Dvojba oko izbora sorti mahuna koje rastu u visinu ili onih koja se beru sa tla ovih dana pokazuje koliko smo bili u pravu... Iako mnogi vrtlari odvajaju grah i mahune kao dvije različite skupine povrća, riječ je zapravo o jednoj jedinoj vrsti (Phaseolus vulgaris) s mnogo različitih sorti (kultivara).
Sve popularnije niske mahune jednostavne su za uzgoj, ali ne i za berbu
Neke od njih u fazi berbe oblikuju krupna zrna unutar mahuna, i zovemo ih grah zrnaš ili jednostavno grah. Druge svoj maksimum okusa postižu ranije, u trenutku kada je zrno u njima poluzrelo, a mahuna meka i sočna. Takve sorte nazivamo grah mahunar ili jednostavno mahune. No dok grah još uvijek uzgajamo isključivo na visokim potpornjima i ne postoje niske sorte, kod mahuna možemo birati između visokih i niskih sorti.
Prednosti i nedostaci
Ne znam je li to slučajnost ili ne, ali ove sam sezone jedva pronašla nekoliko paketića visokih sorti mahuna u vrtnim centrima i sva je sreća da čuvam vlastito sjeme.
Idealan trenutak berbe stvar je iskustva. Mahune mogu biti zelene, ali ne smiju imati niti razvijena zrna.
Čini se kao da su niske sorte koje se beru u blizini tla u posljednje vrijeme draže vrtlarima. Razlog je vjerojatno u jednostavnom uzgoju, jer takve mahune treba samo posijati omaške na gredicu i čekati 50-60 dana do prve berbe. Naprotiv, za visoke sorte treba više truda. Treba pripremiti gredicu, nabaviti čvrste kolce duge barem 2,5 m i postaviti ih u oblik indijanskog šatora. Naravno, nabava kolaca ne radi se svake godine iznova, pa se ta “teškoća” može povezati samo uz prvu godinu uzgoja.
Prednost visokih mahuna
Ljubitelji niskih mahuna zahvalni su oplemenjivačima što su ih oslobodili muke postavljanja kolaca. No što je sa saginjanjam i pogrbljenim leđima? Nije li mnogo lakše mahune brati stojeći, lijepo i elegantno, na jednom jedinom mjestu.
Mahune dozrijevaju postupno, pa ih možemo brati najmanje 7 puta u sezoni
Jer, ne treba zaboraviti da vertikalni uzgoj štedi vrtni prostor i uvijek je dobar izbor za male obiteljske povrtnjake. Jednom oblikovan potporanj od grana vrbe može godinama izgledati fantastično i biti, objektivno, posve dovoljan izvor mahuna tijekom ljetne sezone, kada su povrtnjaci ionako prepuni svakojakog drugog povrća.
Nutritivna vrijednost
U našim se krajevima tradicionalno siju sorte plosnatih i okruglih mahuna, obično žute i zelene boje, iako postoje i one ljubičaste, također veoma ukusne. Po svojoj hranjivoj vrijednosti važan su dio prehrane jer sadržavaju visok udio bjelančevina, pa ih stoga, baš kao i grah, smatramo svojevrsnom zamjenom za meso.
Mahunama obrastao potporanj ne samo što olakšava berbu već je i prava vrtna atrakcija
Pripremaju se na mnogo različitih načina, ali uvijek kuhane, jer u sirovu stanju nisu pogodne za ljudsku prehranu. No u sezoni kada u povrtnjacima ima i mnogo drugoga povrća teško da možemo pojesti toliko variva i lešo mahuna. Na svu sreću, odlično podnose zamrzavanje, pa tako sve eventualne viškove možemo bez problema sačuvati i za zimu.