Naslovnica Interijeri

Bogdanu Budimirovu nagrada za životno djelo

Hrvatski produkt dizajn ima što pokazati i šteta je što ga češće ne gledamo
13. rujna 2014. u 10:00 0 komentara 108 prikaza
hrvatski dizajn
Foto: Promo fotografije
Pogledajte galeriju 1/6

Marija Juza i Nikola Đurek ovogodišnji su dobitnici Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za projekt Balkan tiposistem. Nagradu za životno djelo dobio je arhitekt Bogdan Budimirov, nagradu za izvrsnost dobio je Damir Gamulin za Gradsku knjižnicu u Labinu, a dodijeljene su i nagrade u različitim pojedinačnim kategorijama, od modnog i industrijskog dizajna, dizajna u digitalnim medijima do grafičkih rješenja.

Nagrade su dodijeljene na otvorenju Bijenalne izložbe hrvatskog dizajna 1314 u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a Vanja Cuculić, jedan od sedmorice članova internacionalnog žirija, osvrnuo je na produkciju domaćih dizajnera:

- Priča o kvaliteti je postojana i uvijek ima novih i zanimljivih rješenja i hrvatski dizajn ima što pokazati.

No, već je postalo simptomatično da se uglavnom pojavljuje dizajn za kulturu, a puno manje za stvarni svijet, za tržište. Tome se ne treba čuditi, jer pravo je umijeće kad naši dizajneri uspiju napraviti i prototip, a kamoli da krenu u serijsku proizvodnju.

To je nešto što bismo svi htjeli promijeniti.

Nagradu u kategoriji industrijskog dizajna, za nas u Domu i vrtu najzanimljivijoj kategoriji, dobila je fotelja Polygon, a dizajnirali su je Numen/For Use, zahvaljujući svojem naručitelju Kvadra/Prostoria.Priznanja su još dobili Neven i Sonja Kovačić u profesionalnoj, a Maja Jandrić u studentskoj sekciji.Izložba u MUO-u traje do 29. rujna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.