LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Ladolež, romantični puzavac, melem je za krv, crijeva, jetru i žuč

Pripravci od ladoleža, poznatog i kao slak, poponac ili slakovina rabe se i kod bolesti mokraćnog mjehura, bolesti krvnih žila, slezene, ali i kod kožnih i “ženskih” bolesti
22. studenoga 2015. u 12:15 1 komentara 6381 prikaza
ladolež
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Ljekovitost ladoleža od davnina je dobro poznata pučkoj medicini, a najviše su ga rabili arapski liječnici koji su prvi govorili o njegovoj ljekovitosti i uvelike ga primjenjivali.
Kad je riječ o ljekovitosti i vrstama ladoleža, treba ga razlikovati od poljskog slaka čija čaška nema dva velika lista pri cvijetu.

Korijen ili cijela biljka ladoleža od davnina se rabi za liječenje tegoba crijeva, krvi i žuči. Kod crijevnih tegoba ladolež pomaže pri kroničnom zatvoru, konstipaciji, te nadutosti. Naime, ladolež je u narodu poznata purgativna biljka kojom su liječili razne tegobe probavnih organa, služio je kao sredstvo za jačanje sluznice crijeva, a bio je najpristupačnija i najučinkovitija biljka za čišćenje (u tu svrhu rabili su cijelu biljku kao i korijen biljke).

ladolež | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ladolež se još rabi kod bolesti žuči – za pražnjenje žuči (holagog i holeretik), kao i za njezino stvaranje, zatim kod ženskih bolesti (razne komplikacije s maternicom), kod vodenih bolesti (diuretik, kao što je ascites, otok nogu), kod visoke temperature tijela (antipiretik), kod bolesti jetre (otečene jetre, slabe jetre, kod insuficijencije, masne, tvrde, za regeneraciju stanica jetre – hepatocita...), kod bolesti slezene.

Ladolež se upotrebljava i kod bolesti mokraćnog mjehura (upalnih stanja, infekcija bakterijama, pojave krvi u mokraći), kod bolesti krvnih žila (kod ateroskleroze), bolesti krvi (za pročišćavanje krvi u proljeće ili jesen), bolesti kože (raznih rana i čireva, žuljeva, kožnih nečistoća), kod reume i gihta, protiv groznice... Korijen ladoleža (suhi i usitnjeni) može se miješati s anisom, kimom, metvicom, matičnjakom, pelinom ako se upotrebljava za čišćenje crijeva. Dobro je i prirodno sredstvo za pripremu obloga kod groznice.

ladolež | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ladolež se rabi kao antiseptik, antiaterosklerotik, antibakterik, adstringent, antidijaroik, antipiretik, diuretik, holagog, holeretik, laksativ, purgativ.

Kontraindikacije: Osobe s osjetljivim želucem, slabim želucem, gastritisom, čirom na želucu te osobe s komplikacijama jetre ne bi smjeli uzimati ladolež u bilo kojem obliku.

*Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Kurkuma: indijski začin koji djeluje protuupalno

  • rokop.paic:

    Pomaže pri kroničnom zatvoru? Preporučiti je Mamiću.