PROMO

Kako spojiti ergonomiju i moderan dizajn

TopChair
Foto: PR FOTO
1/6
PR
Autor
PR članak
19.12.2015.
u 09:00

Ergonomski oblikovane dizajnerske stolice, osim što izgledaju vrlo privlačno, čuvaju naše zdravlje, ublažavaju ukočenost i bolove u kralježnici, povećavaju našu radnu produktivnost...

Kada razmišljaju o uređenju interijera, mnogi imaju pogrešnu predodžbu kako moderan namještaj ne može biti udoban i ergonomski oblikovan i kako je kod takvog namještaja estetika važnija od funkcionalnosti. Ovakav način razmišljanja najčešće je prisutan kada se govori o dizajnerskim stolicama.

Foto: Promo fotografija

Upravo je dizajn ono što prvo primijetite u dućanu i ponekad nauštrb privlačnog dizajna zanemarite funkciju koju bi određeni komad namještaja trebao ispunjavati. S obzirom da su stolci jedan od najznačajnijih komada namještaja, prilikom uređenja prostora nipošto ne bismo smjeli misliti samo na to kako se vizualno uklapaju u prostor, već i koliko će nam biti udobno dok u njima odmaramo, ispijamo prvu jutarnju kavu, sjedimo za radnim stolom, čitamo novine ili omiljenu knjigu…

Sve što želimo nakon napornog radnog dana na poslu jest kvalitetan odmor i vraćanje energije za nove obaveze koje nas čekaju, a kada je to u pitanju, onda definitivno vrijedi izreka da dobar stolac zlata vrijedi! Dobro, priznajemo, malo smo ju modificirali za naše potrebe. Ipak, to je zaista točno jer ergonomski oblikovane dizajnerske stolice, osim što izgledaju vrlo privlačno, čuvaju naše zdravlje, ublažavaju ukočenost i bolove u kralježnici, povećavaju našu radnu produktivnost i što je najvažnije, sjedenje na njima nas ne umara, već maksimalno opušta.

Opremate li modrenu, ´´futurističku´´blagovaonicu, pravi su odabir transparentne sjedalice od polikarbonata, a želite li stvoriti nešto topliji ugođaj, polikarbonatni nasloni mogu se kombinirati uz drvenu bazu i tapecirano sjedište različitih boja tkanina. Kuhinjama sa šankom uvijek dobro dođu zanimljive barske stolice koje će ''podići'' prostor, ali u mnogim domovima zbog svoje neudobnosti vrlo često znaju služiti samo kao ukras. Izaberete li kvalitetne barske stolce, Vaša kuhinja postat će omiljeno mjesto okupljanja obitelji i prijatelja za brzinski doručak ili ispijanje popodnevne kave.

Foto: Promo fotografija

Za moderne dnevne sobe idealne su minimalističke fotelje od eko kože, kojima kromirane noge i kromirana baza daju dašak luksuza i sofisticiranosti. Trenutno su hit i lounge stolice čije je sjedište ispunjeno memorijskom pjenom, a kojima čvrstu konstrukciju daje aluminijska polirana baza sa četiri noge. U njima ćete provoditi slobodna popodneva uz omiljene časopise i knjige, a da nećete ni primijetiti koliko je vremena prošlo.

Imate li kod kuće radnu sobu ili kutak, važno je da ga opremite tako da se u njemu možete osjećati opušteno i motivirano za rad. Bilo da radite od kuće ili ''nosite posao kući'', što danas nije rijetkost, bit ćete brži i produktivniji ukoliko sjedite na uredskim stolicama koje su prilagođene intenzivnom korištenju i koje se mogu podesiti na način koji Vama odgovara.

Foto: Promo fotografija

To znači da bi takve sjedalice morale imati mehanizme za individualno podešavanje visine i nagiba sjedala te naslona za ruke, kao i imati naslone za leđa koji anatomski ispravno podupiru kralježnicu, ramena i potiljak, čime će se smanjiti napetost u dijelovima tijela koji zbog današnjeg načina života najviše pate.

Ukratko, kada je riječ o dizajnerskim stolicama, osim kvalitete, dugotrajnosti, estetske privlačnosti i jednostavnosti, prioritet bi nam ipak trebala biti udobnost. Ukoliko želite postaviti zdravo i ugodno stanovanje na prvo mjesto, ali se istovremeno okružiti modernim komadima namještaja, u izboru idealnih dizajnerskih stolica za Vaš prostor pomoći će Vam carstvo stolaca u koje možete zaviriti ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?