LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri

Grijanje ne mora biti udar na kućni proračun. Evo kako uštedjeti!

Saznajte sve o različitim metodama grijanja te kako odabrati pravu za sebe kako biste što više uštedjeli
03. listopada 2019. u 07:42 3 komentara 17628 prikaza
grijanje radijator
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/5

S hladnim valom koji je stigao, dolazi i do povećanja troškova u kućnom budžetu. Razlog tome je, dakako, grijanje, mnogima najskuplja stavka kada su u pitanju računi. Stoga smo se potrudili pokazati vam sve opcije kada je u pitanju grijanje doma, objašnjavajući koja je bolja za koji prostor te donoseći savjete kako da uštedite. Dakako, bitna stavka je i očuvanje okoliša, na koji mnogi zaboravljalju. Posljednih godina pravi bum doživjelo je solarno grijanje, međutim važno je reći, da, kada govorimo o solarnim toplinskim sustavima, oni imaju nekoliko namjena. Prije svega to je grijanje potrošne tople vode, ali i potpora niskotemperaturnom površinskom grijanju i grijanje bazenske vode. Na ovaj način moguća je ušteda energije do 70% godišnje u solarnim toplinskim sustavima za pripremu potrošne tople vode te ušteda energije 20-30% godišnje u solarnim toplinskim sustavima z potporu niskotemperaturnom površinskom grijanju.

grijanje radijator | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

U skladu s prirodom

Još jedna, sve popularnija vrsta grijanj, jest grijanje na pelete. Riječ je o biomasi, odnosno obnovljivom izvoru energije. Peleti su i ekološki prihvatljivo gorivo jer se pri sagorijevanju u atmosferu otpušta samo onoliko CO2 koliko ga je drvo primilo tijekom života u procesu fotosinteze, što znači da upotreba peleta ne narušava prirodnu ravnotežu okoliša. Koriste se kao izvor topline za centralna grijanja i pripremu potrošne tople vode. Dobro je znati da 2kg peleta zamjenjuje 1 litru lož ulja, a kilogram peleta je 4 puta jeftiniji od litre lož ulja, grijanje na pelete je 2,5 puta jeftinije od grijanja na električnu energiju, sustav grijanja na pelete je u potpunosti automatiziran.

Kada pak pričamo o štednim kućama, neizostavne su dizalice topline (toplinske pumpe), odnosno uređaji koji omogućavaju prijenos topline s jedne lokacije niže temperaturne razine (toplinski izvor) na drugu lokaciju više temperaturne razine (toplinski ponor), koristeći mehanički rad.

grijanje radijator | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Podno grijanje kao hit

Osim za grijanje prostora, dizalice topline se mogu koristiti i za hlađenje, pripremu potrošne tople vode, ventilaciju i klimatizaciju. Svakako je bitno za reći da su dizalice topline izvedba u grijanju ili hlađenju koja je ekološki prihvatljiva i energetski učinkovita. Naime, dizalice topline koriste toplinu zemlje, zraka ili vode u svom radu, a to su sve obnovljivi izvori energije. Dakako, kada pričao o grijanju, nemoguće je zaobići plin. No, važno je reći da oni koji imaju plinske kondenzacijske uređaje troše 20% manje plina, imaju manje toplinske gubitke, koriste niže temperature ogrjevne vode... Posljednjih godina pak je pravi hit podno grijanje. Riječ je o niskotemperaturnom površinskom grijanju koje se može izvesti i kao zidno i kao stropno.

Sustavi podnih grijanja su kompatibilni sa sustavima koji koriste obnovljive izvore energije. Maksimalna temperatura poda je 29°C, ovim grijanjem ostvaruje se najbolja termička udobnost, ravnomjerno se raspoređuje toplina u prostoru, ušteda u odnosu na radijatorsko grijanje je oko 12% i ne narušava se estetski izgled interijera.

Odaberite idealan sustav grijanja za sebe

Danas su raspoloživi različiti načini grijanja, a onaj koji je vama optimalan jest onaj koji najbolje zadovoljava vaše potrebe. Ukratko ćemo vam opisati karakteristike najčešćih, na vama je da odaberete idealan za sebe.

• Etažno plinsko grijanje 
Glavna prednost ovog načina grijanje je da samo idređujete kada ćete i koliko grijati. Međutim, posljednjih godina plin je znatno poskupio. U startu zahtjeva, osim priključka plina, bojler, radiatore i dakako sustav grijanja.

• Klasično i centralno grijanje na drva 
Riječ je o najjeftinijem i ekološki prihvatljivom energent za jkućanstvo i okoliš. Domaći energent, neovisan o stanju na svjetskom tržištu.

• Dizalice topline 
Najbolji izbor za pripremu tople vode tijekom cijele godine, a zimi i za grijanje. Dizalica topline daje domu toplinu iz zemlje, podzemne vode ili zraka. Radi pomoću posebnih kolektora slično solarnim instalacijama. U početku zahtjeva poveću investiciju, ali brzo se isplati.

• Solarna energija 
Korištenje solarne energije smanjuje utrošak energije za toplu vodu u godišnjem prosjeku za do 60%, a za grijanje do 30%.  Također zahtjeva u startu veću investiciju. Međutim, višak energiej koji proizvedete možete i prodavati.

• Ulje 
Kondenzacijski kotlovi danas iskorištavaju čak 98% energenta pa više nisu toliko štetni za okoliš, međutim cijena ulja u stalnom je porastu pa se mnogi prebacuju (vraćaju) na drva i/ili plin.

Dobar savjet zlata vrijedi

1. Postignite optimalnu temperaturu
Održavajte optimalnu temperaturu - to znači na 20 stupnjeva. Svaki stupanj više utroši 6 posto više energije

2. Izolacija je ključan faktor
Pobrinite se za kvalitetnu izolaciju, provjerite jesu li svi prozori i vrata dobro zatvoreni, ukoliko ste u mogućnosti ugradite PVC stolariju. I izolacijskim samoljepljivim trakama možete polijepiti cijeli okvir prozora i vrata 

3. Neka vam država pomogne subvencijama
Raspitajte se o Programu energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine kojim možete ostvariti subvencije od 40 pa do čak 80 posto

4. Termoizolacija smanjuje račune
Gotovo 30 posto topline gubi se zbog loše termoizolacije. Uložite u  dobru fasadu

 • Deleted user:

  ovo je članak savjeta tipa "napravite avion od limenki coca-cole". jedini korektan savjet je "angažirajte stručnjaka da ne bacate brdo novaca uludo", gdje se skupe greške ne mogu više ispraviti u cca 15 godina vijeka trajanja sustava bez financijski vrlo ... prikaži još!rlo teških dodatnih investicija. to je kao da želite kupiti limuzinu a greškom kupite kombi... i još gore, kombi možda nekom i uspjete prodati ali pogrešan sustav grijanja ugrađen u stan/kuću sigurno ne možete nikome.

 • Avatar messerschmidt
  messerschmidt:

  Pelete su se pojavile prije 10 godina i od tada su poskupile jedno 5 puta. Od svega navedenog valja uzeti ozbiljno jedino dizalice topline.

 • john.drum.501:

  Jedan od glupljih članka. Podno grijenje podiže prašinu i nije dobro. Kada se kroisti nafta, onda država ima največe namete na naftu koja je u principu jeftina, ali ne sa našim nametima. Drva su isto postla skupa za naše uvjete ... prikaži još! jer niste u Kanadi, U.S.... To je preuzeo Antabak zato od previše drva nemama niti za stolare,.. Sjetite se da smo svoje drvo uvozili daske iz slovenije. A najzdravije je na drva jer ne isušuju toliko zrak, a uštede zabrtvljenim plastičnim prozorima, razvijenije zemlje izbacuju. Zrak je potreban.