10.03.2015. u 14:02

Ovih će dana mnogi vrtlari početi uzgajati presadnice iz sjemena koje su sačuvali ili kupili...

Sjećam se kada sam prije mnogo godina prvi put počela uzgajati vlastite presadnice za svoj novi vrt. Bila sam uzbuđena jer sam uspjela skupiti nešto staroga sjemena koje polako nestaje i jedva sam čekala da vidim kako će uspjeti.

Od tada je kroz moje ruke prošlo nebrojeno mnogo različitih sjemenki, i starih i novih, no osjećaj veselja i dalje je ostao isti. Vjerojatno je to zato što je rast biljaka sam po sebi nešto pozitivno i lijepo, pa zato na sjetvu i uzgoj i ne gledamo kao na “posao”, već kao na zabavu. Ipak, i u tom procesu treba voditi računa o nekim pojedinostima, kako zabavan početak ne bi prerastao u razočaranje. Stoga treba nabaviti uzgojne posude, bilo plastične bilo drvene – i krenuti.

Foto: Nino Šoštarić
Na oznakama treba uvijek istaknuti datum sjetve i vrstu

KAKO SIJATI

Za uzgoj presadnica mogu se upotrijebiti najrazličitije vrste posuda, od običnih plastičnih čaša za jogurt pa sve do mini klijališta s prozirnim poklopcem i ventilacijom. Nekada davno vrtlari su u tu svrhu koristili male drvene sandučiće visine oko 10 cm. Danas se koriste rijetko i zamijenjeni su lakšim, plastičnim sanducima, ili multi posudama od plastike ili stiropora. Vrtlari s iskustvom već znaju da će za sitnije sjeme koristiti sandučiće bez odjeljaka. U njima se sjetva obavlja omaške, odnosno raspoređuje ravnomjerno po čitavoj površini supstrata. Bitno je znati da biljčice u takvim posudama ne ostaju sve do presađivanja u vrt, već do trenutka koji vrtlari nazivaju pikiranje. Zbog toga nikako ne smijemo sijati pregusto.

Foto: Nino Šoštarić
Do pojave prvih listića dobro je posudu sa sjemenom pokriti plastičnom folijom zbog čuvanja vlage

PIKIRANJE
Većina sjemena povrća i jednogodišnjeg cvijeća proklijat će u roku od tjedan dana, neke vrste čak i prije (npr. salata). To je prva faza u razvoju mlade presadnice. Prepoznat ćemo je po razvoju malog bijelog korjenčića koji nazivamo klica. Nakon toga slijedi faza nicanja, odnosno pojava prvih zelenih supki. Do te faze biljka treba umjerenu ali konstantnu vlagu pa je dobro posudu pokriti PVC folijom za čuvanje hrane (nakon nicanja se uklanja). Budući da većina povrtnica pripada skupini dvosupnica (osim npr. luka, poriluka) iz supstrata će se najprije pojaviti dvije supke, nalik malim okruglastim listićima. Neki vrtlari griješe kada ih nazivaju prvim listovima, a to može biti problem kada odlučimo pikirati. Naime, bitno je znati da se tek nakon supki pojavljuju prvi listovi. Tek kada se pojave dva ili tri prava lista, biljka može podnijeti pikiranje, odnosno presađivanje u veću posudu.

Foto: Nino Šoštarić
Uzgoj vlastitih presadnica omogućuje nam uživanje u onim vrstama koje se ne mogu nigdje kupiti

KRUPNIJE SJEME
S krupnijim sjemenom priča je malo jednostavnija. U pravilu svako sjeme dolazi u svoju posudicu, međutim ponekad se dogodi da ne dođe do klijanja, pa ostaju prazna mjesta. Zbog toga nije loša ideja staviti po dvije sjemenke u svaku posudu pa kasnije popuniti praznine ili jednostavno izvaditi one slabije biljke. No kada je sve u redu, mlade biljke ostaju na istom mjestu sve do trenutka presađivanja u vrt, pa ih zato i nazivamo presadnice. To je odličan način uzgoja za rajčice i paprike, jer nema zastoja u razvoju kao kod biljaka koje pikiramo. Moj je savjet da odmah koristimo što veće posude kako bi presadnice razvile što veći korijen. Ne zaboravite, krupnija presadnica uvijek je u prednosti.

Ključne riječi

Komentara 1

UN
una1
13:46 12.04.2015.

Imam vrt,volim raditi u njemu,jer nakon ureda to je posao koji me opušta.No,sadnice kupujem na tržnici,nemam vremena da bih sama uzgojila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije