zeleni trendovi

Sajam koji diktira trendove u zelenom svijetu na scenu je, u velikom stilu, vratio bonsai

Foto: Thinkstock
Sajam koji diktira trendove u zelenom svijetu na scenu je, u velikom stilu, vratio bonsai
03.10.2024.
u 06:00
Pogledaj originalni članak

Padova je prošlog tjedna bila domaćin 73. izdanja Flormarta sajam koji okuplja proizvođače biljaka, materijala, namještaja, sredstava za proizvodnju i korisnike, rasadničare, velike vrtlarske centre, graditelje zelenih površina, javna tijela, talijanske i europske grupe za nekretnine. Flormart je izložba cjelokupnog visokokvalitetnog, održivog i kružnog opskrbnog lanca koja, među ostalim, diktira trendove u hortikulturi u što smo se i osobno uvjerili.

Povezuje sve karike lanca

Slobodno možemo reći da je ovo više od sajma, zapravo je riječ o dinamičnom laboratoriju koji se bavi vrućim temama talijanskog zelenog opskrbnog lanca, s ciljem promicanja "zelene Italije" na domaćem i međunarodnom tržištu. Ovo je srž Flormarta – GREEN ITALY, globalne stručne izložbe cvjećarstva, zelenila i krajolika. Strateški planiran početkom jeseni u Padovi (regija Veneto), GREEN ITALY je značajna dodirna točka između svijeta proizvodnje cvijeća, biljaka, sjemena i supstrata i njegovih ključnih međunarodnih dionika: među njima, distributera (vrtni centri, DIY, veletrgovci), profesionalci uključeni u brigu, održavanje i dizajn zelenih površina, velike grupe za nekretnine i – posljednje, ali ne manje važno – javna tijela.

Foto: Thinkstock
bonsai

Kao što je to i u cijelom svijetu i u svim industrijama, i na ovom sajmu tema broj jedan je bila održivost. Najvažnije i najposjećenije predavanje nosilo je ime "Krajolik sutrašnjice" i ključna je tema talijanske političke i znanstvene rasprave. Flormart se bavio ovom temom slijedeći dva glavna smjera: potraga za rješenjima i idejama za projektiranje udobnih privatnih prostora s malim utjecajem na okoliš te urbanu regeneraciju i održivi razvoj naših gradova. Za svaki od ova dva smjera sajam je osmislio "zelenu agoru", posebno područje zamišljeno i stvoreno u suradnji s relevantnim udrugama i njihovim partnerskim tvrtkama, kako bi se predstavili projekti, razvoj trendova i inovativna rješenja u zanimljivoj i evokativnoj demonstraciji reprezentacija. Privremeno uređenje javnih zelenih površina gdje se posjetitelji mogu susresti s ravnateljima i tehničarima javnih vrtova i naučiti o upravljanju, brizi i održavanju parkova, površina s drvoredima i javnog zelenila općenito. Posjetitelji su također imati priliku otkriti održive inovacije za regeneraciju površina javne namjene, s ciljem sve većeg podizanja svijesti o društvenoj i kulturnoj ulozi koju zelene površine imaju u našim životima. Održivost je vruća tema i kod samih proizvođača koji danas paze na svaki kotačić u proizvodnji, trude se minimizirati potrošnju resursa poput tla ili vode te nastoje maksimalno iskoristiti finalni proizvod bez stvaranja nepotrebnog otpada.

Ukrasno grmlje je hit

No, osim ekologije i održivosti, puno se govorilo i o trendovima koji se u biljnom svijetu mijenjaju sporije nego je to slučaj u modi ili pak u uređenju interijera, ali se ipak mijenjaju. I da, postoji lista biljaka koje su danas in, a koje su out, iako, koje god zelenilo odabrali, nećete pogriješiti ako vas usrećuje. Ako pak želite biti u trendu – veliki come back doživio je bonsai koji smo vidjeli na doslovno svakom štandu, od svih mogućih vrsta stabala.

Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc
Foto: Penthouse Franc

No, iako izgleda atraktivno, bonsai nije za svakoga jer traži puno znanja, brige i truda. Za one koji vole lijepo uređenje vanjske prostore, ali nemaju puno vremena i znanja o biljkama, sigurniji izbor su stabla koja se uklapaju u klimu i ukrasno grmlje koje je bilo prilično tražena roba na sajmu. Tu su i brojne cvjetnice, a hit bojom pokazala se ružičasta koju ćemo sutra viđati u svim buketima i na gredicama. Izložba ovakvog kalibra bila je prilika i da hrvatska delegacija upozna talijansko tržište te da se poveže s potencijalnim kupcima, odnosno dobavljačima. Nisu krili da su bili zadovoljni postignutim dogovorima, a ako je vjerovati prednarudžbama, najviše će se uvoziti upravo stabla i ukrasno grmlje.

svi trendovi sezone

10 dnevnih boravaka koji su nas izuli iz cipela, teško je izabrati najljepši

Uređenje dnevnog boravka često je velik izazov jer treba zadovoljiti brojne funkcije, a pritom i treba izgledati estetski privlačno. Naravno, mnogima je najvažniji komad namještaja sofa koja mora biti, prije svega, udobna. Danski BoConcept u novu godinu i sezonu zakoračio je sa zanimljivim dizajnerskim rješenjima, a mi smo odabrali 10 dnevnih soba koje su, doslovno, predivne. Neka vam posluže kao inspiracija!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.