnog obrazovanja. Vrjedjate obrazovane ljude koji su krv pisali polazuci ispite, pogotovo na arhitektonskom fakultetu.. Inace, ova vasa politika tko nazove, njega objavljujemo je odvratna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije