strpljiv uzgoj

Zašto ne biste dali šansu bonsaiju? Ova drvca najbolji su izbor za minijature

Foto: Thinkstock
Zašto ne biste dali šansu bonsaiju? Ova drvca najbolji su izbor za minijature
13.01.2022.
u 10:09
Vrijeme potrebno za napredak drveta bonsaija mjeri se godinama, čak i desetljećima stoga je to hobi samo za one strpljive
Pogledaj originalni članak

Bonsai je u doslovnom prijevodu stablo u posudi. Zemlja porijekla mu je Kina, ali svjetsku slavu priskrbili su mu pedantni Japanci kad su ga prigrlili i razvili svoj prepoznatljiv smjer i stil bonsaija. “Japanski” perfekcionizam pretočen je na bonsai u potpunosti, što je pojedine primjerke učinilo svjetski poznatim stablima.

Foto: Thinkstock
bonsai

Razmišljate li i vi o tome da svoj interijer oplemenite ovim efektnim minijaturnim stabalcem, trebali biste uvažiti savjete stručnjaka. Kad je riječ o ovoj biljci, ne treba stvarati posebnu famu, no neka pravila treba znati. Svaka radnja na drvetu za ovu biljku je stresna i treba joj vremena za oporavak. Vrijeme potrebno za napredak drveta bonsaija mjeri se godinama, čak i desetljećima. Upravo je ljudski faktor, posebice strpljenje, presudan u uspješnom uzgoju bonsaija.

Foto: Thinkstock
bonsai

Bonsai se može dobiti iz reznice, sjemena, ukorjenjivanjem, iz biljke iz rasadnika i iskapanjem primjerka iz prirode. U vegetaciji se zalijeva najmanje jedanput dnevno. Također, kao uostalom i kod svake ostale vrste, treba voditi računa o potrebi biljke za vodom, zrakom, hranidbom i svjetlom. Pazite na sunce i sjenu, ljetne i zimske temperature, zaštitu od nepogodnih vjetrova. Posuda kao jako važan čimbenik kod bavljenja bonsaijem mora odgovarati bonsaiju koji u njoj raste oblikom, dubinom, bojom i teksturom. Bitno je postići sklad između drvca i posude, što u doslovnom prijevodu i znači riječ bonsai (bon=posuda, sai=biljka).

Foto: Thinkstock
bonsai

Originalne posude za bonsai napravljene su od pečene gline, ručno izrađene, s premazima, više puta pečene, a one visoke kvalitete su i dosta skupe. Zimski dani, kada biljke vani ‘spavaju’, pogodni su za izradu tegli u koje ćemo na proljeće saditi i presađivati svoje bonsaije. Kod nas je nešto lakše s bonsaijima koji se uzgajaju i rastu u priobalnim i južnijim krajevima zemlje, gdje gotovo i nema smrzavanja. No, kada govorimo o kontinentalnom dijelu, treba poduzeti određene mjere opreza, tj. hortikulturne tehnike da zaštitite svoje bonsaije. Vrste koje su kod nas najpopularnije za bosai ne podnose smrzavanje (maslina, planika i drugo priobalno mediteransko bilje, kao i azaleje, fikusi i sl.) treba prije prvih mrazeva unijeti u zatvoreni, dobro osvijetljeni prostor koji se ne grije tijekom zime.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.