BOŽIĆNE LAMPICE

LED rasvjeta najbolji je izbor ovoga Božića

rasvjeta
Foto: Promo fotografija
1/6
24.12.2019.
u 07:00

Uz bor, lampice i druga rasvjetna tijela simboli su blagdana i daju domu jedinstvenu atmosferu. Božić je pravo vrijeme da si date oduška i da vaš dom napokon zasvijetli kao u Betlehemu

Ako na nju obraćamo manje pažnje, rasvjeta je jedan od najbitnijih detalja u svakom prostoru, pa tako i domu. Nedovoljno pažnje usmjerene na ovaj segment - raspored i odabir rasvjetih tijela u uređenju interijera itekako se u konačnici primijeti. Stoga se promišljanje i konzultiranje sa stručnjacima za rasvjetu preporuča. I posve prosječan stan s efektnom i dobro pozicioniranom rasvjetom može znatno poboljšati dojam. To naročito vrijedi u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, u kojima je rasvjeta gotovo nezaobilazna priča.

Brojna svjetleća tijela simboli su ovih blagdana. I dok neki uporno odbijaju ukrasiti dom lampicama jer im to čini odviše kičasto, božićna rasvjeta je dio ‘‘slatke’’ tradicije koju ne bismo trebali izbjegavati nego joj se prepustiti i uživati u domu osvijetljenom ‘kao u Betlehemu’.

Foto: Promo fotografija

Pretjerivanje je dopušteno

Iako stručnjaci savjetuju da ukrasimo samo najvažnije ili pak najupečatljivije dijelove u domu, kako ne bi završili u neukusu, možete ipak malčice i pretjerivati, a granica neka vam bude samo ‘tehnički’ faktor: pazite da ne preopteretite električne instalacije. Uostalom, neka ovo bude dio godine u kojem ćete si dati oduška. Neki gradovi upravo su u vrijeme božićnih blagdana više posjećeni zbog svojih svjetlećih dekoracija na ulicama i trgovima. Sjetimo se samo Beča ili pak New Yorka. Ili, u našem slučaju obitelji Salaj iz Čazme i Bešlić iz Opatije. Njihove obilato okićene okućnice poznate su i izvan granica naše domovine, a tijekom blagdana one postaju izložbeni prostor jer njihove blješteće kreacije svakodnevno dolaze vidjeti mnogi. Lampice, zvjezdice, svjetleće zavjese, sige i kugle ostavljaju poseban dojam na prolaznike - tako je i sa našim domom. Prigodna rasvjeta dat će domu sjaj i jedinstvenu atmosferu topline, radosti i romantike te će oplemeniti svaki prostor - od bora, dnevne i spavaće sobe, preko hodnika i kuhinje pa sve do balkona, terasa, ulaznih prostora i dvorišta.

Proizvođači i trgovački lanci uvijek misle na sve tako da svake godine u ponudi imamo sve veći broj svjetlećih tijela kojima možemo svaki kutak doma zaodjenti u svjetlost. Uz tradicionalnu, koja uključuje i onu u raznim bojama, nove generacije rasvjete donijele su nam LED osvjetljenje, koje polako zamjenjuje klasičnu rasvjetu u domu.

Foto: Promo fotografija

Isključite je preko noći

Njezina posebnost je u tome što pruža diskretnu, pomalo hladnu svijetlost. LED rasvjeta daleko je kvalitetnija (dulje traje) i ekonomičnija (troši manje energije), a usto je i ekološki prihvatljiva. Njezina osobina da je otporna na visoke temperature čini je idealnom baš za blagdanske svjetlosne dekore. Pri postavljanju lampica na bor morate paziti da krenete od dna prema vrhu i da pokušate sakriti žice koliko je to moguće. I da ih, radi sigurnosti, kada niste u stanu ili preko noći, prije polaska na spavanje, obavezno isključite. Ovo vrijedi za svu božićnu rasvjetu u domu.

Foto: Promo fotografija

Pri odabiru lampica i drugih rasvjetnih dekora birajte one provjerene kvalitete i neka vam povoljna cijena ne bude glavni motiv za kupovinu. Stručnjaci preporučuju da ih nabavljamo u trgovinama koje nude testirane lampice s garancijom. Novi trendovi u blagdanskom ukrašavanju rasvjetu stavljaju na neuobičajena mjesta – vaze, zdjele, po podu, obješene niz zavjese ili omotane oko nekih predmeta - slika, stolića, komoda, ogledala, lustera... Svi ti ukrasi tvore cjelinu, zajedničku božićnu priču koja oplemenjuje naš život i čini ga radosnijim. Makar i na tren. Zato, neka vaš dom zablista u punom sjaju i ovoga Božića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije