Made in Hrvatska

Dječji namještaj nadahnut domaćim životinjama

nataša njegovanović kolekcija avlia domaći dizajn
Foto: Pavel Posavec
1/18
20.10.2018.
u 08:00

Studentica dizajna Nataša Njegovanović svojom kolekcijom drvenog namještaja ‘Avlia’ oduševila kineske investitore

Natječaji su izvrsna odskočna daska za sve vrste kreativaca, uključujući i produkt dizajnere. Prilika je to da šira javnost, a naročito struka i potencijalni investitori, upozna zanimljive i vrijedne ideje i njihove autore. Tako njihove priče dobivaju vjetar u leđa i kartu za budućnost.

Upravo to dogodilo se studentici dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Nataši Njegovanović. Prijava na natječaj Mladi balkanski dizajneri, u kojem je trebalo osmisliti projekt koji će tematizirati balkansku kulturu, tradiciju i obrtništvo, učinila je da njezina kolekcija Avlia uđe u prvi krug pobjedničkih radova te nakon toga dobije ponudu za proizvodnju i plasman na tržište u Kini.

Foto: Pavel Posavec

– Avlia je rad koji je od svega što sam dosad projektirala najviše odjeknuo. No, kako tek završavam studij dizajna, nadam se da će takvih projekata biti još – kaže Nataša o svojem uspjehu.

Diploma građevine koju je završila prije studija dizajna znatno joj je pomogla u stvaranju Avlije. Barem u onom tehničkom dijelu. Riječ je kolekciji od pet komada dječjeg namještaja uobličenih u domaće životinje iz slavonske avlije, tj. dvorišta ograđenog zidom. To je bio dizajneričin prirodni okoliš, budući da je rođena i odrasla u Požegi.

Foto: Pavel Posavec

Posebnost tih proizvoda – stola u obliku krave, stolaca nalik na psa i mačku, svinje pretvorene u škrinju za igračke te kokoši u ulozi kutije za bojice, nije samo njihova funkcionalnost nego i što je svaki komad rekvizit odnosno igračka. Koja će biti njegova namjena u igri, djeca sama odlučuju jer je cilj da sami uz pomoć svoje mašte razvijaju scenografiju za igru.

Foto: Pavel Posavec

– Njihove su forme apstrahirane ne bi li ostavile dovoljno prostora za nadogradnju dječjoj mašti – objašnjava Nataša. Osim Avlije, od prijašnjih radova treba svakako izdvojiti torbu Beebag, dizajneričin studentski rad koji je projektirala za kolegicu s godine.

>>Teško da ćete naći savršenije mjesto za vaš dan iz snova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije