24.12.2013. u 17:00

Znamo li odabrati prave stvari iz prirode i uklopiti ih spretno s onim što već imamo, uživat ćemo jednako kao da smo kupili skupe ukrase...

Osvrnemo li se oko sebe ovih dana, vjerojatno ćemo prije osjetiti duh globalizacije nego duh Božića. Prisjetimo se samo s koliko smo truda kupovali ukrase u crvenoj i zelenoj boji ne bi li sve što više nalikovalo predodžbi idealnog Božića kakav se prikazuje u filmovima kao što je Sam u kući.
Maleni Kevin nosi crvenu pidžamu i zeleni kućni ogrtač kako ne bi kojim slučajem pokvario imidž Božića. Jer doista, Božić je postao brend, a božićne dekoracije dio imidža. U međuvremenu, negdje duboko u našim srcima zapeo je duh Božića, onaj isti koji je nekada pokretao ljude da krenu u šumu, da beru imelu, božikovinu i sijeku smreke ili jele.

Nove ideje
Danas je, naravno, zabranjeno brati božikovinu i piliti drveće u šumi. No to ne znači da priroda i dalje nema za nas druge mogućnosti. I dalje su šume pune imele, drveće je obraslo bršljanom koji je ionako napasnik, a na livadama se još mogu pronaći grmovi žarkocrvenih ili narančastih bobica. Treba se samo odvažiti i umjesto u kupovinu krenuti u prirodu ili obližnji park. Ove godine i ja sam odlučila svoj dom ukrasiti u duhu Božića. Birala sam pažljivo, skupljala lijepo obojene suhe grančice i lišće, češere koje su odbacili borovi, grančice smreke, suhe cvjetove hortenzija koje sam sačuvala iz vrta i grane prepune malenih crvenih šipaka.

Mirisi
Sve ono što sam sakupila u prirodi mirisalo je svježe, po zemlji i eteričnim uljima koji su se na toplini aktivirali i raširili po kući. Nije bilo potrebno dodavati skupo eterično ulje bora i naranče kako bih osjetila duh Božića. Osjetila sam ga iz prve ruke, dok sam rezuckala grančice, čistila ih i odvajala dijelove biljaka u male snopiće ili ukrase. Oko nekih biljaka nisam se trudila nimalo i jednostavno sam iskoristila njihovu prirodnu ljepotu i eleganciju. Grane prepune šipka lijepe su same po sebi i nije potrebno ništa drugo nego smjestiti ih u neku staklenu posudu.
No za neke druge ukrase ipak je potrebno i malo kreativnosti.

Posude od grančica
Od bezbroj suhih grančica, dobro opranih i osušenih, napravila sam lijepe male ukrasne posude. Kao podlogu sam iskoristila plastičnu ambalažu četvrtastog oblika i komadić najlonske vrećice kojom sam je obložila. Na taj najlon odlično se prihvaća ljepilo, pa je moj jedini posao bio da grančice slažem i lijepim što gušće. U kontrastu s crvenim bobicama šipka i osušenim cvjetovima ruža, košarice od suhih grančica izgledale su čarobno. Jednako lijepo i dopadljivo može izgledati i zidni ukras na koji se mogu zalijepiti male staklene posude ili čak epruvetice. A ukrasi?
Oni mogu biti različiti. Suho cvijeće, češeri, lišće, bobice... nije važno. Bitno je da izgledaju lijepo, elegantno i da svojom skromnošću odražavaju pravi duh Božića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije