Ne odgađajte promjene

11 koraka do kupaonice iz snova

14.03.2019.
u 11:52

Nemojte biti zastrašeni idejom renoviranja kupaonice. Slijedite naš mali vodič za planiranje kupaonice i inspirirajte se za promjenu.

Kupaonica je, uz kuhinju, vjerojatno najvažnija prostorija u domu u smislu vrijednosti. Često kupaonice dignu cijenu stana ili kuće ovisno o njihovoj uređenosti. I dok smo nekada na kupaonice gledali samo s praktične strane, danas ih smatramo našom malom wellness oazom.

Bez obzira na razlog, uređenje nove kupaonice ozbiljan je pothvat i može biti vrlo izazovno. Potrebno je dosta pribora i tehničkih vještina, a često se radi o vrlo kompaktnom prostoru. Iz tog razloga, pažljivo planiranje od samog početka spriječit će skupe pogreške i garantirati zadovoljstvo na kraju.

1. Procijenite svoje potrebe

Započnite s izradom ključnih prioriteta. Obiteljska kupaonica koja će zadovoljiti potrebe svih članova obitelji ili utočište u spa-stilu zahtijevat će dugačak popis specifikacija i dodataka koji mogu uključivati ​​kadu, odvojeni tuš, dvostruki umivaonik i dovoljno spremišta. Zatim se zapitajte koju vrstu prostora želite postići. Tražite li utočište u koje možete pobjeći ili tražite prostor koji vam daje snagu i energiju? To će utjecati na uređaje, opremu i shemu boja koju odaberete. Zaboravite kako trenutno koristite svoju kupaonicu i zamislite kako biste ju željeli koristiti.

2. Planiranje izgleda kupaonice

Nemojte mijenjati raspored samo da napravite nešto novo. Ako vam odgovara, zadržite postojeći. To je i mnogo jeftinija opcija jer pomicanje vodovodnih cijevi može biti skupo. Zamjena podova i pločica ili bojanje zidova je brz način za osvježenje. Ako niste zadovoljni izgledom, razmislite o načinima na koje možete napraviti male, ali učinkovite promjene. Ponovno mijenjanje vrata ili uklapanje kliznih je odličan način za dobivanje prostora.Ako namjeravate promijeniti raspored, pažljivo izmjerite svoju kupaonicu. Zabilježite položaj prozora vrata i svake cijevi. To će vam uvelike pomoći da nacrtate skicu nove kupaonice na papiru ili u nekom alatu za online dizajn.Također je dobra ideja posjetiti lokalni salon kupaonica za savjet, budući da njihovi specijalizirani  dizajneri imaju puno više iskustva u maksimiziranju prostora i opremanju, dok će istodobno minimizirati skupe pogreške.Na kraju, imajte na umu kako se vaše potrebe mogu promijeniti s godinama koje dolaze. Samo zato što trenutno ne trebate kadu u svom životu ne znači da vam neće trebati za par godina. Vaša obitelj može rasti ili ćete možda prodavati nekretninu, a možda se jednostavno odlučite prebaciti iz tuš kabine u kadu.

3. Potražite inspiraciju

Odaberite stil u ranoj fazi uređenja jer će vam to pomoći da suzite izbor i ne gubite vrijeme na nebitne stvari. Hoteli, pogotovo mali boutique hoteli, nevjerojatan su izvor inspiracije dizajna pa pretražite njihove web stranice za izgled koji vam se sviđa.

Pregledajte časopise i specijalizirane web stranice kako biste skratili popis onoga što vam se sviđa, a nemojte se ustručavati razgovarati s prijateljima koji su završili slične projekte o tome što vole u svojoj novoj kupaonici te otkrijte zamke i probleme s kojima su se možda susreli na tom putu.

 

4. Budite realni oko veličine

Nema smisla brinuti se o umivaonicima, kadama i tuš kabinama ili prostoru za perilicu i sušilicu ako se ne uklapaju. Dapače, u većini kupaonica će morati doći do nekakvog kompromisa. Stoga nemojte naguravati opremu i ukrase  jer će to samo učiniti prostor manjim, a vi ćete s vremenom biti nezadovoljni.

5. Zapamtite, prozračivanje je važno

Ljudi često zanemaruju ventilaciju u svojoj kupaonici, ali kasnije požale. Pravilno prozračivanje je vrlo bitno, npr. u kupaonici s namještajem kondenzacija može oštetiti drvo. Samo otvoreni prozor nije dovoljan, treba osigurati pravilan protok zraka. Morate se pobrinuti da su kupaonica i prostorije oko nje dobro prozračene jer ne želite da vlaga uđe u druge sobe, npr. spavaću. Isto tako obratite pažnju na sustave prozračivanja, osim na snagu, valja obratiti pažnju i na buku koju uređaj proizvodi kako ne bi ometale ostale ukućane.

6. Mjesto za odlaganje je ključno

Skladištenje je ključ uspješne kupaonice - i ne, minimalna staklena polica neće biti dovoljna. Toaletne potrepštine ne želite držati u smočnici niti želite da vam šampon stalno stoji na podu tuša.Zrcalni ormari omogućit će vam spremanje stvari, kao i paste za četkice za zube te električne britve, dok bi razni zidni i podni ormarići trebali biti dovoljni za ostatak kozmetike i rezervne ručnike. I pazite da ostavite dovoljno mjesta za košaru s rubljem za pranje.

7. Razmislite o osvjetljenju vaše kupaonice

Kako se kupaonice često nalaze pored spavaće sobe, treba pažljivo razmotriti rasvjetu. Osim dobrog rasporeda rasvjete, pogotovo pred glavnim ogledalom, nije ugodno da svjetla bljeskaju usred noći ili pred jutro - nije ugodno za osobu koja spava u spavaćoj sobi.

Razmislite o različitim razinama rasvjete jer ako odlazite u kupaonicu kasno u noć, možete uključiti osvjetljenje niske razine bez buđenja drugih. Neka se rasvjeta može upravljati pomoću senzora pokreta, što znači da nema ni prekidača za svjetlo

8. Pločice su najlakši način za praćenje trendova

Površine stvaraju ili razbijaju kupaonicu, a pločice su te koje mogu podignuti kupaonu ili joj dati neki poseban štih. Trenutačni trend je grafička keramika, npr. dekorativne geometrije ili upečatljiv šesterokutni dizajn. Maksimalni učinak postići ćete s besprijekornom pokrivenošću od poda do zida, ali možete se odlučiti i za zid ili pod. Razmislite o proporcijama prostorije prije odabira pločica. Vrlo dekorativni dizajni mogu biti previše za mali prostor, dok bi mogli biti idealan način za dodavanje topline velikoj kupaonici.

9. Finalizirati proračun za uređenje

Odlučivanje o proračunu unaprijed znači da možete odrediti prioritete gdje ćete potrošiti i gdje uštediti. Dobra je vijest da ne morate trošiti tisuće i tisuće kuna da bi stvorili željeni osjećaj. Investirajte u samo jedan prekrasan komad, nešto što si zbilja želite i uklopite ostale stvari unutar preostalog budžeta. Imajte na umu da također trebate izdvojiti nešto novca za praktične elemente, da vam se ne dogodi da zbog jednog proizvoda držite ručnike na perilici rublja.

 

10. Odlučite koju razinu usluge trebate

To će u velikoj mjeri biti diktirano proračunom. Neke tvrtke nude rješenje "ključ u ruke", a sve od planiranja i instalacije do ukrašavanja uključeno je u cijenu. Iako ovo nije najjeftinija opcija, može se značajno ubrzati trajanje renovacije. Alternativno možete sami dizajnirati prostor , kupiti vlastitu opremu i unajmiti vodoinstalatera ili graditelja da radi prema vašem planu. Iako morate osigurati pravo rješenje izgleda, i trebat će vam više vremena za izbor proizvoda, dugoročno bi trebalo biti. jeftinije.

Naravno, ne možete uspoređivati kruške i jabuke, vaše vrijeme isto košta, pa trebate uračunati i obilazak brojnih salona, prijevoz materijala, trajanje vlastitih radova. Probajte tražiti ponude od najmanje tri izvođača radova, pazeći da ste točno opisali svaki element projekta. To će kasnije izbjeći dodatne troškove ili eventualne nesporazume.

11. I za kraj, kako biti bez kupaonice tjedan ili više dana?

Koliko dugo ćete se morati nositi bez tuširanja ili kupke ovisi o opsegu posla – jednostavna zamjena namještaja ili elemenata može trajati samo nekoliko dana, ali ako planirate premjestiti opremu ili premjestiti vodovodne instalacije, računajte znatno duže jer ne možete zanemariti higijenu. Tuširanje u teretani može biti dobra opcija, spojite ugodno s korisnim pa nakon vježbanja ostanite malo duže i otuširajte se. Ako nemate članstvo u teretani, probajte dogovoriti s rodbinom, prijateljima ili susjedima kada bi mogli doći koristiti njihovu kupaonicu. Dan, dva se još možete izvući, ali suhi šampon ipak nije svemoguć.

 

 *sadržaj omogučila Roca Croatia d.d.

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

DO
doktorica
14:27 16.03.2019.

opsjednutost sa kupaonicama je daleko veća nego sa ostalim prostorijama,iako se u njoj zadržavamo kraće .U uvjetima gdje se štedi na prostoru ovakove kupaonice su nerealno predimenzionirane i preskupe.Sigurno precijenjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije