SAVJETI M. MIKULEC

Evo kako dobro i praktično organizirati ljetnu kuhinju

ljetna kuhinja
11.07.2014.
u 09:30

Ljeti svoje kulinarsko umijeće iskazujte na terasi ili u vrtu, no dobro isplanirajte kako ćete organizirati svoju vanjsku kuhinju.

Kako ljeti izbjegavamo zatvorene prostore, kuhinje na otvorenom idealno su rješenje za vruće ljetne dane. Kuhanje na otvorenom pruža mogućnost uživanja u prirodnom okolišu te uklanja problem širenja mirisa interijerom. Imajući na umu činjenicu da se tijekom velikih ljetnih vrućina uključuju klimatizacijski uređaji, zbog čega prozori moraju ostati zatvoreni, nećete morati zračiti prostorije od mirisa te ih istodobno ponovo grijati. Dodatna vrijednost kuhinje na otvorenom je i to da diže cijenu vaše kuće pri prodaji.

Odaberite svoj tip

Kuhinja na otvorenom može se organizirati u gotovo svakom dovoljno velikom vrtu ili na svakoj većoj terasi. Broj kuhinjskih elemenata i veličina stola (kao i broj stolaca) ovisit će o namjeni ljetne kuhinje – razmislite o tome želite li je koristiti samo kao mjesto pripreme obroka za najužu obitelj ili pak kao mjesto koje će vam za lijepa vremena zamijeniti dnevni boravak i postati prostor u koji ćete pozivati više gostiju.

Imajući u vidu oblik terase ili specifičnosti mjesta u vrtu gdje je želite smjestiti, izaberite oblik kuhinje na otvorenom temeljen na rasporedu kuhinjskih elemenata sa svim potrebnim aparatima – kuhinja u jednom potezu, kuhinja organizirana u obliku slova U ili L ili kuhinja s otokom... Ako kuhinju na otvorenom želite napraviti u vrtu, zbog lakšeg iznošenja svih potrebnih stvari iz prave kuhinje predlažem da je smjestite što je moguće bliže samoj kući.

Foto: Mirjana Mikulec

Kao drugi korak, donesite odluku da li dio (i koji) otvorene kuhinje želite natkriti i na koji način (većom platnenom tendom, gotovom nadstrešnicom od aluminija i stakla, prirodnim sjenilom poput nekih penjačica koje se savijaju oko drvenih ili metalnih konstrukcija...). U svakom slučaju, način na koji ćete natkriti dio ili čitav prostor kuhinje na otvorenom uvelike će utjecati na opći dojam, stoga ga je važno stilski i koloritno ujednačiti s ostalom kuhinjom.

Pri odabiru namještaja (stol i stolci, dodatne komode za odlaganje stvari, dio konstrukcija kuhinjskih elemenata...) i podnih obloga (uz, naravno, stil i boje) najvažnije je obratiti pažnju na materijal od kojeg su izrađeni. Kako je kuhinja na otvorenom izložena različitim vremenskim uvjetima (sunce, voda, visoke ili niske temperature i sl.), za to predlažemo sljedeće materijale – kamen, tikovinu (ili druge egzotične vrste drveta koje dobro podnose vanjske uvjete), nehrđajući čelik, keramičke pločice i beton. Kako je roštilj obično dio svake kuhinje na otvorenom, svakako za njega birajte nezapaljive materijale.

Idealni su sudoperi od nehrđajućeg čelika ili keramike, dok za produljenje životnog vijeka hladnjaka predlažemo njegovo smještanje u zaseban element (bez obzira na to što proizvođači garantiraju postojanost i otpornost na sve vremenske uvjete!).

Otporni materijali

Za radne plohe kuhinje preporučujemo keramičke pločice (za eksterijere), granit (ali ako nije izravno izložen suncu), autohtoni kamen i beton (posebno lijep bit će s dodatkom pigmenta/boje ili u kombinaciji s kamenom). Jaču rasvjetu postavite samo iznad radne površine, dok za dio u kojem se blaguje izaberite ambijentalnu. Umjesto električne rasvjete, možete postaviti plinsku. Praktičnim će se pokazati i stojeća lampa koja ima ugrađen i grijač uz koji ćete kuhinju moći koristiti i tijekom hladnijih razdoblja godine.

Uživajte u ljetnoj kuhinji i poslasticama koje dolaze iz nje.

>>10 ključnih ideja kako učiniti svoj dom boljim

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije