Rasvjeta

Postavljanje svjetla u prostoru prava je umjetnost

rasvjeta
Foto: Shutterstock
1/6
21.01.2018.
u 09:31

Rasvjeta ima i ključnu ulogu u stvaranju dobrodošlice, pomaže u kvalitetnom obavljanju određenih zadataka, ali je i element dizajna u interijeru

Lusteri, stolne ili podne lampe, ugradbena rasvjeta - sve to ima zadaću rasvjetljavanja prostora, ali i stvaranja ugodne atmosfere, scenografije. Postavljanje odgovarajuće rasvjete katkada postavlja veliki problem. I nije baš svejedno gdje je postaviti.

Rasvjeta ima i ključnu ulogu u stvaranju dobrodošlice, pomaže u kvalitetnom obavljanju određenih zadataka, ali je i element dizajna u interijeru. Intenzivno svjetlo mora biti na svim radnim površinama, poput kuhinjskih radnih ploha ili pisaćeg stola.

Foto: screenshot/facebook

Valja dobro rasvjetliti i stol u blagovaonici, ali i sve stube, od onih vanjskih do onih koji su dio interijera. Svi takvi prostori moraju imati jaku centralnu rasvjetu koja neće stvarati sjene.

Neke prostorije u stanu, primjerice, kupaonica zahtjeva više vrsta rasvjeta. Tu je posesebno važno pažljivo postavljanje lampi uz ogledalo. U nekim prostorijam, poput spavaćih soba, rasvjeta može biti i diskretnija. U dnevnom boravku valja voditi računa da svjetlo "ne tuče", primjerice u tv ekran.

Foto: screenshot/facebook

Ambijentalna rasvjeta ima zadaću stvaranja atmosfere. S njom posebno želimo naglasiti neki dio stana, ukazati na ono što vrijedi vidjeti. U tome nam posebno mogu pomoži različite vrste ugradbene rasvjete, stolne i podne lampe.

Foto: screenshot/facebook

Valja znati da na dojam koji ostavlja rasvjeta veliku ulogu ima raspored i vrsta namještaja, boja zidova, stropova i poda. Ista rasvjeta u različitim prostorima može stvoriti sasvim drukčiji dojam, stoga nema slijepog kopiranja,

>> Ogledala, rasvjeta i svjetle boje za male i dugaćke hodnike

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije