DOBRO PROMISLITE

Kupujete klimu? Donosimo detaljan vodič za kupnju!

klima
Foto: Thinkstock
06.06.2015.
u 09:15

Jačina motora, funkcije, filtri, način upravljanja... faktori su koji utječu na cijenu

Iako smo jedva čekali duge, tople sunčane dane, činjenica je da kad temperatura raste počnemo razmišljati o metodama rashlađivanja prostora u kojem boravimo, radimo, kuhamo, spavamo...

Ograničene funkcije

Dakako, najjednostavnije i najelegantnije rješenje je kupnja klima-uređaja. Međutim, i pri kupnji klime valja voditi računa o nekoliko parametara, a ne samo o cijeni. Kupci najčešće griješe što kupuju jeftine uređaje, vrlo ograničenog broja funkcija, visokog energetskog razreda i slabe snage motora. Rezultat? Nezadovoljstvo i veliki računi.

Alergičari bi trebali pripaziti na to kakve filtre ima klima-uređaj koji žele

Stoga, prije nego što se odlučite investrirati u klima-uređaj, dobro razmislite o svojim potrebama (trebate li hlađenje prostora cijeli dan ili samo par sati, trebate li zimi grijati taj prostor, kakva je povezanost prostorija u domu, jeste li alergičar...).

Po vašoj mjeri

Naime, svi ti parametri trebali bi se gledati prije provlačenja kartice u trgovini. Želite li uređaj koji ima dvojaku funkciju, dakle i hlađenje i grijanje, u startu gledajte uređaje srednjeg i višeg cjenovnog razreda.
Nadalje, ako ste alergični, ključno je da vam klimatski uređaj ima dobre filtre, što s najjeftinijim primjercima na tržištu nije slučaj.

Želite li pak smanjenu potrošnju električne energije, birajte klimatske uređaje koji su rađeni na principu inverterske tehnologije. Možda su u startu nešto skuplji, ali dugoročno je riječ o pametnoj investiciji.

Foto: pixabay

Inverterska tehnologija

Inverterska tehnologija u klimatizacijskim uređajima do ne tako davno bila je rezervirana samo za najprestižnije brendove, primjerice Daikin, međutim, globalizacijom tehnologije postala je raširena, pa gotovo i standard.

Brojne su prednosti klima-uređaja koji rade na ovom principu, a jedan je od glavnih ušteda energije, i to do čak 30 posto.

Inverter skraćuje vrijeme pokretanja sustava i štedi energiju

Naime, za razliku od kompresora kod dosad standardnih klima-uređaja, koji obično rade konstantnom brzinom, inverter kontinuirano prilagođava snagu kojom grije i hladi kako bi se postigla prikladna temperatura u prostoriji, povećavajući tako razinu udobnosti.

– Inverter skraćuje vrijeme pokretanja sustava pa se temperatura u prostoriji postiže brže. Čim se dostigne propisana temperatura, inverter osigurava konstantno odražavanje. Budući da inverter po potrebi nadzire i prilagođava temperaturu okoline, potrošnja energije smanjuje se za 30% u usporedbi s tradicionalnim sustavom za uključivanje/isključivanje – objašnjavaju u Daikinu.

Drugim riječima, uređaji s inverterskom tehnologijom troše samo onoliko energije koliko im je potrebno, nema praznog hoda.

Ovlaživači zraka

Poznato je da klime isušuju zrak, stoga je sve više onih koje imaju integriran i ovlaživač zraka koji omogućuje idealan stupanj vlažnosti u prostoriji. Stoga prije kupnje dobro ispitajte sve opcije, proučite cijene i ne zaboravite na potrošnju energije.

Komentara 2

CE
Centar Energetske Efikasnosti
10:11 06.06.2015.

http://cee.hr/kategorija-proizvoda/hladenje/

CE
Centar Energetske Efikasnosti
08:54 09.06.2015.

Klima uređaj s dostavom po cijeni od 2.099,00kn! Brutalno :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije