04.07.2014. u 00:00

Gospin plašt ili božja plahtica

prošlosti je interes za gospin plašt bio velik tako da su alkemičari (prema nazivu biljke – Alchemilla) htjeli iz vode, rosne kapljice koju je biljka ispuštala, napraviti zlato, a djevojke su je nosile kao talisman da bi sačuvale djevičanstvo, nevinost, ljepotu i mladost.

U germanskoj mitologiji biljka je posvećena Friggi, božici prirode i plodnosti. Arapske žene vjeruju da im čarobna moć gospina plašta daje ljepotu i mladost. Gospin plašt biljka je za ženske bolesti, rane te za sve vrste krvarenja. U biljnoj medicini vrlo popularna kod žena (Europa, Amerika, Azija), kako zbog vjerovanja u njenu čarobnu moć tako i zbog ljekovitog djelovanja kod navedenih tegoba.

Kako ima tanina (steže tkivo), rabi se kod svih vrsta krvarenja (rane, ranice, posjekotine, krvarenje iz nosa, krvarenja uzrokovana vaginalnim iritacijama, ranice na maternici), kod menstrualnih izljeva, ispadanja maternice, bolnih menstruacija, obilnog iscjetka, ciste jajnika, klimakterijskih tegoba, pubertetskih tegoba djevojčica.

Također štiti od pobačaja i olakšava porođaj. Stari je lijek za grozničava stanja i tegobe sa želucem i crijevima (proljev, gastritis, slab apetit, polipi u crijevima, krvarenje čira, krvarenje hemoroida, ulcerozni kolitis, katar crijeva i želuca, paraziti i nametnici, itd.), u liječenju tegoba s bubrezima i mjehurom, zatim za jačanje cijelog organizma (mišićna slabost, slabost nogu i ruku, mišićna slabost djece), posebno kod anemičnih osoba (djeca u razvoju – djevojčice), za vanjsku uporabu koristi se kod kožnih bolesti, čireva, gnojnih rana, posjekotina, uboda insekata te za kožu lica, za pranje lica, protiv raznih kožnih nečistoća, rabi se kao svježa biljka za pripremu obloga ili osušena u obliku praška.

Koristi se u liječenju raznih upalnih stanja, za ispiranje usne šupljine i grla te za ispiranje očiju. Uz pomoć čaja od gospina plašta uravnotežuje se tjelesna težina. Novija znanstvena istraživanja govore da gospin plašt djeluje kod raznih bolesti kojima su uzročnici virusi. Gospin plašt pomaže i kod srčanih tegoba, slabih živaca, nesanice, glavobolje, astme, lošeg apetita, itd. Prašak od gospina plašta dobar je i ljekovit začin u svakodnevnoj prehrani te u raznim dijetama.

U pripremi čajnih mješavina dobro se slaže sa stolisnikom i rusomačom. Gospin plašt rabimo kao antiseptik, adstrigent, antidijaroik, antibakterik, antiviral, antiinflamatorik, antikonvulzant, antidijabetik, dijetetik, diuretik, detoksikant, emanagog, hemolitik, hemostatik, kozmetik, stiptik. Potrebno je poštovati propisanu dozu jer veće količine mogu izazvati pojačanu reakciju donjeg dijela tijela.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije