EKO KUĆANSTVO

Jeste li već nabavili kantu za razvrstavanje otpada?

kanta za smeće
Foto: Thinkstock
20.08.2015.
u 11:45

Potrebno vam je samo prigodno mjesto u stanu poput kuhinje ili balkona i posude u koje ćete odlagati smeće

Iako ideja o odvajanju smeća, koja će su slučaju nemara i nepridržavanju novčano kažnjavati, još nije zaživjela, to nije razlog da doista u svome kućanstvu ili uredu ne odvajate otpad i tako se počnete razumno i odgovorno ponašati kad je okoliš u pitanju. Za početak, počnite odvajati barem staklo, papir te elektroničku opremu te ju bacati u za to predviđene kontejnere koji se nalaze na određenim punktovima u vašem gradu..

Ako imate vrt, dosta otpada iz vašeg kućanstva možete koritistiti za kompost. To se odnosi na organski otpad - ostatke hrane poput voća, povrća, ljuske jaja, ostaci taloga od kave i čaja, uvelo cvijeće... Na taj način najbolje zbrinjavate ovakvu vrstu otpada.

Osim organskog otpada, važno je bacati papir, plastiku, staklo, metale u zasebne vreće ili kante. A da biste se tako organizirali zapravo nije potreban veliki trud, nego prije svega pronaći prigodno mjesto u stanu i nabaviti posude u koje ćete odvajati smeće.

Ako se tek spremate nabaviti novu kuhinju, tada planirajte jedan podni element u koji ćete ugraditi posude za odvajanje smeća. Imat ćete ih na jednom mjestu, a usto neće biti vidljive i neće vam smetati. Terasa ili balkon također su pogodno mjesto za odlaganje kanti za smeće.

Nudimo vam izbor nekoliko kanti za odvajanje smeća iz naših trgovina. Tako ćete si olakšati svoju 'misiju' uvođenja odvajanja otpada u svome kućanstvu.

Foto: Promo fotografije
Zbog svoje zapremine od sedam litara ovaj moderno dizajnirani koš je prije svega namijenjen manjim kućanstvima ili pak za kupaonicu (Lesnina, 199 kn)

Foto: Promo fotografije
Ako volite kućanske aparate i opremu zvučnih dizajnerskih imena onda je ova PearsonLloydova pravi odabir za vas. Visoku cijenu opravdava i zapremina od 50 litara, filter za neugodne mirise te garancija na 10 godina (Home Sweet Home, 2170 kn)

Foto: Promo fotografije
Variera kanta rađena je od kvalitetne plastike koju je moguće reciklirati i sastoji se od četiri kante različitih veličina, za različitu vrstu otpada (Ikea, 296,90 kn)

Foto: Promo fotografije
Dvodijelna kanta prigodna je za razvrstavanje stakla, novina, metala i papira, iako može služiti i za 'kuhinjski' otpad. Lako možete doći do sadržaja kante, čak i kad je puna, jer ima preklopni poklopac (Ikea, 74,90 kn)

Foto: Promo fotografije
Blanco Botton ručni sustav za odvajanje otpada atraktivnog dizajna praktičan je jer se može ugraditi u kuhinjski element. Usto je stabilan i jednostavan za sastaviti (SG Forma, 522,90 kn)

Foto: Promo fotografije
Torba Humlare za razvrstavanje smeća može se držati i na otvorenom. Torba je vodootporna i ima patent-zatvarač koji sprečava širenje neugodnih mirisa.(Ikea, 199 kn)

>>Električni i elektronički otpad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije