oduševljava mirisom

Znamo kako uzgojiti najopojniju proljetnicu - mirisni zumbul

Foto: Flora magazin
Znamo kako uzgojiti najopojniju proljetnicu - mirisni zumbul
25.03.2022.
u 10:15
Lukovice se nakon sadnje mogu izvaditi iz zemlje i spremiti do ponovne sadnje, a ako ostanu u zemlji, cvjetat će nekoliko godina uzastopno, ali oskudnije i manjim cvjetovima
Pogledaj originalni članak

Ovih dana miris zumbula jedan je od najpoželjnijih. Ako ga želite uzgojiti sami donosimo savjete kako ih uzgojiti. Zumbul je lukovičasta trajnica, a hibridni kultivari dolaze u gotovo svim bojama. Brojni jednostavni ili ispunjeni cvjetići gusto su poredani na cvatnim stapkama čineći grozdove duge i do 20 cm. Cvate od ožujka do travnja ispunjavajući vrt intenzivnim slatkastim mirisom.

Foto: Flora magazin
zumbul

Najčešće se sadi na osunčane gredice u kombinaciji s potočnicama, maćuhicama, jaglacima, tratinčicama, anemonama, narcisima i tulipanima. Sadi se i u kamenjarima, posebno kultivari nižeg rasta. Rabi se i kao rezano cvijeće. Lijepo ga je vidjeti posađenog u malim skupinama između trajnica rane cvatnje: iberisa, gušarke ili doronikuma.

Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: H&M Home
Foto: Zara Home
Foto: H&M Home
Foto: Zara Home
Foto: H&M Home
Foto: Zara Home
Foto: Zara Home
Foto: H&M Home

Odgovara mu plodno tlo dobre ocjeditosti na osunčanu položaju. Najbolje ga je posaditi u razdoblju od kraja rujna do početka listopada. Za vrtnu sadnju idealne su lukovice promjera 15 cm. Sade se na dubinu 15–20 cm, a jednak je i razmak sadnje. Lukovice se nakon sadnje mogu izvaditi iz zemlje i spremiti do ponovne sadnje, a ako ostanu u zemlji, cvjetat će nekoliko godina uzastopno, ali oskudnije i manjim cvjetovima.

Primjena: u miješanim gredicama s trajnicama, dvogodišnjim ili lukovičastim vrstama, u kamenjarima, za rez.

Napomena: Odstranjivanjem ocvalih cvatova energija biljke usmjerava se u rast lukovice.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.