19.11.2012. u 23:04

U područjima s kontinentalnom klimom dolazak zime može biti veoma opasan za osjetljive vrtne biljke. Najugroženije su, naravno, vrste tropskog i mediteranskog porijekla kojima pripada većina povrća, ali i mnoge vrste cvijeća. Njihov je problem što ne smiju ostati na otvorenom kada se temperatura spusti na 0 stupnjeva Celzijevih ili niže. Rastu li u posudama, tada ih je najbolje unijeti u garažu, na stubište ili kakav drugi prostor gdje neće biti previše toplo i gdje se neće smrznuti.

U područjima s kontinentalnom klimom dolazak zime može biti veoma opasan za osjetljive vrtne biljke. Najugroženije su, naravno, vrste tropskog i mediteranskog porijekla kojima pripada većina povrća, ali i mnoge vrste cvijeća. Njihov je problem što ne smiju ostati na otvorenom kada se temperatura spusti na 0 stupnjeva Celzijevih ili niže. Rastu li u posudama, tada ih je najbolje unijeti u garažu, na stubište ili kakav drugi prostor gdje neće biti previše toplo i gdje se neće smrznuti. Ako neke vrste ipak želimo ostaviti u vrtu, najbolja zaštita bit će upotreba agrotekstila.

Agrotekstil
Koristiti umjetne, sintetičke materijale u organskom vrtu za mene mora uvijek imati dobro opravdanje. To vrijedi i za agrotekstil, polipropilenski sintetički materijal koji se koristi kao zaštita od mraza i niskih temperatura. Iako nije biorazgradiv, veoma je koristan i može se koristiti nekoliko sezona za redom, naravno ako se čuva i pažljivo sprema nakon primjene.
Njegova je osnovna primjena pokrivanje biljaka osjetljivih na mraz i niske noćne temperature, no ja ga koristim nešto malo kreativnije.

Okviri od letvica

Primjena agrotekstila ovisi doslovno o vašoj spretnosti i mašti. Možete ga uvući ispod pletenog tunela, ali i koristiti kao pokrov preko sanduka jabučara. Ovaj pomalo neobičan način smislila sam za zimsku salatu i peršin, i mogu vam reći da zaista djeluje.

Dovoljno je s tržnice donijeti u vrt nekoliko drvenih sanduka za transport jabuka i odvojiti donji dio od bočnih strana. Tako dobivamo svojevrsni okvir koji treba još samo pokriti komadom agrotekstila da nastanu pravi mali plastenici. Oni možda nisu pogodni za velike površine, ali su jako praktični kada treba zaštititi pojedine važne biljke u vrtu.

Tuneli od povrća
Čak i u hladnim, tmurnim danima, vrt ne mora izgledati kao zapušteno poljoprivredno dobro, s gomilama ružnih bijelih tunela koji trepere na vjetru.
No, kako pomiriti problem estetike i problem zaštite, ako znamo da su tuneli od agrotekstila i te kako korisni i da mogu podići temperaturu zraka čak za nekoliko stupnjeva. Rješenje su, barem za mene, pokrovi od pletenog pruća. I oni, baš poput agrotekstila, moraju biti propusni za svjetlo i kišu, ali istodobno služiti kao kamuflaža. Meni je to uspjelo pa moj vrt izgleda lijepo čak i zimi, kada su mnoge biljke zaštićene od hladnoće.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije