5 SAVJETA

I vaš dom može vam popraviti raspoloženje. Evo kako!

stan
Foto: Borna Filić/PIXSELL
03.09.2014.
u 12:11

Malo zelenila, vedrih boja i prirodnog svjetla provjereno utječu na to kako se osjećamo.

Dom je jedino mjesto u kojem se moramo uvijek osjećati ugodno i koje mora poticati dobro raspoloženje. Evo trikova stručnjaka koji će to nepogrešivo omogućiti!

1. Svjetlo

Foto: pixabay

Prirodno svjetlo ima nevjerojatno dobar učinak protiv lošeg raspoloženja. I znanstvene studije to potvrđuju, no ni ne trebaju jer, realno, ulazak u tamnu prostoriju neće nikome razbuditi duh. Stoga, raširite zastore i upijajte danje svjetlo. Ako ga nema, zapalite voštanicu i dobit ćete ugodnu atmosferu.

2. Boja

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Osim što je dekor, boja i te kako utječe na raspoloženje. Žuta i crvena popravljaju ga u trenu. No, ne treba pretjerivati. Samo nekoliko detalja na strateškim mjestima u interijeru bit će dovoljno, a pogotovo su učinkovite u dnevnom boravku gdje će djelovati i na goste.

3. Miris

Osim što nas podsjećaju na uspomene i pobuđuju stare osjećaje, mirisi i trenutno mogu djelovati na osjećaje u mozgu. Lavanda i jasmin imaju učinak smirivanja, limun i naranča osvježavaju i daju energiju, a bosiljak i menta popravljaju raspoloženje.

4. Biljke ili kućni ljubimci

Foto: Instagram

Pozitivan učinak malih čupavih stvorenja na svoje vlasnike odavno je poznat. Ako si ih ne možete priuštiti ili ne želite, biljke su također sjajna ideja. Osim što je briga oko njih potpuno opuštanje, daju dodatnu kvalitetu prostoru i dobro djeluju na psihičko i fizičko zdravlje.

5. Nježna geometrija

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Namještaj i dekori zaobljenih oblika učinit će da se osjećate bolje. Radi se, naime, o osnovnim vizualnim podražajima i kako oni djeluju na psihu. Namještaj oštrih rubova i strogih linija podsvjesno će vam predstavljati opasnost. Onaj mekanijih oblika čini ljude opuštenijima.

>>5 načina kako podijeliti prostoriju bez podizanja zidova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije